Fedotovot eltiltotta az IIHF

 

A KHL-győztes, olimpiai ezüstérmes kapus jelen állás szerint vagy az NHL-ben kezdi meg a szezont, vagy négy hónapig nem léphet jégre. Vele együtt a CSZKA is súlyos szankciók elé néz.

Az IIHF súlyos büntetéseket helyezett kilátásba Ivan Fedotov és a CSZKA Moszkva kapcsán. A 26 éves orosz kapust még 2015-ben draftolta a Philadelphia Flyers, ám a tengerentúlon eddig nem, csak hazájában, az MHL-ben, a VHL-ben és a KHL-ben védett, egyre kiválóbban. Fedotovot az egyik legjobb nem NHL-es kapusnak tartják, amire a 2021/22-es idénye szolgáltatta a legékesebb bizonyítékot: a CSZKA-t az alapszakaszban 92, a rájátszásban 93,7%-os(!) hatékonysággal vezette Gagarin Kupa-győzelemig, a pekingi olimpián pedig még ennél is jobb mutatókkal, 94,3%-kal és mindössze 1,61-es kapottgól-átlaggal segítette ezüstéremhez az orosz válogatottat. Aligha csoda, hogy a játékjogát birtokló, ráadásul évek óta komoly kapusgondokkal küzdő Philadelphia ezek után úgy döntött, itt az idő megadni neki a lehetőséget, a felek így 2022 májusában egyéves, belépőszintű szerződést kötöttek, miután Pekingben Fedotov is úgy nyilatkozott, elkötelezett és késznek érzi magát az NHL-re.

fedotov

fotó: Matt Slocum/AP

A történet két hónappal később vett fordulópontot, amikor az Ukrajnát a téli játékok után megtámadó orosz erők Szentpéterváron a sorozás elkerülése gyanújával őrizetbe vették az akkor 25 éves, hadköteles Fedotovot, majd egy észak-oroszországi katonai támaszpontra vitték, hogy megkezdje sorkatonai szolgálatának letöltését (ügyét nyilván nem segítette, hogy a CSZKA mindig is hagyományosan a hadsereg csapata volt). A friss KHL-bajnok kapus így a tavalyi szezont kénytelen volt egy az egyben kihagyni, a Philly pedig jobb híján “áttolni” a kontraktusát a 2023/24-es szezonra. Az újabb fordulat múlt hónapban jött, amikor a CSZKA bejelentette, kétéves friss szerződést kötött a kapussal, miután az letöltötte katonai szolgálatát. E ponton eleve erősen kérdéses, Fedotov mennyire önszántából írta alá a kontraktust, a sztorit pedig csak tovább komplikálja, hogy az orosz invázió kezdete óta ismét mélypontra süllyedtek az amerikai-orosz kapcsolatok, így jelenleg az NHL és a KHL között sincs átigazolási megállapodás. Az IIHF az ügyben indított vizsgálata végén arra a döntésre jutott, hogy a felek által bemutatott papírok alapján a játékos érvényes szerződéssel rendelkezett a 2023/24-es szezonra a Flyersszel, így a moszkvaiakkal való megegyezés sérti a nemzetközi átigazolási szabályzatot. Ezt végül mind a játékos, mind a klub esetében szankcionálták: Fedotovot négy hónapos eltiltással sújtották a szeptember 1-jei KHL-szezonrajttal kezdődően december 31-ig, míg a CSZKA-t egy teljes évre kizárták a nemzetközi átigazolásokból (augusztus 11-től jövő év augusztus 10-éig). Mivel azonban az IIHF szankciói az NHL-re nem vonatkoznak, így amennyiben Fedotov az eredeti terveknek megfelelően Philadelphiában kezdené meg az előttünk álló idényt (már ha elengednék), ott gond nélkül jégre léphetne a tengerentúli bajnokikon – ezt maga Bill Daly komisszárhelyettes is megerősítette.

A KHL elöljárói első körben nem kommentáltak, ellentétben a címvédő CSZKA-val, amely megerősítette, Fedotov az elmúlt hetekben ott volt társaival a csapat fehéroroszországi edzőtáborában, és nincs kétségük afelől, hogy a klasszis kapus az ő játékosuk lesz a következő szezonban. Jelezték, az IIHF döntése szerintük egyértelműen elfogult, és “az NHL érdekvédelmét célozza”, az orosz szövetség pedig természetesen rögtön maximális támogatásáról biztosította a moszkvai kirakatcsapatot fellebbezés esetén. Az ügynek tehát bizonyára lesz még folytatása – remélhetőleg nem oly módon, hogy egy újabb kiváló sportoló váljék a nagyhatalmi izmozás áldozatává az aktuális szomorú világhelyzetben.

fedotov

fotó: Profimedia.cz

Cimkék: , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
december 5., kedd
ICEHL 19:15 AVSVOR 5-4VÉGE
AL 21:00 IKOWRM 4-1VÉGE
december 6., szerda
AL 19:40 FTCSZG 9-2VÉGE
AL 20:00 VASLHL 4-8VÉGE
december 7., csütörtök
EL 17:30 BRADAB 3-2VÉGE
december 8., péntek
EL 17:30 GYEDAB 3-6VÉGE
EL 18:30 MISDEB 3-4 BVÉGE
EL 18:40 BJAFTC 3-2 HVÉGE
ICEHL 19:15 AVSASI 4-2VÉGE
AL 20:30 LHLOHA 8-4VÉGE
AL 20:45 WRMETO 2-9VÉGE
december 9., szombat
AL 19:00 SZGIKO 
AL 19:30 SPCFTC 
december 10., vasárnap
ICEHL 16:00 PUSAVS 
VB20 16:00 HUNKAZ 
EL 16:30 BRAGYE 
EL 17:00 UTEDEB 
EL 17:30 SCCDAB 
EL 18:00 MISFTC 
december 11., hétfő
VB20 19:30 HUNAUT 
Partnerünk
Archívum