Jonathan Toews góllal búcsúzott Chicagótól

 

A Blackhawks kapitánya az utolsó meccsét játszotta a csapatban. Conor Garland és Adrian Kempe triplázott, Connor McDavid 153 ponttal zárt, Keleten minden párosítás eldőlt, Jack Hughes saját öccsének adott győztes gólpasszt.

Két Original Six-mérkőzést rendeztek az utolsó előtti játéknapon: először a Montreal fogadta a Bostont, ezután pedig a New York a Torontót. A montreali Bell Centre-ben a minden csúcsot megdöntő Bruins ezúttal is győzni tudott, így abszolút rekordnak számító 65 győzelemmel és 135 ponttal fejezte be az alapszakaszt. A Boston végül 5-4-re győzött oly módon, hogy minden találatát más-más játékos szerezte, köztük volt David Pastrnák is, aki 61 góllal zárta az alapszakaszt. A Canadiensből Lucas Condottát kell kiemelni, aki góllal debütált az NHL_ben.

A második Original Six-rangadón a Toronto úgy győzött 3-2-re a Gardenben, hogy mindhárom találatát az utolsó húsz percben szerezte. A győztes gólt Noel Acciari lőtte, de nem sokon múlt, hogy ne ez legyen a mindent eldöntő találat. A hajrában ugyanis a Rangers két gólját is elvették a játékvezetők: először Braden Schneider találatát les miatt, majd egy másodperccel a befejezés előtt Filip Chytil gólját szándékos rúgómozdulat miatt.

A Carolina azzal a tudattal lépett jégre a Florida csarnokában, hogy ha nyer, akkor viszi a Metropolitan-csoport első helyét. Az első két harmadban csak egy-egy gól született, mindkétszer a Carolina jóvoltából, az utolsóban viszont kinyílt a gólzsák, és összesen nyolc találat esett, amit igazságosan elfeleztek a csapatok. A Canes így végül 6-4-re győzött, a hat találatból hármat hátvédek szereztek: kettőt Brent Burns, egyet pedig Shayne Gostisbehere.

A New Jersey a borzalmas kezdést követően végül győzni tudott a hosszabbításban Washingtonban. A Devils 10 perc játék után már háromgólos hátrányban volt, de a duplázó Erik Haula vezetésével hét perccel a befejezés előtt, 4-4-nél utolérte a házigazdát. A hirtelen halálban a győztes gólt Jack Hughes átadása után a testvére, Luke Hughes ütötte, akinek ez volt az első gólja az NHL-ben. A New Jersey 112 ponttal zárta az alapszakaszt, ami új franchise-rekord. A Devils hátvédje, Dougie Hamilton idei 22. találatát szerezte, ezzel beállította Barry Beck (1977/78) klubrekordját.

Brayden Point és Brian Elliott lesimázta a meccset a Detroit ellen. A Tampa Bay kapusa 32 védéssel nullázta le a Red Wingst, Point pedig két góllal és összesen három ponttal járult hozzá az 5-0-s sikerhez. Point a két gólnak köszönhetően 51-gyel zárta a szezont, és Steven Stamkos, valamint Vincent Lecavalier után a harmadik tampai játékos lett, aki elérte a félszázas határt.

point 50

A rájátszásról éppen lemaradó Buffalo egy Ottawa elleni 4-3-as győzelemmel zárta a szezont. A KeyBank Centerben a Sabres lőtte az első kettőt, majd hármat a Senators, végül ismét kettőt a hazaiak, keretbe foglalva a mérkőzést. A meccs embere Jeff Skinner volt, aki három gólpasszt adott, és ő készítette elő Tage Thompson egyenlítő gólját, valamint Casey Mittelstadt győztes találatát is a hirtelen halálban.

A playoffról 16 év után szintén lecsúszó Pittsburghnek nem sikerült szépen a búcsúja, hiszen vereséget szenvedett a Keleti Konferencia leggyengébb csapatától, a Columbustól 3-2-re. A hazai pályán játszó Jackets mindent megtett azért, hogy négy vereség után győzelemmel búcsúzzon saját közönségétől: Emil Bemström bő három perccel a befejezés előtt harcolta ki a hosszabbítást, ahol Johnny Gaudreau szerezte a győztes gólt.

A Vegas 3-1-re győzött Seattle-ben, s ezzel nemcsak a Pacific-divízió első helyét csípte meg, hanem a nyugati első helyet is, így egészen az esetleges konferencia-fináléig élvezheti a hazai pálya előnyét a rájátszásban. A Golden Knights minden harmadban vágott egyet, miközben Laurent Brossoit parádézott a vasak között, összesen 31 lövést hárítva. A Vegas első gólját az a Reilly Smith lőtte, akinek ez volt a 200. találata az NHL-ben.

A Las Vegas győzelme után eldőlt, hogy az Edmonton a csoport második helyén végez, bármit is játszik a San José ellen. McDavidék ettől függetlenül odatették magukat, és sima 5-2-vel léptek át a Sharkson. Leon Draisaitl három pontot szerzett, az igazi érdem viszont a kiegészítő emberből főszereplővé előlépett Mattias Janmarké volt, aki kétszer mattolta a vendégek védelmét. Connor McDavid és Erik Karlsson is egy gólpasszal zárt. Előbbi játékos 153 ponttal végzett a kanadai táblázat élén, míg utóbbi 101-et szerzett, és a hátvédek között bizonyult a legponterősebbnek. Az Edmonton a teljes szezonban 32,4%-kal használta ki az létszámfölényes helyzeteit, amivel megdöntötte a Montreal 31,9-es (1977/78) ligacsúcsát. Leon Draisaitl összesen 32 emberelőnyös gólt szerzett, ez pedig csak kettővel maradt el Tim Kerr (34) 1986-os NHL-rekordjától.

A rájátszásban az Edmonton ellenfele az elmúlt évhez hasonlóan ismét a Los Angeles lesz. A Kings az alapszakasz utolsó mérkőzésén a szomszédvár Anaheim otthonában győzött 5-3-ra Adrian Kempe vezérletével, aki egy gólpassz mellett mesterhármast jegyzett. A svéd csatár mellé honfitársa, Viktor Arvidsson tudott felnőni, aki három találatot készített elő. Kempe a három góljával kereken negyvennel végzett az idényben, ezt a határt pedig legutóbb Luc Robitaille érte el a Kingsben még 1994-ben. A Ducks negatív franchise-rekordot jelentő mindössze 13 győzelemmel és összesen 338 kapott góllal zárta a szezont – ennyit legutóbb a San José Sharks nyelt be, még 1996-ban, amikor 357-tel zárt. Más kérdés, hogy az ily módon ligautolsóként záró kaliforniaiak ezzel a draftlottó megnyerésének legnagyobb esélyeseivé léptek elő.

A másik három divízióval ellentétben a Centralban még semmi sem dőlt el, itt a Dallas és a Colorado vív csatát az első helyért. A hazai jégen játszó Stars a Blues ellen hozta a kötelezőt egy nagyon szűk 1-0-s győzelemmel, Jake Oettinger 25 védéssel szerzett shutoutot, az egyetlen gólt pedig Wyatt Johnston szerezte a 44. percben. Johnstonnak ez volt a 24. gólja, amivel egyrészt az elsőévesek között utolérte a Seattle listavezető csatárát, Matty Beniers-t, másrészt beállította a Stars újoncrekordját, amit James Neal állított fel még 2009-ben.

A Colorado eközben a Winnipeget látta vendégül, és 4-2-es győzelemmel tapadt a Dallasra. A Jets féltávnál még vezetett 2-1-re, de az Avalanche zsinórban szerzett három góllal fordítani tudott. A gólszerzők között ott volt az a Mikko Rantanen is, aki 55 góllal zárta az alapszakaszt. Ez a Québec/Colorado franchise történetének harmadik legjobb teljesítménye holtversenyben: ennél többet csak Michel Goulet tudott lőni, akinek volt 57 (1983), 56 (1984) és 55 (1985) gólos idénye is. Az Avs az utolsó játéknapon a Nashville vendége lesz, ha egy pontot szerez, akkor a Central-csoport élén végez.

A Nashville is győzelemmel búcsúzott az évadtól, ugyanis 4-3-ra verte a hirtelen halálban a Minnesotát. A Predators négyszer is megszerezte a vezetést a találkozón, amelyből az utolsó Juuso Pärssinen parádés láb közötti lövésével a győzelmet jelentette a túlórában. A Wild a vereséggel maradt a Central harmadik helyén, és a Coloradóval vagy a Dallasszal kezd a legjobb 16 között.

Óriási érdeklődés övezte az egyébként semmilyen téttel nem bíró Chicago–Phialdelphia összecsapást, ugyanis a Hawks kapitánya, Jonathan Toews a mérkőzés előtt jelentette be, hogy nyáron lejáró szerződését biztosan nem hosszabbítja meg a csapattal. A klubot 2007 óta szolgáló 34 éves center a jövőbeli terveiről egyelőre semmit sem árult el, így nem lehet tudni, visszavonul-e, avagy NHL-pályafutása során először csapatot vált. Toews búcsúja végül felemásra sikeredett: bár ő emberelőnyben eredményes tudott lenni, a Flyers így is elvitte a pontokat Ivan Provorov hosszabbításban szerzett góljával. A Philly legjobbja a 2+2-vel záró Travis Konecny volt.

A játéknap utolsó mérkőzésén a Vancouver a ráadásban győzött 5-4-re Arizonában. A Canucks már a rendes játékidőben behúzhatta volna a meccset, hiszen negyedóra elteltével 4-1-re is vezetett. A Coyotes azonban három perccel a befejezés előtt utolérte a vendégeket, a ráadásra viszont már elfogyott a lendülete. A Vancouvert a korábban kétszer is eredményes Conor Garland mentette meg, aki karrierje első mesterhármasát ünnepelhette. A hazaiaknál Clayton Keller megszerezte a 86. pontját, amivel beállította Keith Tkachuk klubrekordját.

Egy nappal az alapszakasz befejezése előtt az már biztos, hogy keleten Boston–Florida, Toronto–Tampa Bay, Carolina–NY Islanders és New Jersey–NY Rangers párharcokat rendeznek majd. Nyugaton egyelőre csak az biztos, hogy Vegas–Winnipeg és Edmonton–Los Angeles párosítás lesz, minden más a Nashville–Colorado mérkőzés végeredményétől függ majd.

Clayton Keller 86

NHL, 2023. április 13.:

Montreal–Boston 4-5
G: Condotta, Suzuki, Pezzetta, Barron ill. Frederic, DeBrusk, Orlov, Coyle, Pastrnak

Florida–Carolina 4-6
G: Barkov, Lomberg, Duclair, Verhaeghe ill. Burns (2), Kotkaniemi, Fast, Gostisbehere, Aho

Tampa Bay–Detroit 5-0
G: Point (2), Killorn, Hagel, Eyssimont ill. –

Washington–New Jersey 4-5 h.
G: Snively, Sandin, Smith, Wilson ill. Haula (2), Wood, Hamilton, Hughes

Buffalo–Ottawa 4-3 h.
G: Jokiharju, Olofsson, Thompson, Mittelstadt ill. Stüztle, Gambrell, Giroux

Columbus–Pittsburgh 3-2 h.
G: Peeke, Bemström, Gaudreau ill. Letang, Guentzel

NY Rangers–Toronto 2-3
G: Kakko, Panarin ill. Liljegren, Nylander, Acciari

Colorado–Winnipeg 4-2
G: Malgin, Rantanen, Rodrigues, Lehkonen ill. Johnsson-Fjallby, Stenlund

Nashville–Minnesota 4-3 h.
G: Jankowski, Sherwood, Trenyin, Parssinen ill. Gaudreau (2), Petan

Dallas–St. Louis 1-0
G: Johnston ill. –

Chicago–Philadelphia 4-5 h.
G: Khaira, Bjork, Toews, Athanasiou ill. Konecny (2), Tippett, Cates, Provorov

Edmonton–San Jose 5-2
G: Janmark (2), Draisaitl, Bouchard, Kane ill. Gregor, Lorentz

Anaheim–Los Angeles 3-5
G: Terry, Jones, Zegras ill. Kempe (3), Kopitar, Moore

Arizona–Vancouver 4-5 h.
G: O’Brien (2), Boyd, Schmaltz ill. Garland (3), Pettersson, Miller

Seattle–Las Vegas 1-3
G: Schwartz ill. Smith, Martinez, Stephenson

Sorsolás
Tabella
Kanadai táblázat

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
május 15., szerda
VB 16:20 CZEDEN 7-4VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:20 GERLAT 8-1VÉGE
VB 20:20 SUIGBR 3-0VÉGE
VB 20:20 SVKPOL 4-0VÉGE
május 16., csütörtök
VB 16:20 FINAUT 2-3VÉGE
VB 16:20 KAZSWE 1-3VÉGE
VB 20:20 CANNOR 4-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 20:20 USAFRA 5-0VÉGE
május 17., péntek
VB 16:20 GBRDEN 
VB 16:20 GERKAZ 
VB 20:20 CZEAUT 
VB 20:20 POLUSA 
    • SPORT 2
május 18., szombat
VB 12:20 DENSUI 
VB 12:20 LATSWE 
VB 16:20 CANFIN 
    • SPORT 2
VB 16:20 GERPOL 
VB 20:20 CZEGBR 
VB 20:20 FRASVK 
Partnerünk
Archívum