A BJAHC beelőzheti a Gyergyót

   

A csütörtöki fordulót követően nincs megállás az Erste Ligában, a pénteki játéknapon négy helyütt is bedobják a pakkot. Eltiltásokat is hozott a délután.

Először a cívisvárosban indul útjára a korong 18:00-kor, Berta Ákosék a Corona Brassót látják vendégül. Győzelem esetén és a többi eredménytől függően a debreceniek akár visszaelőzhetik a FEHA19-et a táblázaton, a Cenk aljaiak pedig tovább tapadhatnak az élbolyra. A DEAC előző három mérkőzését szemügyre véve vegyes az összkép: november elején Háriék hiába fordították meg Dunaújvárosban a mérkőzést egygólos hátrányból, öt perccel a vége előtt Szalma és Dostálek is beköszönt, így az Acélbikák végül kiénekelték a sajtot a hajdúságiak szájából. A válogatott szünet után a FEHA19 ellen vívott alsóházi rangadót a Debrecen, a Fejér megyeiek 2-0-ra elhúztak, az 56. minutumban Bucskin még tiszteletét tette egy szépségdíjas találattal, aznap viszont túl későn érkezett a keleti ébredés. Akad azonban pozitívum is, legutóbb a DEAC nagy meglepetésre, 5 gólt ütve küldte haza az éllovas újpestieket, ráadásul Mingazovék egyszer sem engedték ki a vezetést a kezeik közül. A nagy aranyú diadal sokat jelenthetett a debrecenieknek, Hetényiék nyilván lényegesen jobb hangulatban készülhetnek az újabb erőpróbára. A barcaságiak rossz formában várhatták magyarországi túrájukat, Dave MacQueenék a minapi, miskolci 7-3-as győzelmet megelőzően 5 meccsükből mindösszesen egyet nyertek meg – legutóbb november 3-án, 4-1-es sikert aratva a fehérvári fiatalok ellen. A keret ennél jóval többre hivatott, ezt Valcharék bizonyították a csütörtöki fordulóban, a cseh-román pontgyáros láthatóan kiváló játékkapcsolatot ápol az új szerzeménnyel, Cornettel. A brassóiaknak folytatniuk kell a pontgyűjtögetést, ha továbbra is lőtávolban szeretnének maradni a dobogótól. Ha belenézünk a statisztikai mutatókba, feltűnik néhány érdekesség: hiába üt átlagban majdnem egy góllal többet a Corona meccsenként, a brassóiak brutális mennyiségű időt töltenek emberhátrányban, meccsenként átlagosan 8:39 percet; szemléltető példaként ugyanez az adat a másik oldalon csak 5:24. Ráadásul a DEAC emberhátrányos egysége sokkal hatékonyabban muzsikál, kimondottan sokszor zörren a sárga-kékek ketrece kiállításaikat követően. A fizikalitás terén is van különbség, nyilván a Corona “javára”: Szabóék 9 ütközést osztanak ki átlagosan, a debreceniek 7-et, míg az elszenvedett ütközéseket illetően a debrecenieket 8-szor próbálják meg lebontani meccsenként, ez a szám brassói oldalon picivel több, mint 5.

A FEHA19 18:30-kor fogadja tabellaszomszédját, a Sportklub Csíkszeredát. A meccs a kézenfekvő pikantériáján túl is tartogat érdekességeket, a fehérváriak például éppen a minap jelentették be Seregély Máté kölcsönvételét a Ferencvárostól, a fiatal bekk akár már este debütálhat új állomáshelyén. Ezenfelül a statisztikai adatok is rejtegetnek különlegességeket: a két együttes hálója zörrent legtöbbször a ligában, a “kisvolán” számszerűleg 57 alkalommal kapitulált, míg csíki oldalon ez a szám kiemelkedően magas, ligaszinten messze a legtöbb, 74 gólt kapta november végéig a csapat – de hozzá kell tenni, hogy ez elsősorban még az első néhány hét alulteljesítésének a hozadéka. A klub Masonious elvesztése után leigazolta első számú kapusnak O’Connort, az NHL-t is megjárt portás a döcögős rajt ellenére bizonyította, képes komoly védésekkel győzelemre vezetni csapatát. Motiváló lehet mindkét félnek, hogy a koronázóvárosiak rendes játékidős győzelem esetén megközelíthetnék 1 pontra a Szeredát, míg a székelyek a többi eredménytől függően akár leelőzhetik a Brassót, a DVTK-t pedig beérhetik pontszámban. Ha leegyszerűsítve nézzük a statisztikákat, akkor a fehérváriak jobb védekezésükben, a csíkszeredaiak pedig a hatékonyabb támadószekciójukban bízhatnak: Falusék nyolccal kevesebb kapura lövést engedélyeznek ellenfeleiknek találkozóként, mint esti riválisuk, vendégoldalon ez a szám kirívóan sok: az erdélyi hálóőröket átlagban 36 lövéssel kínálják meg összecsapásként. Támadóerőben már fordul a kocka, itt az erdélyiek viszik a prímet – lőtt gólok tekintetében a Sportklub 61 góllal a Gyergyóval holtversenyben második a kiírásban: a Milan, Brown, Levin, Becze, Péter Balázs ötösfogat remekül szállítja a pontokat, mindegyik játékos neve mellett minimum 10 egység szerepel a kanadai táblázaton. A tavalyi szezon közepén érkező Milan már a mögöttünk hagyott idényben is megcsillogtatta tudását, de Brown és Levin is kifejezetten jó igazolásnak tűnnek. Beczét senkinek sem kell bemutatni, a rutinos támadó minden évben megbízhatóan termel, de az utóbbi időben Péter Balázs is egyre inkább felnő a feladathoz.

Szintén 18:30-kor, a Magyar Kupában aratott sikerét követően újra színre lép a Ferencváros, Fodor Szabolcsék ezúttal a sereghajtó Dunaújvárost fogadják a Tüskecsarnokban. A hazaiaknak akad némi elszámolnivalójuk a dunaújvárosiakkal, hiszen október 22-én Vargáék óriási sikert aratva, a középső etapban ötöt vágva végül 7-4-re legyűrték a budapestieket, megszakítva ezzel a zöld-fehérek idei ligaveretlenségét. A ferencvárosiak szinte minden statisztikai mutatóban felülmúlják Eronenéket: Aranyék messze a legkevesebb gólt kapták a ligában, csupán 32-t, emellett a Fradi támadószekciója góllövés tekintetében is a bajnokság élmezőnyéhez tartozik. Az Acélbikáknak egy releváns adat azért kedvez: Somogyiék átlagosan majd’ kettő perccel több időt tölthetnek emberelőnyben meccsenként, mint a fővárosiak – igaz, Nagy Gergők a kevesebb előnnyel is hatékonyabban sáfárkodnak. Emellett a IX. kerületieknél be-be csúszik néha némi fegyelmezetlenség, a Fradi emberfórölő sora kicsivel több, mint egy perccel kényszerül többet tevékenykedni találkozóként. A Fejér megyei alakulat a biztatóbb rajt ellenére visszaesett, csupán négy győzelem szerepel a nevük mellett, Eronenék ezidáig kétszer a FEHA19-et, egyszer a DEAC-ot, és a korábban már említett mérkőzésen az FTC-t tudták legyőzni. A látogatók kezében mindenesetre ott a lehetőség, hogy változtassanak saját sorsukon, ha számukra kedvezően alakulnának az esti eredmények, akár két pozíciót is feljebb léphetnek a tabellán.

18:40-kor Káposztásmegyeren indítják útjára a pakkot a játéknap utolsó mérkőzésén, ahol Kangyal Balázsék tabellaszomszédjuk, a Gyergyói Hoki Klub ellen vívhatnak rangadót. A BJAHC remek formának örvend, a fővárosiak a válogatott szünet után eddig nem találtak legyőzőre, mindhárom mérkőzésüket magabiztosan behúzták, ráadásul a gólcsap is kinyílt – a BJA támadószekciója ezeken a találkozókon összesen 15-ször talált a ketrecbe. A túloldalon most nem ilyen rózsás a helyzet, az újraindítást követően Szilassy Zoltánék egymást követő két vereséget szenvedtek: múlt vasárnap háromgólos előnyről kaptak 6-ot a Vákárban, és a minap a Megyeri úton is rangadót buktak. Ráadásul a Vasas Jégcentrumban kettővel kevesebb játékos áll majd a gyergyói stáb rendelkezésére, miután a balhés újpesti eseteket a FEB eltiltásokkal torolta meg: a Coattát kiütő Dalhuisen 4, a Szabót elintéző DiDiomete kétmeccses kényszerpihenőjét kezdheti meg pénteken. A semleges szurkolók számára így is csemegének ígérkezhet a találkozó, elvégre a Rozsomákok ütötték eddig a legtöbb gólt a ligában, viszont a túloldalt is akad kreativitás bőven, Sylvestre-ék csak két találattal vannak elmaradva a budapesti riválisuktól. Nem meglepő módon így a támadási adatokban hasonló számokat dob ki a statisztika, több eltérés mutatkozik azonban a védekezés és a speciális játékszituációk terén: Imre Patrikék 32 sanszot engedélyeznek ellenfeleiknek összecsapásonként, a túloldalon ez a szám hattal több. Az emberelőnyöket hasonlóan használják ki az alakulatok, Vorobjovék viszont fél perccel több időt veszélyeztethetnek fórban. A legnagyobb differencia az emberhátrányos mutatókban rejlik: a gyergyói stáb valószínűsíthető célja, hogy faragjon a létszámhátrányban töltött másodpercekből, Szilassy legénysége ugyanis 6:36 percnyi időt kénytelen emberdeficit mellett védekezni, ráadásul meccsenként 1 gólt be is szednek ezekből a szituációkból. A Budapesti Jégkorong Akadémiánál ez a mutató sokkal jobb, Kangyal Balázsék csak 5 percet védekeznek emberhátrányban, ami az egyik legjobbnak mondható a bajnokságban. A találkozó jelentős téttel bír, hiszen győzelem esetén a budapestiek letaszíthatnák a Gyergyót a dobogó második fokáról, s tapadhatnának a listavezető Újpestre, míg a vendégek leszakíthatnák magukról a BJAHC-ot, és beérhetnék pontszámban az éllovas UTE-t.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA INFO
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 HUNSLO 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum