Ezekért a játékosokért indul el a harc október 9-én

   

Összeszedtük, hogy kik azok a jégkorongozók az NHL-ben, akik napokon belül szabaddá válhatnak, és biztosan kapósak lesznek.

Lényegében október 9-én kezdődik az NHL 2020/21-es szezonja: két nappal a draft után megnyitják a játékospiacot. A koronavírus-járvány miatt ez is különleges lesz idén, hiszen a fizetési plafon befagyasztása miatt a csapatok nem költhetnek annyit, mint korábban. Közben az sem tudható, hogy a lejáró szerződésű játékosok mennyit engednek elvárásaikból. Olyan ismeretlennel gazdagodott a piaci értéket meghatározó egyenlet, amelyre senki sem tudja a választ: a járványt előbb-utóbb magunk mögött fogjuk hagyni, de kérdés, hogy mikor és mekkora károkkal. A most kötendő szerződések viszont évek múlva is hatályban lesznek. Jó példa a helyzet jellemzésére a Tampa Bay Lightning, amely egy nappal azután, hogy megnyerte a Stanley Kupát, máris elkezdhetett azon morfondírozni, hogy melyik ujjába harapjon. Nagyjából 10 millió dollár értékű szerződéstől kellene megszabadulnia, de majdnem minden játékosának olyan szerződése van, amelynek értelmében akarata ellenére nem lehet őt elmozdítani. Pierre LeBrun szakíró azt az elméleti lehetőséget is felvetette, hogy az alapszakaszban és a rájátszásban is házi pontkirály Nyikita Kucserovtól válnak meg kényszerből, miután az ő védettsége csak a következő szezontól lép életbe. Ez is jól tükrözi a kényszerpályát, amelyen a Tampa ? és sok másik csapat is ? jár, miközben az olyan klubok, mint az átépítés alatt álló Ottawa, a bérkeret kevesebb mint felét költötték el, így ez kedvező tárgyalási pozíciót biztosít a számára.

Cikkünkben posztonként ismertetjük a legfontosabb szabad ügynök játékosokat, akikért a csapatok versenghetnek.

Kapusok

A 34 éves Anton Hudobin karrerje során még sosem volt olyan kiváló tárgyalási pozícióban, mint most, amikor a neve a rájátszás legjobbjának járó Conn Smythe-trófea kapcsán is felmerült. Ha nyer a Dallas, minden bizonnyal meg is kapta volna, miután Ben Bishop kiesését követően elképesztő teljesítménnyel tartotta versenyben övéit. Alapesetben a Dallas is hosszabbítana vele, de Bishop ötmilliós fizetése még három évig terheli a kasszát, Hudobin jelenlegi, 2,5 milliós bérét pedig minimum duplázni kellen. Ez aligha fér bele. Az egyik lehetséges célállomás Pittsburgh, a hírek szerint a Pens tovább akarja adni Matt Murray-t, így a fiatal Tristan Jarry és a tapasztalt Hudobin hatékony párost alkothatna.

Robin Lehner szezon közben került át Chicagóból Las Vegasba, ahol az alapszakaszban csak három meccsen védett, de a rájátszásban sikerült kiszorítania Marc-André Fleuryt, 16 meccsen keveseb, mint 2 gólt kapott átlagban, 91,7%-kal védett. Tavalyi szerződése 5 millió dollárt ért, és a hírek szerint szóban már meg is állapodott a Vegasszal a folytatásról, bár az ötéves, összesen 25 millió dolláros szerződést még nem írták alá. Normális körülmények között a piacon ennél többet is kialkudhatna, meglátjuk, megpróbálkozik-e ezzel.

Frissítés: Időközben Lehner aláírt a Vegashoz. 5 éven át szezononként 5 millió dollárért segíti ezentúl a Golden Knights csapatát.

Jacob Markström 10 éve van az NHL-ben, és az idei szezonja sikerült a legjobban. Komoly érdemeket szerzett a Vanouver menetelésében, közel 92%-kal védett az alapszakaszban és a rájátszásban is. A problémát az jelenti a Canucks számára, hogy amikor megsérült, a 24 éves Thatcher Demko állt be a helyére, és a neki jutott négy meccsen kivételes statisztikákat produkált: meccsenkénti gólátlaga 0,64 volt, védési hatékonysága 98,5%. Nagy kérdés, hogy ez megbízható nagyságú minta-e ahhoz, hogy Vancouverben stabil kezdőként számoljanak vele. Markström esetében szintén véleményes, hogy egyetlen kiugró éve volt-e, vagy végleg megérkezett a liga topkapusai közé. Ez fogja eldönteni, hogy hol és mennyiért folytatja az idén 3,7 millió dollárt kereső hálóőr.

További fontos szabadügynök kapusok: Braden Holtby (Washington Capitals), Corey Crawford (Chicago Blackhawks), Thomas Greiss (New York Islanders).

Hátvédek

Alex Pietrangelo Stanley Kupa-győztes, elképesztő fizikai adottságokkal, normális körülmények között a Blues aligha hezitálna a hosszabbítása kapcsán. Igyekeztek is neki helyet csinálni azzal, hogy eladták Jake Allent, de ez kevésnek bizonyult a játékos számára, aki úgy döntött, kipróbálja magát a piacon. A 30 éves, 191 centis bekk 2008 óta a St. Louis játékosa, és nem kizárt, hogy végül marad eddigi állomáshelyén. Kérőkből nincs hiány, de a kora miatt egy hosszú távú szerződés nem kis kockázattal jár. Pietrangelo helyzetét itt elemeztük alaposabban.

Hozzá hasonlóan Torey Krug is csak egy csapatban játszott NHL-es karrierje alatt, de úgy tűnik, 29 évesen kitelt az ideje. Kiváló hátvédről van szó, aki annak ellenére tartozik a világ elitjébe, hogy mindössze 175 centis. A Bruinsról tudni kell: jelentős áldozatokat kér játékosaitól annak érdekében, hogy beférjenek a bértömegbe. Jellemző, hogy a liga egyik legjobb csatársora, a Bergeron, Marchand, Pastrnak trió kevesebb mint 20 millió dollárt emészt fel évente. Összehasonlításul a Toronto első sora 25, a második 19 millió dollárba kerül. Krug 5,25 milliót keresett, és ennél nyilván többet szeretne kiharcolni magának a következő szerződésre. Hogy azt jelen körülmények között képes lesz-e megadni valamelyik csapat, az a jövő zenéje. Pietrangelóhoz hasonlóan Krug esetében sem zárható ki, hogy marad eddigi állomáshelyén.

Tyson Barrie-t tavaly szerezte meg a Toronto a Coloradótól. Jó ötletnek tűnt. A hátvéd legjobb szezonján volt túl, 59 pontja a hetedik legtöbb volt a hátvédek között 2018/19-ben. Torontóban azonban nem jöttek össze neki a dolgok, 40 egységnél kevesebbel végzett. Alaposabb elemzések kimutatták, a különbség egyik oka az lehet, hogy az Avs okosabban használta Barrie-t, főként emberelőnyben küldte pályára, miközben egyenlő létszám mellett igyekezett óvatosan bánni a neki adott jégidővel. Ha az 5,25 milliót kereső Barrie emelést szeretne, akkor ahhoz egyenlő létszám mellett is kiemelkedőt kellene nyújtania.

További fontos szabadügynök bekkek: Kevin Shattenkirk (Tampa Bay Lightning), Sami Vatanen (Carolina Hurricanes), T. J. Brodie (Calgary Flames).

Csatárok

A piac legkeresettebb szabadon igazolható támadója egyértelműen Taylor Hall, aki 1/1-es draft volt 2010-ben. Az Edmonton 2016-ban elcserélte New Jersey-be, ott egy szezonnal később 93 pontot termelve MVP lett, de az újjáépülő csapat 2019 decemberében továbbadta az Arizonának. A Coyotesban rövid időre kilőtt, de aztán visszaesett. 29 évesen és pandémia idején véleményes, hogy mekkora emelést tud kiharcolni magának az idei 6 millió dollárjához képest. Az Arizona marasztalja, de komoly kérője a Nashville is, ahol az a John Hynes a vezetőedző, aki korábban a Devilsnél is irányította őt. Csakhogy a Predators már többször megjárta a legkiválóbb csatárok csapatba építésével, elég csak Kyle Turrisre vagy Mikael Granlundra gondolni. Becslések szerint 8 millió dollárt így is megkereshet jövőre Hall, de nem tudni, hogy hol akarja folytatni, és hogy a szerződés egyéb elemeiben (évek, bérstruktúra, védettség) milyen feltételeket sikerül kialkudnia.

A Florida két játékossal is szerepel a kiemelkedő csatárok között: Mike Hoffmann-nak és Jevgenyij Dadonovnak is lejárt a szerződése. Hoffmann 31 éves, viszonylag későn, 25 éves korára lett belőle alapember ezen a szinten, de azóta csak 15-en szereztek nála több gólt. A Floridának idén négy meccs jutott a kvalifikációs körben, ezeken három gólt szerzett Hoffmann. Remek kiegészítő ember, meglátjuk, hogy ez mennyit ér a piacon az eddigi 5,2 millió dollárjához képest. Dadonov is 31 esztendős, és az ő pályafutása is rendhagyó: 2012-ben visszatért a KHL-be, ahol a SZKA-val kétszer is bajnok lett. 2017-ben ismét kipróbálta magát az NHL-ben, első szezonjában 65, a másodikban 70 pontot szerzett. Az idei idénye nem sikerült túl jól, 69 találkozón 47 pontig jutott. Ettől függetlenül Dadonov Hoffmannhoz hasonlóan bárhol az első két sor valamelyikében játszhatna, így 4 milliós fizetése feltehetően emelkedni fog. Az ő esetében is igaz, hogy meghallgatja a kérőket, és nincs kizárva, hogy végül Floridában marad.

További fontos szabadügynök csatárok: Tyler Toffoli (Vancouver Canucks), Mikael Granlund (Nashville Predators), Craig Smith (Nashville Predators).

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 11., csütörtök
U18 16:30 DENHUN 4-7VÉGE
április 12., péntek
NŐI 16:40 HUNAUT 1-0VÉGE
AL 18:00 LHLETO 4-5 HVÉGE
VÁL 18:00 POLHUN 5-2VÉGE
április 13., szombat
NŐI 15:00 HUNAUT 1-2 HVÉGE
VÁL 15:45 POLHUN 6-2VÉGE
AL 19:00 SZGFTC 4-5 HVÉGE
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
Partnerünk
Archívum