Nem szabad elengedni a hokis gyerekek kezét

 

Nem a jégkorong az első sportág, amely feltalálja saját kis pályás változatát. Akár az olimpiák műsorára is felkerülhet a három a három elleni hoki.

A Magyar Jégkorong Szövetség a Vasas Jégcentrumban rendezi meg szombaton U12-es csapatok számára a 3×3 Jégkorong Fesztivál elnevezésű kispályás tornát. Ez lesz a 2018/19-es idény nyitó 3×3-as rendezvénye a korosztályban. Az eseményen 14 csapat vesz részt:

Budakalászi Vidrák
B-Villámok SE (Budaörs)
Csabai Farkasok (Békéscsaba)
HC Kiskőrös
PTSE Tatabányai Polipok
Lizards (Várpalota)
Szabolcsi Sólymok
Szombathelyi Pingvinek
VSD Párducok (Dunakeszi)
Jégoroszlánok (Halásztelek)
Soproni Jégtörők
Gödi Betyárok
Szigeti Bikák (Szigetszentmiklós)
Bajai Lurkók SE

“A 3 a 3 elleni kispályás jégkorong a sportág elterjesztésének nagyon fontos eszköze lehet ? mondta blogunknak Kovács Zoltán, a szövetség szakmai alelnöke. ? Egyre több nem szabvány méretű pálya épül az országban, jelenleg már jóval több mint 30 ilyen létesítményről tudunk. Olyan településeken lehet így jégpálya, ahol korábban nem is álmodhattak erről. Elemi érdekünk, hogy ezeken is beinduljon a jégkorongélet, közel kerüljön sportágunk a lakosság minél nagyobb részéhez, legyenek klubok, amelyek helyben toborozzák a gyerekeket, és megismertetik őket a játék alapjaival. Annál inkább, mert a szupermini és mini korosztályokban amúgy is kis méretű pályán, keresztben játszanak a gyerekek, még a nagy pályás kluboknál is.

Az előkészítő korosztálytól kezdve viszont szabvány méretű pályákon zajlott a versenyrendszer eddig. Ez a kis pályán dolgozó klubok számára nagy érvágás, a gyerekek döntési kényszerbe kerülnek. Vagy keresnek maguknak nagy pályán dolgozó klubot, amely fogadja őket, és vállalják az ezzel járó utazást és egyebeket, vagy pár évvel azután, hogy az országos toborzóprogramunkon keresztül behoztuk őket a jégkorongba, máris elengedjük a kezüket. Kikerülnek a hivatalos versenyrendszerből, és alighogy elkezdték a jégkorongozást, máris abbahagyhatják a versenyszerű sportot. Ezt a luxust nem engedhetjük meg magunknak. Szükségünk van arra, hogy minél több gyereket bent tudjunk tartani a versenyrendszerünkben. Ez egyben a klubok és a jégpályák érdeke is. Ha van hivatalos versenyrendszer, amely ezeken a pályákon játszható, akkor erre is igénybe lehet venni a TAO-szisztémát, ami segít a klubok és a pályák finanszírozásában is.

3x3-2

fotó: Szombathelyi Pingvinek

A nemzetközi szövetségben is felismerték a kis pályás jégkorong jelentőségét. Számos ország van, ahol nem is létezik szabvány méretű pálya, de van kisebb jégfelület. Ha az IIHF komolyan gondolja a sportág elterjesztését, akkor őket is be kell vonnia a nemzetközi jégkorongéletbe. Nem a jégkorong lenne az első sportág, amely feltalálja saját kispályás verzióját. A strandröplabda már olimpiai sportág, a 3×3-as kosárlabda pedig a tokiói nyári olimpián mutatkozik be. A futsal szerepel a nyári ifjúsági olimpiai játékokon. Ugyanez várható a jégkorongban is, a 3×3-as hoki szerepelni fog a 2020-as lausanne-i téli ifjúsági olimpiai játékokon, és a távlati tervekben benne van az is, hogy felkerüljön a téli olimpiák műsorára.

A kispályás jégkorong egyébként nem is csak a kis klubok számára lehet megvalósítható alternatíva, a profi klubok felnőtt játékosai számára is fontos kiegészítő. A legtöbb egyesületben régóta az edzésprogram része a 3 a 3 elleni játék egy harmadban, keresztbe játszva. Ez ugyanis más jellegű készségeket fejleszt, mint az 5 az 5 elleni játék nagy pályán, illetve az ahhoz kacsolódó gyakorlatok. A kisebb jégfelületen sűrűbben vannak a játékosok, kisebb a hely, így az az idő, amit egy játékos a koronggal zavartalanul tud eltölteni, jelentősen lerövidül. Gyorsabban kell a korongot kezelni, gyorsabban kell gondolkodni, döntéseket hozni. A nagy pályán a korcsolyázásban a hosszabb kicsúszások a jellemzőek, itt rengeteg megindulás, fékezés, rövid sprint van, sokkal nagyobb a fizikai megterhelés, a játékosok ezekben a képességekben is fejlődhetnek. Talán éppen ezért most már arról is hallottunk, hogy nagy pályás klubok is szerveznének a maguk számára 3×3-as tornákat.”

3x3_IMG_8493-900

fotó: IIHF

Ahogy az IIHF-ben egyre komolyabban felmerült a kispályás, 3×3-as jégkorong felkarolása, úgy elindult azoknak az eszközöknek ? például a nagy pálya kicsivé alakítását lehetővé tevő palánkrendszer ? fejlesztése is, amelyek ehhez szükségesek lehetnek. Nyáron az IIHF Vierumäkiben rendezett egy teszttornát, ahol a szabályok mellett ezeket az eszközöket is kipróbálták. Az alábbi videó is erről a tornáról való. A 3×3-as jégkorongtorna szabályait erre a linkre kattintva tanulmányozhatják. A fotón és a videón látható palánkrendszert nem fognak használni szombaton, helyette az U8-as, U10-es tornákról ismert szivacsokkal jelzik a játéktér határát. Még egy eltérés lesz a hét végi fesztiválon a dokumentumban olvasható szabályokhoz képest: tiszta játékidő helyett futóórával mérnek majd.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
május 15., szerda
VB 16:20 CZEDEN 7-4VÉGE
  • SPORT 1
VB 16:20 GERLAT 8-1VÉGE
VB 20:20 SUIGBR 3-0VÉGE
VB 20:20 SVKPOL 4-0VÉGE
május 16., csütörtök
VB 16:20 FINAUT 2-3VÉGE
VB 16:20 KAZSWE 1-3VÉGE
VB 20:20 CANNOR 4-1VÉGE
  • SPORT 2
VB 20:20 USAFRA 5-0VÉGE
május 17., péntek
VB 16:20 GBRDEN 3-4VÉGE
VB 16:20 GERKAZ 8-2VÉGE
VB 20:20 CZEAUT 4-0VÉGE
VB 20:20 POLUSA 1-4VÉGE
  • SPORT 2
május 18., szombat
VB 12:20 DENSUI INFO
VB 12:20 LATSWE INFO
VB 16:20 CANFIN INFO
  • SPORT 2
VB 16:20 GERPOL INFO
VB 20:20 CZEGBR INFO
VB 20:20 FRASVK INFO
május 19., vasárnap
VB 16:20 NORAUT 
VB 16:20 USAKAZ 
VB 20:20 SUICAN 
VB 20:20 SVKLAT 
május 20., hétfő
VB 16:20 GBRNOR 
VB 16:20 SWEFRA 
VB 20:20 FINDEN 
  • SPORT 1
VB 20:20 KAZPOL 
május 21., kedd
VB 12:20 AUTGBR 
  • SPORT 1
VB 12:20 FRAGER 
VB 16:20 CANCZE 
  • SPORT 1
VB 16:20 LATUSA 
VB 20:20 FINSUI 
VB 20:20 SWESVK 
  • SPORT 1
Partnerünk
Archívum