50 éves lett Jaromír Jágr

   

A kortalan klasszis még mindig terelgeti a pakkot, és egyelőre esze ágában sincs felhagyni a játékkal.

Eljött az a nap, amire két évtizeddel ezelőtt mindenki csak mosolyogva gondolt. Anno a 30. születésnapja után nem sokkal nyilatkozó Jágr akkor azt találta mondani, hogy még 50 éves korában is játszani fog, és rajta kívül nagyon kevesen hittek abban, hogy ez majd valósággá is válik. A játéktudása mellett kivételes fizikummal megáldott hokis minden kétkedés ellenére tartotta a szavát és mind a mai napig nyomja szülővárosa első osztályú csapatában, a Rytíri Kladno mezében. Bármilyen hihetetlenül is hangzik, Jágr a mai napig imádja a hokit, de már nem a játék szeretete tartja a jégen, hanem az érdek és a lojalitás. A csapat ugyanis Jágr tulajdonában van, és ha felhagyna az aktív játékkal, azzal gyakorlatilag halálra ítélné a klubot. Egyrészt rengeteg szponzort veszítenének a visszavonulásával, másrészt megszegné az édesapjának tett ígéretet. “Úgy gondolom, különleges szituációban vagyok, amit én sem szeretek és rajtam kívül senki sem ért meg. Eljövök ide, játszok, miközben bohócot csinálok magamból csak azért, hogy életben tartsam a klubot és az apámnak tett ígéretemet. Azt mondtam neki, hogy amíg ő lélegzik, addig a Kladno az én felelősségem. Eljövök, próbálok mindent beleadni, mert senkinek sem akarok csalódást okozni. De már nem megy úgy a játék, mint régen, már nem tudok olyan teljesítményt nyújtani, mint korábban, már nem akkor lövök gólokat, amikor akarok.” Pedig a teljesítménye miatt nincs oka a szégyenkezésre: 35 meccsen 19 (8+11) pontot csipegetett össze a negyedik sorból, ami még mindig a hatodik helyre jó a házi kanadai táblázaton.

jagr 50

Az 1972-ben Kladnóban született Jagr végigjárta a korosztályos csapatokat, majd jelentkezett az 1990-es draftra, ahol a Pittsburgh az ötödik helyen csapott le Bundesliga-frizurás csatárra. A tinédzser korú Jagr rárúgta az ajtót az NHL-re, hiszen 57 pontot gyűjtve rögtön alapembere lett a bajnokságot nyerő Penguinsnek. A második szezonjában éppen csak lemaradt a pont/meccs átlagtól (69/70), a rájátszásban viszont már meglépte ezt a szintet és 21 találkozón szerzett 24 egységgel segítette újabb Stanley Kupához a fekete-sárgákat. Innentől kezdve elképesztő mennyiségben kezdte el gyártani a pontokat. 1992 és 2007 között mindössze egy olyan szezonja volt, amikor nem volt meg a pont/meccs átlaga, de ekkor is mindössze egyetlen egység hiányzott neki a kerek egyes átlaghoz. A másfél évtized alatt ötször lépte át a 100 pontos határt és még ötször a kilencvenet. Egyéni csúcsa 147 pont volt, amit az 1996/97-es idényben ért el. 2008-ban hagyta el az NHL-t és három évre a KHL-es Avangardhoz szerződött. 2011-ben tért vissza a tengerentúlra, ahol igazi vándormadár lett belőle. Megfordult a Philadelphiában, a Dallasban, a New Jerseyben, a Bostonban, a Floridában és a Calgaryban. Ez utóbbi csapatban játszotta az utolsó NHL-mérkőzését 2017. december 31-én a Chicago ellen. Ekkor tért haza a Kladnóba, amely akkor még az első osztályban szerepelt. A csapat még vele együtt is kiesett 2020 tavaszán, ám Jagr nem adta fel és hagyta el nevelőegyesületét, hanem a következő szezonban azonnal visszavezette a Kladnót a legjobbak közé. Klubjával most is a kiesés elkerülése ellen küzd, és saját elmondása szerint ha sikerül bent tartania a csapatát, akkor a nekikezd a 35. profi szezonjának. “Volt néhány apró sérülésem a szezon során, de a csapatunk nagyon jól játszott nélkülem is, így nem akartam pályára lépni. Inkább azzal foglalkoztam, hogy tanítsam a körülöttem lévő társakat és gyerekeket és megmutassam nekik azt, amit én tanultam az évtizedek alatt. Amikor már csak a negyedik sorban játszom, vagy pályára sem lépek, sokkal több időm van a tudás átadására, ami nagyon jó dolog. Nagyon szeretem ezt csinálni.”

Jagr arra a kérdésre, hogy tart-e születésnapi partit, határozottan felelt: “Nem, nem. Soha nem ünneplem a születésnapomat. Engem a játék és az edzés érdekel.” Ez utóbbiban nem ismert tréfát és az egész NHL-ben legendássá vált a munkamorálja. Az teljesen alap volt nála, hogy a mellére, bokájára és a kezére felpakolt 10-20-30 kilót és úgy edzett. Fanatizmusára jellemző, hogy Philadelphiában saját kulcsa volt az edzőközponthoz, vegasi nyaralása alatt pedig csak éjjel egy órára tudott magának jegelt bérelni, így akkor ment edzeni másfél-két órát. Egykori csapattársa, Travis Zajac (New Jersey) elmondta, hogy az idegenbeli túrák alkalmával nem egyszer arra ébredt, hogy Jagr 20 kilós medicinlabdákat dobál a folyosón, mert máshol nem tudott edzeni. Hasonló élményben volt része Aleksander Barkovnak, amikor egy este videojátékozás után összefutott Jagrrel a szálloda folyosóján, aki így elevenítette fel a történteket: “Látom, hogy Jagr súlyzós mellénnyel, bokasúlyzóval és hokiütővel sétál a szállodában és megkérdezi tőlem, hogy hova megyek. Mondtam neki, hogy aludni. Erre csak annyit válaszolt, hogy akkor menj! Én megyek edzeni! Visszagondolva erre a jelenetre, azt kell, hogy mondjam, hogy ez volt az egyik fordulópont a karrieremben. Ezután elkezdtem többet edzeni és tudtam, hogy aznap rengeteget tanultam tőle.” Ugyanilyen véleményen volt róla Patrick Kane is, a Chicagóval három Stanley Kupát nyerő kiválóság: “Az egyik mérkőzésünk után odajött hozzám és azt mondta, hogy szerinte igazán különleges játékos vagyok, de még jobb lehetek, amihez csak az kell, hogy még jobban koncentráljak és minden energiámat, valamint erőfeszítésemet a hokira kell fordítanom. Szóval ez nagyon megfogott, mert ez egy olyan srácnak mondta, akinek gyerekkorában a példaképe volt és elképesztő karriert futott be. Amikor egy Jagr ezt mondja neked, akkor hidd el, hogy elkezdesz azon gondolkodni, mit tehetnél még jobbá és határozottan elkezdesz változtatni néhány dolgon.” Azt pedig ne felejtsük el, hogy Kane mindössze 4 éves volt akkor, amikor a Penguins Jagrrel a soraiban, söpréssel nyerte a finálét Kane későbbi klubja, a Chicago Blackhawks ellen.

jagr 9 teams

És mit gondol Jagr a jövőről és a következő 50 évről? Röviden összefoglalta: “Az én koromban már csak egy cél van, mégpedig az, hogy ha azt mondom, hogy igen, megcsinálom, akkor tudom, hogy fel tudok rá készülni és biztosan megcsinálom. Itt a kor már nem számít. Ha egészséges maradok, akkor nincs gond. Ha látom a fényes jövőt, nem gondolom azt, hogy feleslegesen megyek edzeni. És az az igazság, hogy én csak a fényes jövőt akarom látni.”

Jagr az NHL-ben 24 szezon alatt 1733 mérkőzésen 766 gól, 1155 gólpassz és összesen 1921 pont került a neve mellé, amihez a playoffban hozzácsapott még 208 összecsapáson 201 egységet. Ötször volt az NHL pontkirálya, a játékosok háromszor választották a legjobbnak, az MVP-címet pedig egyszer érdemelte ki. A két Stanley Kupa mellett kétszeres világbajnok és olimpiai győztes is, így tagja a nagyon szűk elitet képviselő Triple Gold-klubnak. Az NHL örökranglistáján a pontokat tekintve a második, a gólokban a harmadik, az előkészítésben az ötödik. A jobbszélsők között számtalan NHL-rekordot tart, de a győztes találatokat tekintve övé az abszolút elsőség 135-tel. A legkülönlegesebb rekordja, hogy egyedüli játékosként a liga történetében öt különböző csapatban is a kanadai táblázat élén tudott végezni.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 1-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 4-3VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 2-0VÉGE
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 2-3VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 3-2 HVÉGE
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 4-2VÉGE
VB 16:00 ITAKOR 8-1VÉGE
VB 19:30 HUNSLO 2-1VÉGE
    • SPORT 2
május 7., kedd
VÁL 19:00 HUNCAN 0-4VÉGE
    • Duna World/M4 Sport+
Partnerünk
Archívum