Fejben nem szabad túlgondolni a dolgokat

 

A Köln junioregyüttesében parádézó, négy shutouttal és majd’ 96%-os védési hatékonysággal védő Csala Patrikkal beszélgettünk a tavalyi német U20-as ezüstéremről, az idei szezonjáról, valamint elkezdtük a ráhangolódást a közelgő hazai rendezésű divízió 1/A-s junior vb-re is.

Csala Patrik napra pontosan egy éve kiváló interjút adott blogunknak, a még mindig csak 18 éves kapus akkor a kezdetekről és első kölni szezonjáról mesélt nekünk. A gyergyószentmiklósi születésű portás a tavalyi ezüstérem után idén is a német U20-as bajnokság élvonalában szereplő Köln kapuját védi, amely jelenleg magabiztos, kilencpontos előnnyel vezeti a liga felsőházát.

Hogy érzed magad Kölnben a második évedben?

Nagyon jól, köszönöm, mostanában szerencsére sok meccsen védek. A bajnokság továbbra is erős, nem érződik a korosztályváltás a ligán. A csapatunkban tíz játékos cserélődött ki a nyáron, a 2003-asok kifutottak, helyükre érkeztek a 2006-osok. Az egyik tavalyi kapustársam elment Mannheimbe, a másik maradt, valamint egy 2007-es és egy 2006-os került fel hozzánk. Én vagyok most az első számú: egy ideig felváltva védtünk a 2007-es sráccal, de ő nemrégiben lesérült, így most minden meccset én kapok. Szerencsére eddig csak egy hétvégét kellett kihagynom, a Berlin ellen betegség miatt nem tudtam ott lenni.

Remekül megy idén is a Köln, az első szakaszban 12 mérkőzésből 11-et megnyertetek, magabiztosan kvalifikáltátok magatokat a legjobb nyolc együttest tömörítő felsőházba. A topdivízióban is folytattátok a jó szerepelést, 11 találkozó után 9 rendes játékidős és egy hosszabbításos győzelemmel álltok. Mitől ilyen jó a csapat idén?

Az egészet a nyári felkészülésünk alapozta meg. Szárazon és jégen is nagyon kemény edzések folytak egész nyáron, most is minden héten úgy edzünk, hogy a hétvégére mindenki készen álljon. Ha nem is játszunk olyan jól egy-egy meccsen, a kemény munka miatt a szerencse akkor is rendre mellénk szegődik. Az áprilisi ifjúsági világbajnokság után volt két hét pihenőm, május 15-én visszajöttem edzeni Kölnbe, egészen július elejéig kint voltam, majd újabb két hét pihenés után július 16-tól folytattuk a munkát.

Csala Patrik

A bajnokság első szakaszában hat mérkőzésből kétszer zártál shutouttal, majd a felsőházban is gyűjtöttél még kettőt, ezzel összesítve 95,9%-kal teljesítesz a vasak között. Már tavaly is remek statisztikáid voltak, idén erre még rá tudtál tenni egy lapáttal?

Idén lehet, hogy egy picivel rosszabbul megy, mint tavaly. Kedden Düsseldorfban nem ment éppenséggel a legjobban – 90% alatt zártam –, de nyertünk, és ez a legfontosabb. Tavaly az alapszakasz során nagyon klappolt minden, azt nehéz lesz megismételni, sőt most az elvárások is nagyobbak. Mindenki ugyanolyan magas szintű teljesítményt vár el tőlem, mint az előző szezonban, aminek egyelőre szerintem meg tudok felelni, de idén fejben már sokkal többet kell hozzátennem. A csapat maga szerintem nem annyira jó, mint az előző évben, több mindent kell megoldanom. Csak arra kell koncentrálnom, hogy fejben ne gondoljam túl a dolgokat. Például előfordult már olyan, hogy túlságosan is a shutoutra koncentráltam, így a végén beszedtem pár lövést.

Az előző kiírásban döntőt játszottatok a Mannheimmel, ott végül 3-0-ra alulmaradtatok, így be kellett érnetek az ezüstéremmel. Mennyire fájó emlék az a finálé?

Őszintén szólva nekem az egész rájátszás fáj. Ha úgy tudok teljesíteni, mint az alapszakaszban, akkor bajnokok lehettünk volna. Sokkal többet tettünk az aranyért, mint az ellenfelünk, a finálé azon ment el, hogy nekem egyszerűen nem ment úgy a játék, mint ahogy kellett volna, fejben teljesen lent voltam. Sokat tanultam a tavalyi playoffból, megerősített emberileg, de azóta is ugyanolyan fájdalmas élmény maradt.

Csala Patrik

Az angers-i ifjúsági világbajnokságra szerencsére sikerült összeszedned magad, mind az öt mérkőzésen kezdőként számolt veled Svasznek Bence, Franciaország ellen shutoutot is elértél. A juniorválogatott edzői stábja a novemberi, székesfehérvári Négy Nemzet Tornán már megnézett téged, Szlovénia és Franciaország ellen is lehetőséget kaptál. Mi kell ahhoz, hogy idén a juniorok világbajnoki keretébe is beküzdhesd magad?

Az U18-as világbajnokságon nagyon nagy bizalommal volt felém az egész edzői stáb, amit innen is köszönök nekik. Az U20-as trénerek részéről is megvan ugyanaz a bizalom, innentől jóformán csak rajtam áll, hogy bekerülök-e a végső keretbe. A jó munkamorál elengedhetetlen, ha az edzőmeccseken megkapom a lehetőséget, akkor jól kell védenem. Mindeközben jó csapattársnak is kell bizonyulnom, olyan karakternek, aki bármiben tudja segíteni a csapatát, mindegy, hogy éppen játszik-e, vagy sem. A Négy Nemzet Tornán szerencsére jól ment a védés, ha így tudom folytatni, akkor szerintem jó esélyem lehet beverekedni magam a szűk keretbe.

Mit vársz a decemberi, budapesti divízió 1/A-s világbajnokságtól?

Sablonosan hangozhat, de meccsről meccsre kell haladni: egy hétről van szó, ha az összes csillag úgy áll, ahogy állnia kell, akkor akár csodát is tehetünk. De ez ugyanúgy igaz a másik öt válogatottra is, igazából bárki feljuthat, de ki is eshet, ha nem tudja a maximumot nyújtani. A stáb minimális elvárása a felénk a bentmaradás.

Mikor érkezel haza a válogatott összetartásra?

A hétvégén még két mérkőzés vár rám itt Németországban, de vasárnap már utazom haza.

Csala Patrik HUN

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
február 27., kedd
EL 17:30 SCCGYE 3-4 HVÉGE
AL 20:30 DBFASP 4-1VÉGE
február 28., szerda
EL 18:30 FHAUTE 8-6VÉGE
EL 18:30 FTCDEB 4-3VÉGE
február 29., csütörtök
EL 18:00 UTEBJA 2-7VÉGE
március 1., péntek
EL 17:30 BRAMIS 3-0VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 0-3VÉGE
EL 18:30 DEBDAB 6-1VÉGE
EL 18:30 FHABJA 0-1VÉGE
március 2., szombat
EL 15:30 DABDEB 1-8VÉGE
EL 17:30 BRAUTE 1-8VÉGE
EL 17:30 GYEFTC 4-1VÉGE
AL 18:00 LHLASP 13-0VÉGE
AL 19:00 SZGÓHA 7-6VÉGE
AL 20:00 FTCETO 4-7VÉGE
AL 20:30 DBFWRM 2-4VÉGE
AL 20:30 VASSPC 11-1VÉGE
március 3., vasárnap
ICEHL 17:30 AVSPUS 3-2 HVÉGE
EL 17:40 BJAFHA 4-2VÉGE
március 4., hétfő
ICEHL 19:15 AVSPUS 
március 5., kedd
EL 18:30 DABFTC 
EL 18:30 MISFHA 
EL 18:40 BJAUTE 
Partnerünk
Archívum