Nyitó fesztivállal indul szombaton a 3×3-as szezon

 

A Vasas Jégcentrumban esedékes rendezvényen összesen tizenkét U12-es csapat vesz részt október 12-én.

A tavaly ősszel indított 3×3-as projekt részleteiről hosszabb cikk jelent meg a jégkorongszövetség honlapján. Előző év októberében mi is részletesen írtunk a kezdeményezésről, amelynek a motorja nem más, mint Kovács Zoltán, az MJSZ alelnöke, korábbi főtitkára. Nem szabad elengedni a hokis gyerekek kezét – mondta akkor a szakember blogunknak, és erre fut ki az új idényt beharangozó írás is.

E szerint az idén már több csapat vesz részt a kispályás versenysorozatban, és bekapcsolódik az U16-os korosztály is. Az idősebbek között 5 csapat verseng, U14-ben tizenkét klub küzd a minél jobb helyezésekért, U12-ben pedig nem kevesebb, mint tizennyolc.

“A projekt célja nyilvánvaló – olvasható a cikkben. – A 3×3 jégkorong fejlesztésével nagyon sok kisebb – főként vidéken, kis pályákon tevékenykedő – egyesület számára nyílik lehetőség arra, hogy kitolják időben játékosaik pályafutását. Olyan csapatok számára is lehetőség nyílik bajnoki címeket és érmeket szerezni, akik eddig a körülményeik miatt sem kerülhettek közel ehhez. Ezen keresztül az eddig a nagyok árnyékában dolgozó egyesületek is bemutathatják, hogy milyen komoly szakmai munka folyik náluk. Egyáltalán nem zárható ki, hogy a közeljövő magyar Auston Matthewsai – vagy Ladányi Balázsai, Palkovics Krisztiánjai, Hári Jánosai – ezekből a műhelyekből bukkannak elő, köszönhetően a perspektívák 3×3 általi bővítésének.”

Az Auston Matthewsra való utalás alapja, hogy a Toronto 1/1-ese is kispályán kezdte a pályafutását annak idején. Ugyancsak idézendő gondolatmenet: ‘Nagyon komoly potenciál van a történetben, hiszen ne feledjük: a nagy pályával nem rendelkező kis klubok száma közel háromszorosa azoknak, amelyeknek minden körülmény rendelkezésükre áll, hogy a felnőtt profi jégkorongig fejlesszék hokisaikat. A kicsik a játékosszám dinamikus növekedésének motorjai az utánpótlásban, ám belőlük sajnos objektív okokból nagyon nehezen lesznek nagy klubok. A következmény az, hogy az általuk nevelt gyerekek a legtöbbször korán elvesznek a jégkorong számára. A 3×3 hoki erre az áldatlan helyzetre adhat érdemi választ. Nem azonnal, de az évek során elvégzett szisztematikus munkával mindenképpen.”

A cikk kitér arra is, hogy az IIHF szintén egyre nagyobb hangsúlyt fektet a jégkorong kispályás változatára, így a 2020-as lausanne-i ifjúsági olimpián is 3×3-as tornákat rendeznek, remélhetőleg magyar résztvevőkkel.

A nyitó fesztivál 11 órakor kezdődik szombaton a Vasas Jégcentrumban. Az ezen a tornán, illetve a teljes versenysorozatban részt vevő klubok listájáért kattintsanak ide.

3x3

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Partnerünk