Jussunk közös nevezőre, ez tesz minket erősebbé

 

Az A csoportos női válogatott a héten együtt készült Lisa Haley, az új szövetségi kapitány keze alatt. A friss tapasztalatokról is beszélgettünk.

Kanadában a hoki a nemzeti sport, így nem csoda, hogy Lisa Haley is hamar megismerkedett az alapokkal. ?Az első hokis élményem, hogy négyéves koromban átjöttek a két bátyám barátai. Volt egy nagy autóbeálló a házunknál, ott játszottak. Mi az ikertestvéremmel öt évvel fiatalabbak voltunk, de nagyon akartunk játszani velük. Jó mókának tűnt. Versengő típus vagyok, lányként és fiatalabbként sem ijesztett meg, hogy beálljak közéjük? ? emlékezett vissza.

A sport később is az élete részét képezte, de ahhoz, hogy edző legyen, több tényező kellett. ?Mindig szerettem a sportot, többet is kipróbáltam klubszinten, versenyszerűen. A Concordia egyetemen játszottam jégkorongot, majd utána azt hittem, ennyi volt. Sportterápiát tanultam, így legalább a sport világának része maradtam. A Saint Mary?s Egyetemen kezdtem, ekkor vetődött fel, hogy a női hokinak is legyen egységes kanadai egyetemi bajnoksága. Az egyetemi sportigazgató ismerte a múltamat, megkérdezte, hogy érdekelne-e, én pedig igent mondtam. Így történt, szinte véletlenül. A sportterápiát feladtam, és minden energiámat az edzősködésre fordítottam. Bár Kanadában ez a mi sportunk, szerintem a nők sokáig nem is gondoltak arra, hogy profi edzők legyenek. Azóta több lehetőséget kapnak ők is.?

haley4

A Saint Mary?st 2011-ig vezette. Konferenciáját négyszer nyerte meg az együttes, kétszer választották a konferencia legjobb edzőjének, egyszer az egész egyetemi bajnokságban ő kapta ezt az elismerést. 2011 óta egy másik egyetemi együttest irányított, a Ryersont, amellyel szintén többször rájátszásba került. Eredményei révén került a kanadai válogatottak mellé, amelyekkel szintén szép sikereket ért el: másodedzőként 2014-ben olimpiai aranyérmet ünnepelhetett. 2012-ben a világbajnok, 2008-ban, 2011-ben és 2013-ban a második helyezett kanadai csapat stábjának a tagja volt. Ettől a héttől kezdve már a magyar válogatott sikereiért dolgozik szövetségi kapitányként, a célja pedig az, hogy bent maradjunk az A csoportban jövő tavasszal.

?Egyetértek azzal, hogy bent maradni egyenértékű lenne a kanadai csapattal szerzett olimpiai arannyal. Kanada előtte három olimpiát nyert zsinórban, vagyis az volt az elvárás, hogy újra a dobogó tetejére álljunk. A magyar lányok tavaly feljutottak, most azért van rajtuk nyomás, hogy bent is maradjanak, ez nem különbözik. Mindenki láthatja, honnan jött a csapat, mit ért el eddig. A fókusz most a vb-n lesz, utána lehet a 2022-es olimpiára gondolni.?

A 47 éves szakvezető felkészülten érkezett Magyarországra, a válogatott több meccsének összefoglalóját, egyes jeleneteit megnézte. Ezt azért is fontosnak tartotta, hogy kiderüljön, mi ment eddig jól, mitől volt sikeres a csapat, mit érdemes megtartani, milyen változtatásokra van szükség. Az első edzések alapján úgy látja, jók az alapok, így az építkezés is könnyebb. Dicsérte a játékosok sebességét, lelkesedését, a csapaton belüli kémiát.

?Azt akartam látni a mostani edzőtáborban, hogy hol is tartunk. A vírus miatt a lányok nem ugyanott állnak, valaki többet, valaki kevesebbet tudott gyakorolni az elmúlt időben. Ha ez kiderül, utána meg lehet tenni a következő lépést a tapasztalatok alapján. Én is meg szeretném tanulni a lányok erősségeit, hiszen úgy lehetünk a legjobbak, a legértékesebbek, ha mindenkiből a legjobbat hozzuk ki, és együtt küzdünk.?

haley1

Haley kiemelte: okos csapatot szeretne látni a jégen. ?Nem egyéni, hanem csapatsportról van szó. Az egyéni tehetség bizonyos szintig eljuttat, de ha más tehetséges emberekkel együtt küzdesz, akkor jóval többre lehet jutni. Fontos megérteni, hogyan játsszanak együtt, és legyenek okosak, használják ki, hogy hatan vannak a csapatban egyszerre a jégen. Ez fontosabb lehet, mint az, hogy ki hogyan tud korcsolyázni. Jussunk közös nevezőre, ez tesz minket erősebbé? ? foglalta össze edzői gondolkodásmódját.

A kommunikáció is fontos része mindennek, szereti, sőt elvárja, hogy kérdezzenek a játékosok. Az új kapitány mindenkivel leült beszélgetni az ismerkedés jegyében. Örül annak is, hogy a következő szezontól négy magyar játékos is a tengerentúlon jégkorongozik, hiszen Odnoga Lotti és Seregély Míra mellé Kreisz Emma és Mayer Fruzsina is csatlakozik.

?Az észak-amerikai sportban azt szeretem, hogy az egyetemen, oktatáson keresztül vezet. Egy női játékosnak sokszor nehéz lehet a megélhetés, ezért is fontos az oktatás, a végzettség. Észak-Amerikába ezért jó kimenni, de Európában is lehet tanulni és fejlődni. Sok függ attól, hogy valaki mire áll készen, mennyire érett, milyen a természete, hogyan viseli mentálisan, hogy új országba kerül, távol a családjától. Aki készen áll, az sikeres lehet, míg másnak nem ez a megfelelő, neki máshol kell megtalálnia a legjobbat. Az a lényeg, hogy hol tudja kihozni magából mindazt, ami benne van.?

haley2

fotók: Szűcs Attila/MJSZ

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum