Fejben nem szabad túlgondolni a dolgokat

 

A Köln junioregyüttesében parádézó, négy shutouttal és majd’ 96%-os védési hatékonysággal védő Csala Patrikkal beszélgettünk a tavalyi német U20-as ezüstéremről, az idei szezonjáról, valamint elkezdtük a ráhangolódást a közelgő hazai rendezésű divízió 1/A-s junior vb-re is.

Csala Patrik napra pontosan egy éve kiváló interjút adott blogunknak, a még mindig csak 18 éves kapus akkor a kezdetekről és első kölni szezonjáról mesélt nekünk. A gyergyószentmiklósi születésű portás a tavalyi ezüstérem után idén is a német U20-as bajnokság élvonalában szereplő Köln kapuját védi, amely jelenleg magabiztos, kilencpontos előnnyel vezeti a liga felsőházát.

Hogy érzed magad Kölnben a második évedben?

Nagyon jól, köszönöm, mostanában szerencsére sok meccsen védek. A bajnokság továbbra is erős, nem érződik a korosztályváltás a ligán. A csapatunkban tíz játékos cserélődött ki a nyáron, a 2003-asok kifutottak, helyükre érkeztek a 2006-osok. Az egyik tavalyi kapustársam elment Mannheimbe, a másik maradt, valamint egy 2007-es és egy 2006-os került fel hozzánk. Én vagyok most az első számú: egy ideig felváltva védtünk a 2007-es sráccal, de ő nemrégiben lesérült, így most minden meccset én kapok. Szerencsére eddig csak egy hétvégét kellett kihagynom, a Berlin ellen betegség miatt nem tudtam ott lenni.

Remekül megy idén is a Köln, az első szakaszban 12 mérkőzésből 11-et megnyertetek, magabiztosan kvalifikáltátok magatokat a legjobb nyolc együttest tömörítő felsőházba. A topdivízióban is folytattátok a jó szerepelést, 11 találkozó után 9 rendes játékidős és egy hosszabbításos győzelemmel álltok. Mitől ilyen jó a csapat idén?

Az egészet a nyári felkészülésünk alapozta meg. Szárazon és jégen is nagyon kemény edzések folytak egész nyáron, most is minden héten úgy edzünk, hogy a hétvégére mindenki készen álljon. Ha nem is játszunk olyan jól egy-egy meccsen, a kemény munka miatt a szerencse akkor is rendre mellénk szegődik. Az áprilisi ifjúsági világbajnokság után volt két hét pihenőm, május 15-én visszajöttem edzeni Kölnbe, egészen július elejéig kint voltam, majd újabb két hét pihenés után július 16-tól folytattuk a munkát.

Csala Patrik

A bajnokság első szakaszában hat mérkőzésből kétszer zártál shutouttal, majd a felsőházban is gyűjtöttél még kettőt, ezzel összesítve 95,9%-kal teljesítesz a vasak között. Már tavaly is remek statisztikáid voltak, idén erre még rá tudtál tenni egy lapáttal?

Idén lehet, hogy egy picivel rosszabbul megy, mint tavaly. Kedden Düsseldorfban nem ment éppenséggel a legjobban – 90% alatt zártam –, de nyertünk, és ez a legfontosabb. Tavaly az alapszakasz során nagyon klappolt minden, azt nehéz lesz megismételni, sőt most az elvárások is nagyobbak. Mindenki ugyanolyan magas szintű teljesítményt vár el tőlem, mint az előző szezonban, aminek egyelőre szerintem meg tudok felelni, de idén fejben már sokkal többet kell hozzátennem. A csapat maga szerintem nem annyira jó, mint az előző évben, több mindent kell megoldanom. Csak arra kell koncentrálnom, hogy fejben ne gondoljam túl a dolgokat. Például előfordult már olyan, hogy túlságosan is a shutoutra koncentráltam, így a végén beszedtem pár lövést.

Az előző kiírásban döntőt játszottatok a Mannheimmel, ott végül 3-0-ra alulmaradtatok, így be kellett érnetek az ezüstéremmel. Mennyire fájó emlék az a finálé?

Őszintén szólva nekem az egész rájátszás fáj. Ha úgy tudok teljesíteni, mint az alapszakaszban, akkor bajnokok lehettünk volna. Sokkal többet tettünk az aranyért, mint az ellenfelünk, a finálé azon ment el, hogy nekem egyszerűen nem ment úgy a játék, mint ahogy kellett volna, fejben teljesen lent voltam. Sokat tanultam a tavalyi playoffból, megerősített emberileg, de azóta is ugyanolyan fájdalmas élmény maradt.

Csala Patrik

Az angers-i ifjúsági világbajnokságra szerencsére sikerült összeszedned magad, mind az öt mérkőzésen kezdőként számolt veled Svasznek Bence, Franciaország ellen shutoutot is elértél. A juniorválogatott edzői stábja a novemberi, székesfehérvári Négy Nemzet Tornán már megnézett téged, Szlovénia és Franciaország ellen is lehetőséget kaptál. Mi kell ahhoz, hogy idén a juniorok világbajnoki keretébe is beküzdhesd magad?

Az U18-as világbajnokságon nagyon nagy bizalommal volt felém az egész edzői stáb, amit innen is köszönök nekik. Az U20-as trénerek részéről is megvan ugyanaz a bizalom, innentől jóformán csak rajtam áll, hogy bekerülök-e a végső keretbe. A jó munkamorál elengedhetetlen, ha az edzőmeccseken megkapom a lehetőséget, akkor jól kell védenem. Mindeközben jó csapattársnak is kell bizonyulnom, olyan karakternek, aki bármiben tudja segíteni a csapatát, mindegy, hogy éppen játszik-e, vagy sem. A Négy Nemzet Tornán szerencsére jól ment a védés, ha így tudom folytatni, akkor szerintem jó esélyem lehet beverekedni magam a szűk keretbe.

Mit vársz a decemberi, budapesti divízió 1/A-s világbajnokságtól?

Sablonosan hangozhat, de meccsről meccsre kell haladni: egy hétről van szó, ha az összes csillag úgy áll, ahogy állnia kell, akkor akár csodát is tehetünk. De ez ugyanúgy igaz a másik öt válogatottra is, igazából bárki feljuthat, de ki is eshet, ha nem tudja a maximumot nyújtani. A stáb minimális elvárása a felénk a bentmaradás.

Mikor érkezel haza a válogatott összetartásra?

A hétvégén még két mérkőzés vár rám itt Németországban, de vasárnap már utazom haza.

Csala Patrik HUN

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO INFO
VB 16:00 HUNJPN INFO
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA INFO
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 HUNSLO 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum