A kemény munka előbb vagy utóbb kifizetődik

   

Csala Patrik remek idényt fut a német juniorbajnokságban: már az alapszakasz során is a legjobb védési mutatókkal rendelkezett, de a felsőházban rátett még egy lapáttal, 5 mérkőzést követően 100%-os(!) teljesítménnyel védi a Köln kapuját.

A 2005-ös születésű Csala Patrik 14 éves koráig szülőföldjén, Gyergyószentmiklóson jégkorongozott, 2019 nyarán költözött át az anyaországba és lett az UTE hálóőre. A lilákat két évig erősítette a fiatal portás, a serdülők között a 2019/20-as szezonban az alapszakasz harmadik helyén végzett csapatával (a rájátszás a koronavírus miatt félbeszakadt), majd a következő szezonban ezüstérmesek lettek az Ifj. Ocskay Gábor JA mögött. Csala a középszakasz során a legjobb védési hatékonysággal dolgozott ketrece előtt: ?Főleg a válogatott miatt igazoltam Magyarországra, két évet a magyar jégkorongban kell töltenem ahhoz, hogy jogosultságot szerezzek a nemzeti együttesre. Ismertem az újpesti kapusedzőt, Várady Csabát, tudtam, hogy jó szakember, valamint az Újpest az egyik legerősebb magyar klub, így vonzó volt számomra ez a lehetőség.?

Az ifjúsági éveit már nem Budapesten kezdte, Laskawy Ferenccel egyetemben a német Bietigheimhez szerződtek 2021 nyarán: ?Egy Gyergyóból ismert edző, Csata Levente a Bietigheim U15-ös csapatánál kapott lehetőséget, én pedig megérdeklődtem nála, hogy nem keresnek-e kapust az U17-es korosztályukhoz. Elintézett nekem egy próbajátékot, ahol megfeleltem, és csatlakoztam a klubhoz. Itt külön kiemelném a szüleim támogatását, nélkülük nem tarthatnék itt. A DNL U17 egyik alsóházi csapata volt a Bietigheim, rengeteg lövést kaptam. A bajnokság teljesen más, mint amit itthon megszoktam, a top 6 csapat más színvonalat jelentett, mint az itthoni legjobb 6. Soha nem voltam magammal megelégedve, de a tavalyi egy jó szezon volt szerintem. Az edzők is így gondolták, edzésre feljárhattam a felnőtt DEL-es csapathoz, összesen két hónapot készülhettem velük. Ez mindig egy jó visszajelzés.?

Csala Patrik

Az idei évben már az U20-as korosztályban szerepel Csala Patrik, de elhagyta előző klubját, és a Kölnnél próbált szerencsét: ?Tavaly feljátszottam az U20-ba, a Bietigheim a harmadosztályban szerepelt, majd a szezon végén feljutottak a másodvonalba. Úgy éreztem, hogy meg tudom állni a helyemet az első osztályban is, a Németországban és Svájcban is jól ismert edzőm egyetértett velem. Megbeszélt a Kölnnel egy négy napos tryout lehetőség, szerencsére megfeleltem, így sikerült még magasabb szintre jutnom. A nyár folyamán voltam egy olaszországi kapustáborban, valamint májustól július közepéig végig jégen edzettünk itt Kölnben. A kora reggeli meg a késő esti kemény tréningek nélkül nem jöhetett volna ez mind össze.?

Az idei szezon kitűnően indult a Kölnnek, a B jelű kvalifikációs csoportban 10 mérkőzés alatt 29 pontot gyűjtöttek, magabiztosan nyerték a selejtezőt és a felsőházba jutottak. Csala Patrik minden mérkőzésen kezdőkapusként lépett jégre, 94,9%-os hatékonysággal és 0,96-os kapott gólátlaggal dolgozott: ?Nagyon jól kezdtük az első négy mérkőzést, a Kaufbeuren például egy igen nehéz ellenfél, de jól ment ellenük is a játék. Nagyon elkaptuk a fonalat, onnantól magabiztosak voltunk. Voltak azért nehéz meccseink, de megérdemeltük ezt a majdnem hibátlan teljesítményt, megdolgoztunk érte.?

Csala Patrik

A felsőházban Csala rátett egy lapáttal az eddigi teljesítményére, 5 mérkőzést kapott a szakmai stábtól, és mindannyiszor megóvta kapuját a góltól. A Köln másik kapusával felváltva védenek, 10 mérkőzést követően 7 győzelemmel vezetik a DNL felsőházát: ?A kapustársam sérült volt az alapszakasz során, így ott végig én védtem. Úgy érzem, elnyertem az edzők bizalmát, és most, hogy visszatért a társam, felezzük a meccseket. Nagyon koncentrált vagyok, de persze rengeteg szerencse is kell, ezen az 5 hibátlan mérkőzésen lőttek vagy 8 kapuvasat ellenem. A szezon előtt nem lett kimondva, hogy ki az első számú kapus, például a felkészülési időszakban játszottunk egy cseh extraligás csapattal, ott is feleztük a meccset. Lehet, ha korábban becsúszott volna egy rosszabb meccs, akkor nem kaptam volna ennyi lehetőséget. De teljesen mindegy, hogy hány meccsből hányat nyersz meg, vagy hány shutoutod van, a következő héten már a soron következő mérkőzésre kell fókuszálni. Egy jól sikerült hétvége után is alázatosnak kell maradni, a következő edzéshéten is úgy melózni, mintha az lenne karriered utolsó edzése.?

A Köln a tavalyi juniorbajnokságban ezüstérmes lett, idénre még nem definiálta céljait az együttes: ?Nincs kimondva a cél, de van olyan kaliberű csapatunk, hogy meg tudjuk nyerni a bajnokságot. Kiegyensúlyozott a liga, a felsőházból bárki, de még lehet, hogy a két alsóházi csapat is beleszólhat a küzdelmekbe. Reális lehet a bajnoki cím.?

Csala korábban már dolgozott együtt a magyar serdülőválogatottal, de ifjúsági szinten még nem került számításba: ?Beszéltem Svasznek Bencével, a novemberi válogatott szünetben más kapusokat akart megnézni, de decemberben már ott lehetek a kerettel. Az U18-as csapat Dániába, majd Kanadába is utazik, nagyban függ majd a teljesítményemtől, hogy mehetek-e velük. Ha tudom tartani a mostani formámat, szerintem van esélyem.?

image_6483441 (2)

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 24., péntek
EL 19:30 FTCGYE 3-5VÉGE
  • M4 SPORT
március 25., szombat
EL 19:15 FTCGYE 3-2VÉGE
  • M4 SPORT+
AL 21:00 IKOWRM 5-3VÉGE
március 27., hétfő
EL 17:15 GYEFTC 5-1VÉGE
  • M4 SPORT
március 28., kedd
SHL 19:00 VAXLHF 
  • SPORT 2
március 29., szerda
EL 18:30 FTCGYE 3-4VÉGE
SHL 19:00 FBKFRÖ 
  • SPORT 2
március 31., péntek
EL 17:15 GYEFTC 
  • M4 SPORT
április 5., szerda
VÁL 17:00 HUNUKR 
április 6., csütörtök
VÁL 18:00 HUNUKR 
Partnerünk
Archívum