Az egyik legerősebb hazai pálya ellen lép jégre a Fehérvár

   

A Graz eddig egyszer botlott hét hazai meccséből. Matikainen, a stájerek új edzője két meccs után eddig veretlen, legutóbb Villachban nyertek.

A Fehérvár felemás érzésekkel zárta a hétvégét, hiszen első hazai meccsén hatalmas küzdelemben legyőzte a Znojmót, majd szintén hazai pályán alulmaradt az Innsbruckkal szemben. A fiatalításon átesett csapattal szemben szezon közben megnőttek az elvárások, de ez csak jót jelenthet a motiváció szempontjából. Rob Pallin másodedző az EBEL honlapjának úgy nyilatkozott, hogy a hétvégén egyértelműen Rajna Miklós mutatta a legjobb teljesítményt, de a többiekre sem lehet panasz. A szombati kudarc okát egyértelműen Adam Munróban látja, ő jelentette a különbséget a két csapat között. A Grazról elmondta, hogy minden bizonnyal a játékosok bizonyítani akarnak új edzőjük előtt és hogy a legkeményebb feladat Grazban is az ellenfél kapusa lehet.

Mi tagadás, mindkét tényező alapvetően befolyásolhatja a kedd esti teljesítményeket. A Graz ugyanis a nyári erősítések után elég középszerűen kezdte a szezont, az első 15 mérkőzéséből mindössze hetet tudott megnyerni. A klubvezetés nem tétlenkedett, október 23-án menesztette a 2011 nyarán érkezett Richer edzőt, helyére pedig igazi sztártréner, Petri Matikainen érkezett, aki a szezont az Avangardnál kezdte, ám időközben tőle is megváltak. A finn edző számára nem ismeretlen Ausztria, 1997 és 1999 között 76 mérkőzést játszott Klagenfurtban. A 46 éves finn edző 2012-ben igazolt a KHL-be, előtte majd egy évtizedig hazája élvonalában dolgozott. Pályafutása csúcsán 2011-ben vb-aranyat nyert Pozsonyban a finn válogatott másodedzőjeként. Matikainen érkezése óta a csapat még nem kapott ki, előbb a Dornbirnt győzték le 2-0-ra, majd a Villach otthonából hoztak el két pontot egy 2-1-es sikerrel.

A statisztikákat böngészve egyértelmű, hogy nem lesz könnyű dolga Marty Raymond tanítványainak. A Graz előrébb áll a tabellán, hiszen hatodik, igaz, előnye mindössze két pont a kilencedik Fehérvárral szemben. Hazai mérlegük azonban egyenesen félelmetes a graziaknak, hét meccsükből mindössze egyszer buktak, a Villach ellen 6-3-ra. Ezt leszámítva otthoni kapott gólátlaguk 1,3. Ebben két kulcstényező játszik különösen fontos szerepet. Egyrészt a kapusteljesítményük lenyűgöző, a kapusok közül az első négy hely valamelyikén találjuk a két grazi hálóőrt, Danny Sabourin az első számú kapus, 93,3%-os védési hatékonysága második legjobb a ligában. Szintén nagyon erős a Fehérvár mai ellenfele az emberhátrányok kivédekezésében. Nincs is a ligában nála jobb csapat ebben a mutatóban, hátrányaik 88%-át megússzák kapott gól nélkül, míg a mieinknél ez csak 80,5%. Cserében viszont eddig nem csillogtatták tudásukat emberelőnyben, hiszen ezt viszont a második legrosszabbul teszik az Olimpija után. Reméljük, hogy nem a Fehérvár ellen jut eszükbe, hogyan kell előnyben játszani, bár biztosak lehetünk benne, hogy ennek javítása volt Matikainen egyik első feladata megérkezése óta.

Nehéz feladat vár tehát a magyar EBEL-csapatra, de idén már számtalanszor bizonyították, hogy a legnehezebb helyzetekben is tudnak váratlan megoldásokat választani, reméljük, így lesz ez ma este is. A keretben annyi változás várható, hogy Orbán Attila helyett Varga Arnold utazik.

Graz–Fehérvár 3-4

   

Két harmadon át kiválóan játszott, de a záró 20 percben leadta kétgólos előnyét a Fehérvár. Ennek ellenére két nagyszerű ponttal távozott a csapat Grazból, mert büntetőkkel nyert.

A hazaiaknál Lemieux, Wiedergut és Sertich, nálunk Orbán Attila hiányzott ezúttal a csapatból. Marty Raymond belenyúlt a sorokba, szétszedte a légióstriót, Sarauer és Naglich mellé ezúttal Mihályt tette, így Yellow Horn és Banham mellett Benk játszott. Kovács, Sikorcin, Magosi és Tóth, Nemes, Németh alkotta a támadószekciót, míg védekezésben Varga Arnold kapott helyett a 4. sorban.

A grazi tudósító jóvoltából tudjuk, hogy az első harmadban végig dominált a magyar EBEL-csapat, a graziak a kapuig is nehezen jutottak el, de sok kihagyott Volán-lehetőséget követően a Graz az első helyzetéből megszerezte a vezetést. A Fehérvár nem tört le, ehelyett gyorsan egyenlített, sőt még a fordítás is bőven belefért a nyitó periódusba.

1-2-ről folytatódott a mérkőzés, és Mihály Árpád újabb gólja után még szebb eredmény állt a táblán: 1-3. Az osztrákok kis úgy látták, ez a reális eredmény, mert egyrészt tompák a hazaiak, másrészt nagyon okos, taktikus és jól védekező csapat a vendég. A védekezés néhány perces lazulását Rajna Miklós kiváló védésekkel kompenzálta, így kétgólos előnyből vártuk az utolsó felvonást. A 27:18-as kapura lövési arány is biztatónak tűnt.

Sajnos 61 másodperc alatt megérkezett a sorsfordító szépítés. Ekkor egy gólra került a pontszerzéstől a 99ers, viszont biztossá vált, hogy nem kényelmesedünk bele a meccsbe. Az ilyen helyzet kétféle kimenetellel szokott rendelkezni: jóval vagy rosszal. Szerencsére 2-3 után is barátságos hangnemben zajlott a meccs, az egész találkozón egy darab kétperces kiállítást ítéltek a játékvezetők, ezt kivédekezte a Volán, még 23. perc környékén. Továbbra sem nyúltak bele a bírók a meccsbe, de az 53. percben csak megjött az a fránya egyenlítő találat. Ezúttal tehát a kevésbé szimpatikus forgatókönyv jött be, mert 3-3 után már egyik csapat sem lőtt gólt. Tehát egy pontot szereztünk ugyan 60 perc alatt, de a második bizonytalanná vált, és ellenfelünk már mindenképpen egynél több pontnál tartott, mint azt a meccs kétharmadánál reméltük. Ez azonban mind nem számít, ha nyerünk, gondolhattuk ekkor.

Yellow Horn

Fotó: Mudra László (jegkorongblog.hu)

A hosszabbításban nem esett gól, majd a büntetőket a hazaiak góllal kezdték. Banham kihagyta, de hibázott a második grazi is. Ekkor Sarauer értékesítette a nagyon fontos büntetőt, majd a hazaiak kísérletét újra megfogta Rajna. Yellow Horn viszont lezárta a kérdést, a hatodik rávezetés után 2-1-re nyert a Volán, a meccset pedig 4-3 arányban húzta be.

A megszerzett pontok számát nem befolyásolja, de az értékét mutatja, hogy a Graz a legutóbbi 5 hazai meccsét – köztük a Vienna Capitals és a Bolzano ellenit – kivétel nélkül a rendes játékidőben nyerte meg. Amikor 40-et kövünk kapura idegenben, akkor mindig jó esély van a győzelemre. Erre ezúttal látatlanban is rászolgált a csapat, amely 18 mérkőzésből 20 pontot szerzett, és továbbra is minden képzelet felett teljesít a szezonban.

EBEL, 1980 néző. Játékvezetők: Warschaw, Hofstatter, Piragic.
Sabourin: 90,0% (Stefaniszin)
K
Rajna: 90,0% (Bálizs)
Picard', Coulombe, Kinasewich, Day, Ganahl
1
Kiss, Jackman, Sarauer, Naglich, Mihály
Reinthaler, Lassen, Zusevics, Latendresse, Labelle
2
Pozsgai, Gawryletz, Benk, Yellow Horn, Banham
Scalzo, VanBallegooie, Lefebvre, Moderer, Woger
3
Szirányi, Tokaji, Kovács, Sikorcin, Magosi
Strohmeier, Konecny, Laritz
4
Hetényi, Varga, Tóth, Nemes, Németh
Petri Matikainen, Herbert Hohenberger
E
Marty Raymond, Rob Pallin
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 10:33 G99 Moderer Lassen
1-1 12:49 FHA Yellow Horn Kovács Magosi
1-2 16:34 FHA Naglich Sarauer Mihály
1-3 27:11 FHA Mihály Naglich Sarauer
2-3 41:01 G99 Coulombe Ganahl Ganahl
3-3 52:34 G99 Latendresse Lefebvre
3-4 65:00 FHA PS Yellow Horn
30 Kapura lövések száma 40
0 Kiállításpercek 2

Így lőtt négyet a Fehérvár Grazban

   

Kedd este három pontot osztottak szét a stájerországi meccsen, ebből kettő a magyar EBEL-csapaté lett. A 7 gól itt látható.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum