Ilyen mérkőzést nem játszhatunk még egyszer

 

Rengeteg tapasztalattal járt a budapesti torna az ifjúsági válogatott számára. Svasznek Bence vezetőedzőt kérdeztük.

A második helyen végzett a magyar U18-as válogatott a budapesti Négy Nemzet Tornán múlt héten, legyőzve a magasabban jegyzett dán és norvég csapatot. Az A csoportból legutóbb kiesett Szlovákiától viszont kikaptak a fiatalok egy nem túl szép mérkőzésen. A kívülállók számára úgy tűnt, ezen a tornán két különböző arcát mutatta a gárda. ?Valóban, a szakmai stábban is éreztünk egyfajta kettőséget a három nap alatt ? kezdte blogunknak Svasznek Bence vezetőedző. ? Az első két mérkőzés kitűnően sikerült, a dánokat 7-3-ra, a norvégokat 5-1-re győztük le. Így játszottunk döntőt a szlovákokkal, és a meccs bizonyos periódusaiban jól mentünk, ám a végét nagyon elrontottuk. Olyan irányba mentünk el, annyira fegyelmezetlenek lettünk, ami korábban nem volt ránk jellemző, és remélem még egyszer nem fordul elő.?

A két skandináv csapat ellen kitűnő teljesítményt nyújtott a csapat. ?Ezen a két találkozón a srácok szinte teljesen betartották és megvalósították azt, amit kértünk tőlük. Ehhez jött néhány remek egyéni teljesítmény, ez vezetett a két nagyarányú győzelemhez. Sokat és gyorsan korcsolyáztunk, nem behátrálva vártuk az ellenfél támadásait, hanem letámadtunk, korongot szereztünk, a helyzetkihasználásunk is egészen kitűnő volt. Nagyon fontos volt, hogy nagyon jó sebességen tudtunk játszani. Ez az a minimumszint, amit a nemzetközi mezőnyben elvárunk a csapattól, enélkül nem lehetünk eredményesek.?

A torna döntőjében a magyar válogatott az első harmadban jól tartotta magát, 2-2-vel mentek a szünetre, azután mintha elszakadt volna valami, és a vége egy bunyókkal, véglegesekkel tarkított 9-4-es vereség lett. ?Ha csak az eredményt néznénk, azt mondhatnánk, az első harmadban valóban közel voltunk. Ez azonban önbecsapás lenne, ez sajnos nem volt igaz. A szlovák csapat nagyon erős volt, mi pedig sokat hibáztunk, pontatlan passzok, rossz szokások, könnyelmű megoldások követték egymást a részünkről. Nehezen jöttünk ki a harmadunkból, a szlovák kapu elé ritkán jutottunk el, nem tudtuk felvenni a tempójukat sem. Ehhez jött a szlovákok elképesztően hatékony emberelőnyös játéka, amit az augusztus tornán már megtapasztaltunk, és bár most jobb százalékkal védekeztük ki ezeket, mégsem elég jól.?

Nem mehettünk el kérdés nélkül a szlovákok elleni sorozatos fegyelmezetlenségek, verekedések mellett sem, hiszen a világbajnokságon sokba kerülhet a csapatnak, ha hasonló megmozdulásokat csinálnak a játékosok. ?Egyszerűen nem értettük, mi történt. Jó ideje a csapat élén vagyok, de ilyen mérkőzést még nem játszottunk, és bízom benne, hogy nem is fogunk. Ez nem volt benne a meccsben, az elején éppen azt éreztem, hogy túlságosan tiszteljük őket, a végén pedig egymás után robbantak ki a verekedések, és ebben sajnos élen jártunk. Természetesen beszéltem a játékosokkal egyénileg, illetve elmagyaráztuk az egész csapatnak, hogy ez többször nem fordulhat elő. A világbajnokságon az ilyen fegyelmezetlenségek akár a kiesésünkről is dönthetnek. Már tavaly is elmondtuk, hogy a vb-n a játékvezetők toleranciaszintje jóval alacsonyabb, ennél kisebb dolgokat sem engednek meg. Ehhez nekünk alkalmazkodni kell. Egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak, hogy az a sorunk, amelytől a legtöbb pontot várjuk, a büntetőpadon üljön, vagy éppen ballagjon az öltöző felé a végleges kiállítások miatt.?

Az ifjúsági válogatott vb-felkészülése nagyjából most lendült túl a féltávon ? áprilisban Asiagóban rendezik a divízió 1/B csoportos tornát ?, így adja magát a kérdés, hol lehet elhelyezni a múlt heti meccseket ebben a folyamatban? ?Minden szempontból a legmagasabb helyen. Augusztus óta minden összetartás és torna után előre tudtunk lépni, és ez így volt most is. Tavaly már láttuk ezt, akkor a decemberi torna volt a csúcsteljesítményünk, utána megindult egy lefelé tartó folyamat. Ebből most szeretnénk tanulni, és elkerülni ezt a hibát. Sok múlik a klubokon, ahol a legjobb játékosokra kettős terhelés hárul, hiszen általán az U18-as mellett az U20-as csapatban is számítanak rájuk. Tavaly a vb-re teljesen kifacsart, enervált, tüzet vesztett játékosokat kaptunk, volt, akiknek akkorra már 85-87 szezonbeli meccs volt a lábában. Igyekszünk egyeztetni a klubok szakmai vezetésével, hogy idén elkerülhessük ezt. A mi feladatunk pedig az lesz, hogy a közvetlen felkészülés során megfelelően adagoljuk a terhelést, biztosítsuk a szükséges időt a pihenésre, a regenerálódásra, hogy friss, motivált, robbanékony és sikerre éhes játékosokkal vághassunk neki a világbajnokságnak.?

svasznek-u18-ml

fotó: Mudra László/MJSZ

Az U18-as válogatott 2019 decemberi programja (Tüskecsarnok):

2019. december 12., csütörtök, 19:00: Magyarország?Dánia 7-3
2019. december 13., péntek, 19:00: Magyarország?Norvégia
2019. december 14., szombat, 14:00: Magyarország?Szlovákia

Az U18-as válogatott 2019 decemberi kerete:

Név Született Klub
Kapusok
Antek Tamás 2003 Debreceni HK
Ollári Zsombor 2002 Ifj. Ocskay Gábor JA
Hátvédek
Dobmayer Dominik 2002 Ifj. Ocskay Gábor JA
Hadobás Zétény 2003 Wings HC (SWE)
Kóger Balázs 2002 Ifj. Ocskay Gábor JA
Mayer Martin 2002 MAC
Molnár Gergő 2003 Ifj. Ocskay Gábor JA
Szabó Kornél 2003 Debreceni HK
Tornyai Mátyás 2002 MAC
Tóth Péter Norbert 2003 MAC
Csatárok
Ambrus Csongor 2003 Ifj. Ocskay Gábor JA
Banga Nándor 2002 UTE
Farkas István Tamás 2002 Ifj. Ocskay Gábor JA
Gál Zsombor 2002 Vasas SC
Galajda Zsombor 2002 DVTK Jegesmedvék
Keceli-Mészáros Mátyás 2003 Ifj. Ocskay Gábor JA
Mattyasovszky Gergely 2002 DVTK Jegesmedvék
Mihalik András 2002 Toronto Titans (CAN)
Molnár Bálint 2002 MAC
Rokaly-Boldizsár Richárd 2003 Kallinge/Ronneby IF (SWE)
Schlekmann Márk 2002 MAC
Tamási László 2003 Viikingit Helsinki (FIN)
Tóth Tamás 2003 DVTK Jegesmedvék
Varga Balázs 2003 KooKoo (FIN)

Az U18-as válogatott stábja:

Szövetségi edző: Svasznek Bence
Edzők: Tokaji Viktor, Szaller Márk
Kapusedző: Kecskeméti Áron
Sportpszichológusok: Soós Judit, Pankár Tibor
Fizioterapeuta: Szirányi Dániel
Felszerelésmenedzser: Magyar Péter
Csapatvezető: Végh Boldizsár

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum