Magyarország–Norvégia 2-1

   

A magyar válogatott az Alba Aréna első hivatalos gólját szerző, 1+1-gyel záró Terbócs István és Bálizs Bence vezetésével szép győzelemmel avatta fel az új székesfehérvári létesítményt a szapporói csoda 16. évfordulóján.

Ocskay Gábor ünnepélyes korongbedobása után az Alba Aréna első hivatalos mérkőzése egyből egy Fejes-lövéssel indult, majd Galló veszélyeztett közelről, ennek örömére konstatálhattuk, hogy jól szól a Ria-ria a telt házas új csarnokban. Két perc sem telt el az első kiállításig, Ortenszky vitte el Hermansson térdét két percért. Mihály és Papp is bent volt hátrányban, utóbbi lódult meg kis híján egy kitakarított pakkal, aztán viszont még bőven a fór ideje alatt Bálizs ért át egy jó kereszt utáni kapásra a jó öreg kapuelrúgással, biztos, ami biztos. A kiegészülés után Stipsicz kínálta meg az örebrói Arntzent egy kékvonalassal, válaszul Edvardsen tenyeresét kapta le Bálizs. Sebők koronglopása után is lövéssel fejeztük be az akciót – lehet, hogy a norvégok nem törték össze magukat, mindenesetre lényegesen jobban néztünk ki az első tíz percben, mint a lengyelek elleni kétrészes horroron. A harmad felénél Strandborg csuklóból eleresztett lövését Bálizs tolta ki a botossal, aztán Sofron is jelentkezett egy helyzettel. 13:30-nál sajnos aggódhattunk, Henriksen csapott oda Kiss Rolandnak a palánknál, a fehérvári bekk szerencsétlenül zuhant neki, lent maradt és a vállát fájlalva támolygott le, nem nézett ki jól; az így sem vastag védelmünk tovább fogyatkozott, csak remélni tudjuk, hogy a vb-ig rendbejön. Fájdalomdíj, az előnyből legalább a vezetést megszereztük: Nilsson készített le oldalra Mihálynak, ő ráhúzta, a pakk egy védőütőn irányt változtatva tréfálta meg a kapust, a kipattanóra Terbócs ért oda – stílusosan egy Volán-támadóé lett tehát az Alba Aréna történetének első gólja, éppen a B-közép előtt (1-0). A vezető találat után egyből sebességet váltottak a norvégok, beszorítottak minket a harmadba, túléltük. Másféllel a szünet előtt Sofron reptette meg az egyik norvég ütőjét látványosan, ezt egy életerős Garát-bomba követte, végül egy hazai korongvesztés után a Németh által üldözött Opsahl föléhúzott ziccere zárta a csarnoknyitó játékrészt.

terbi HUN NOR alba

Vendégkapu előtti tumultussal indult a középső etap, Garátéknak nem volt esélyük átkotorni a pakkot a tömegen, aztán egy-egy magabiztos védés következett mindkét oldalon. Négy perc telt el, amikor a tőle megszokott módon a Pustertal-bekk Kasastul is rásuhintott egyet távolról, ezt is lenyelte Bálizs. Norvég kiállítás következett, óriási magyar gólhelyzetekkel: előbb egy szép köténypassz után Hári fonákja a bal vason, majd még ugyanabban a támadásban Sebők lehetősége a keresztlécen csattant – a vadonatúj fehérvári vasaknak még szokniuk kell, hogy hazai helyzetnél befelé pattanjanak. A következő fóregységünk viszont már összehozta a másodikat: Terbócs tette be a védő mögé Papp Kristófnak, aki nagy sprint után gyönyörű csellel verte meg a kapust kötényben; nem biztos, hogy az SHL-es Arntzen gyakran kap ilyen gólt. Két előnyös találattal és Terbócs 1+1-gyel vezettünk 2-0-ra 26 perc után. Hermansson helyzeténél ismét elmaradt a norvég szépítés, jó szögből mellétüzelt Bálizs sarpsporgi klubtársa. Opsahl közeli lövésénél már bravúrra volt szükség a magyar kapustól, majd a 36. minutumban felpörögtek az események: egy lendületes hazai kontra végén a Szabó Bencével szemben szabálytalan Oby-Olsent teremtette arrébb Sofron, az ő megregulázására érkező norvégon meg Varga dobott egy ippont – páros kiállítás a vége Sofron és Oby-Olsen részére. Nem sokáig maradt így, Papp Kristóf akadályozása után 5 a 4-ben jöhettek a skandinávok, szépen játszották meg: Bakke Olsen fordítása után Granholm bődületes kapására már nem érhetett át Bálizs. A második szünet előtt még a nagyot küzdő Stipsicz és Sebők hozott össze egy helyzetet, 40 perc után tisztes teljesítménnyel vezettünk 2-1-re.

papp k HUN NOR alba

Bálizs-védéssel rajtolt a záró húsz perc, de egyébként jól menedzseltük az előnyt, közben a B-közép már a bolzanói vb-re hangolt. Némi mezőnyjáték után a 47. percben bejutottunk a norvég harmadba, járt a korong, Sofron fejezte be nagy lövéssel, Arntzennek kellett tornáznia. Egy percre rá egy lefordulás végén Mihály tüzelt, ezt is fölé kellett tolnia a kapusnak. Jó volt látni, hogy Bálizs végig magabiztosan és jól mozgott, az  utolsó hét percre fordulva Elsveen közelijénél is ott volt a rövidnél, ahol kellett, majd négy és féllel a lefújás előtt ziccert is hárított Ostrem szólójánál. Két perc volt hátra, amikor 3 az 1-ben lezárhattunk volna minden kérdést, Sofron nem tudta jól visszatenni Hárinak, odalett a nagy lehetőség – szerencsére végül nem bosszulta meg magát, mert az utolsó percben Mihály kiállításánál és a norvég kapuslehozatalnál egy rövid 6 a 4-et is kivédekeztünk Bálizs vezérletével.

Nem tudni, az elit-vb-re készülő udvarias norvégok bemelegítésként mennyit adtak ki magukból, nem is lényeg, a mi szempontunkból ennél sokkal fontosabb, hogy válogatottunk jól reagált az ijesztő lengyelországi produkcióra, a kísérleti sorokkal is helyenként kimondottan biztató játékkal avatta fel győztesen az új Alba Arénát, hokiünnepet varázsolva Székesfehérvárra a szapporói csoda 16. évfordulóján.

szurkolok tabor HUN NOR alba arena

fotók: Vörös Dávid/MJSZ

A magyar férfiválogatott aktuális kerete:

Kapusok: Bálizs Bence (Sparta Sarpsborg, NOR1.), Horváth Dominik (Hydro Fehérvár AV19), Farkas Roland (BJAHC, tartalék)

Hátvédek: Falus Ádám (FEHA19), Fejes Nándor (Gyergyói HK), Garát Zsombor (Worcester, ECHL), Hadobás Zétény (Visby/Roma, SWE-3.), Horváth Milán (Briancon, FRA-1.), Kiss Roland (Hydro Fehérvár AV19), Nilsson Henrik (Hydro Fehérvár AV19), Ortenszky Tamás (Martigny, SUI-2.), Stipsicz Bence (Hydro Fehérvár AV19), Szabó Bence (BJAHC)

Csatárok: Ambrus Gergő (Hydro Fehérvár AV19), Erdély Csanád (Esbjerg, DEN-1.)*, Galló Vilmos (Linköping, SWE-1.), Hári János (Hydro Fehérvár AV19), Horváth Bálint (Briancon, FRA-1.), Mihály Ákos (Hydro Fehérvár AV19), Nagy Krisztián (BJAHC), Nemes Márton (Mora, SWE U20), Németh Kristóf (Hydro Fehérvár AV19), Papp Kristóf (Northern Michigan University, NCAA), Sárpátki Tamás (Gyergyói HK), Sebők Balázs (Iserlohn, GER-1.), Sofron István (SC Csíkszereda), Terbócs István (Hydro Fehérvár AV19), Varga Balázs (JYP, FIN-1.)

*később csatlakozik a kerethez

A magyar férfiválogatott stábja:

Don MacAdam szövetségi kapitány, Szilassy Zoltán másodedző, Kiss Dávid másodedző, Daniel Goller kapusedző, Dr. Rybaltovszky Henrik csapatorvos, Antal Dénes fizioterapeuta, Hubay Zsombor fizioterapueta, Nagy József felszerelés-menedzser, Ács Ferenc erőnléti edző, Puskás Sándor erőnléti edző, Závodszky Szabolcs technikai koordinátor, Németh Gergely sportpszichológus, Szilágyi Levente csapatvezető, Végh Benedek szakági vezető

A magyar férfiválogatott felkészülési mérkőzései:

április 12., péntek: Lengyelország–Magyarország 5-2
április 13., szombat: Lengyelország–Magyarország 6-2
április 19., péntek: Magyarország–Norvégia 2-1
április 20., szombat: Magyarország–Norvégia
április 23., kedd: Olaszország–Magyarország

A bolzanói divízió 1/A-s világbajnokság menetrendje:

Április 28., vasárnap:
12:30: Dél-Korea–Szlovénia
16:00: Japán–Magyarország
19:30: Románia–Olaszország

Április 30., kedd:
12:30: Szlovénia–Románia
16:00: Magyarország–Dél-Korea
19:30: Olaszország–Japán

Május 1., szerda:
12:30: Magyarország–Románia
16:00: Japán–Dél-Korea
19:30: Szlovénia–Olaszország

Május 3., péntek:
12:30: Dél-Korea–Románia
16:00: Szlovénia–Japán
19:30: Olaszország–Magyarország

Május 4., szombat
12:30: Románia–Japán
16:00: Olaszország–Dél-Korea
19:30: Magyarország–Szlovénia

A magyar férfiválogatott szezonzárója:
május 7., kedd, 19:00: Magyarország–Kanada

Cimkék: , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR INFO
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA INFO
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 ITAKOR 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum