Ovecskin csapattársa lesz Henrik Lundqvist

   

A svéd legenda egyéves szerződést kötött a Capitalsszal. Anton Hudobin, a másik kapuszseni hosszabbított a Dallasszal. Pörög a játékospiac.

Sokáig úgy tűnt: az idén Stanley Kupa-döntőt játszó Stars elveszíti egyik legfontosabb értékét, a playoffban bravúrt bravúrra halmozó Anton Hudobint. Bár az orosz hálóőr már 34 éves, az évi 3,33 millió dolláros új fizetése nem tűnik soknak. Úgy főleg nem, hogy starsos társa, Ben Bishop évi 5 milliót tesz zsebre.

A kapusoknál maradva: az Ottawa máris hosszabbított az előző napon megszerzett Matt Murray-vel, aki négy szezonra írt alá évi 6,25 millióért. Az Ottawának speciális problémái vannak a többi csapathoz képest. A fizetési küszöböt kell elérniük, és ezen a téren sokat javultak a pozícióik. A Canucks megvált Jacob Markströmtől, és a helyére a Washintontól elküldött Braden Holtbyt igazolta le, aki két évre kötelezte el magát összesen 8,6 millióért. Bennfentes értesülések szerint a szerződésben nincs cserét korlátozó klauzula, így a jövő évi bővítési drafton viheti a Seattle, ha úgy látja jónak. Markström sem marad munka nélkül, ő a Calgarynál kötött ki. Nyilván nem a jövő embere, de jelentős érdeklődés volt az iránt, hogy valóban Washintonban köt-e ki a Rangers által kivásárolt Henrik Lundqvist. A válasz igen, a legenda szerződése egyéves, értéke 1,5 millió dollár. A 38 éves klasszis bizonyára értékes tapasztalatokat oszt majd meg a 23 éves Ilja Szamszonovval, aki nyilván a csapat első számú kapusa lesz. Ide tartozik még, hogy miután a Minnesota megvált a liga egyik legjobb kapusától, Devan Dubnyktól, várható volt, hogy a helyére hamarosan új ember érkezik. Ez meg is történt, Cam Talbot három év alatt összesen 11 milliót fog keresni.

A nap egyik legértékesebb játékosa Torey Krug volt, akinek szolgálataira nem tartott igényt a Boston. Rá a csapatkapitányát elveszítő St. Louis Blues csapott le. Az üzlet komoly kockázatot jelent, hiszen hét szezonra fizetnek Krugnak évi 6,5 milliót, miközben bár kiváló hátvédről van szó, aligha lesz képes helyettesíteni Alex Pietrangelót. Krug érkezésével egyre valószínűtlenebb, hogy a piacra lépett Pietrangelo visszakozik.

A nap egyik nagy nyertese az Anaheim Ducks, amely három évre leigazolta Kevin Shattenkirköt. A szerződés évente 3,9 millió dollárt fizet a 31 éves játékosnak. Shattenkirk aligha lesz első számú vezére a védelemnek, de tapasztalata sokat segíthet az átépítés alatt álló Ducksnak, nem beszélve arról, hogy emberelőnyben is nagyon hasznos lehet.

A Florida mindent megtesz, hogy pótolja a távozni készülő Mike Hoffmant és Jevgenyij Dadonovot: ez nehezen sikerülhet maradéktalanul, de Alex Wennberg és Vinnie Hinostroza jelentős erősítésnek számít. A svéd bekk a 2013-as draft 14. helyén kelt el, de Columbusban nem tudta kifutni magát, így most hatéves szerződést kapott a Pantherstől, amely szezononként 4,9 milliót fizet neki. A szintén 26 éves Hinostroza Arizonából teszi át a székhelyét, ő egy évre szerződött, fizetése mindössze 1 millió dollár. A hátvédsort is megerősítették, elhozták Washingtonból Radko Gudast. A kőkemény cseh három idényre kötelezte el magát évi 2,5 millióért. A Caps rögtön pótolta a veszteséget, hiszen elhozta Pittsburghből Justin Schultzot két szezonra évi 4 millióért.

A kapusok mellett a védők is kelendőek voltak, a Toronto is erősített ezen a poszton. Bár T. J. Brodie balkezes, a jobbszélen játszik, így régóta tátongó űrt tölthet be a Maple Leafsnél. Az ára évi 5 millió dollár, a szerződés időtartama négy esztendő. A csapat GM-je, Kyle Dubas korábban úgy nyilatkozott: jövőre olyan csapatot szeretne kialakítani, amely ellen nehezebb játszani. Ez NHL-es nyelven azt jelenti, hogy darálós játékosok után néz. Ez így is lett, hiszen megszerezte a 32 éves Wayne Simmondst is. A 188 centis fekete hokis először játszhat szülővárosa csapatában, és bár túl van a karrierje csúcsán, 900 meccses tapasztalata sokat segíthet a Torontón.

Paul Stastny visszatért Winnipegbe, ahol negyed szezont töltött kétéves vegasi kitérője előtt. A második sorba szánt center évi 6,5 millió dollárt keres, de a Jets nem vállalt vele túl nagy rizikót, hiszen jövőre lejár a szerződése. A 34 éves csatárért cserébe a Vegas megkapta a hátvéd Carl Dahlströmöt és egy negyedik körös draftjogot 2022-re. A cserének fontosságot tulajdonít, hogy a Jetsről régóta pletykálták: áruba bocsátja Patrik Lainét. Ez most kevésbé tűnik valószínűnek, hiszen kevés ott töltött ideje alatt Stastny épp vele és a dán Nikolaj Ehlersszel játszott egy sorban, Laine pedig akkor mutatta legjobb formáját.

A Chicago is megállapodott két tehetségével. Miután a kétszeres Stanley Kupa-győztes Corey Crawford a Devilsbe távozott, Malcolm Subban aprópénzért, évi 850 ezerért hosszabbított a Blackhawksszal. Ha ez így marad, akkor Chicagóban fognak a legkevesebbet költeni kapusokra. A másik szerződésben is nagy potenciál rejlik: a 25 éves Dominik Kubalik sikeres szezonon van túl, első NHL-es évében 68 meccsen 46 pontot szerzett, amihez a rájátszás 9 mérkőzésén 8 pontot tett hozzá. Ehhez képest két évre írt alá 3,7 millióért.

Két frissen kivásárolt csatár is új otthonra lelt. Kyle Turris 2017-ben igazolt Nashville-be, akkor azt hitték, ő lesz az utolsó láncszemek egyike, aki a Stanley Kupa megnyeréséhez kell. Az élet nem igazolta a várakozásokat, így a Preds kivásárolta őt. Az Oilers csapott le a 31 éves centerre, aki a második vagy harmadik sor közepére kerülhet, attól függően, hogy Dave Tippett vezetőedző együtt vagy külön játszatja két legnagyobb sztárját, Connor McDavidet és Leon Draisaitlt. Ha Turris visszatalál régi formájához, az óriási lendületet adhat a csapatnak. Ha nem, az egy évre fizetett 1,65 millió dollár akkor sem túl nagy kockázat. Bobby Ryan hét évet húzott le Ottawában, utolsó szezonjában azonban sérülések miatt csak 24 meccset játszott, melyeken 8 pontot szerzett. Ez kevés egy 7,25 milliót kereső játékostól, így a Sens kivásárolta, miáltal szabadon igazolhatóvá vált. A Detroit lecsapott rá, egy évre szerződtette, a kontraktus mindössze 1 millió dollárról szól. A második esély után kiderül, mennyi maradt még a 33 éves szélsőben.

Nem egészen két hete Tyler Johnson még vízi parádén ünnepelte a Stanley Kupát Tampában, ám pénteken átadólistára tette csapata. Johnsont védte a szerződése, de a szakvezetés meggyőzte őt, hogy mondjon le róla, így nagy lépést tettek afelé, hogy beférjenek a fizetési plafon alá. Kérője egyelőre nem akadt, de ez csak idő kérdése.

A szabad piac első napja zsúfolt volt ugyan, de a legnagyobb nevek közül a legtöbben nem keltek el, így izgalmakra még van kilátás. Ebben a cikkünkben szedtük össze, hogy kikre érdemes a leginkább figyelni.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum