Nem szabad elengedni a hokis gyerekek kezét

 

Nem a jégkorong az első sportág, amely feltalálja saját kis pályás változatát. Akár az olimpiák műsorára is felkerülhet a három a három elleni hoki.

A Magyar Jégkorong Szövetség a Vasas Jégcentrumban rendezi meg szombaton U12-es csapatok számára a 3×3 Jégkorong Fesztivál elnevezésű kispályás tornát. Ez lesz a 2018/19-es idény nyitó 3×3-as rendezvénye a korosztályban. Az eseményen 14 csapat vesz részt:

Budakalászi Vidrák
B-Villámok SE (Budaörs)
Csabai Farkasok (Békéscsaba)
HC Kiskőrös
PTSE Tatabányai Polipok
Lizards (Várpalota)
Szabolcsi Sólymok
Szombathelyi Pingvinek
VSD Párducok (Dunakeszi)
Jégoroszlánok (Halásztelek)
Soproni Jégtörők
Gödi Betyárok
Szigeti Bikák (Szigetszentmiklós)
Bajai Lurkók SE

“A 3 a 3 elleni kispályás jégkorong a sportág elterjesztésének nagyon fontos eszköze lehet ? mondta blogunknak Kovács Zoltán, a szövetség szakmai alelnöke. ? Egyre több nem szabvány méretű pálya épül az országban, jelenleg már jóval több mint 30 ilyen létesítményről tudunk. Olyan településeken lehet így jégpálya, ahol korábban nem is álmodhattak erről. Elemi érdekünk, hogy ezeken is beinduljon a jégkorongélet, közel kerüljön sportágunk a lakosság minél nagyobb részéhez, legyenek klubok, amelyek helyben toborozzák a gyerekeket, és megismertetik őket a játék alapjaival. Annál inkább, mert a szupermini és mini korosztályokban amúgy is kis méretű pályán, keresztben játszanak a gyerekek, még a nagy pályás kluboknál is.

Az előkészítő korosztálytól kezdve viszont szabvány méretű pályákon zajlott a versenyrendszer eddig. Ez a kis pályán dolgozó klubok számára nagy érvágás, a gyerekek döntési kényszerbe kerülnek. Vagy keresnek maguknak nagy pályán dolgozó klubot, amely fogadja őket, és vállalják az ezzel járó utazást és egyebeket, vagy pár évvel azután, hogy az országos toborzóprogramunkon keresztül behoztuk őket a jégkorongba, máris elengedjük a kezüket. Kikerülnek a hivatalos versenyrendszerből, és alighogy elkezdték a jégkorongozást, máris abbahagyhatják a versenyszerű sportot. Ezt a luxust nem engedhetjük meg magunknak. Szükségünk van arra, hogy minél több gyereket bent tudjunk tartani a versenyrendszerünkben. Ez egyben a klubok és a jégpályák érdeke is. Ha van hivatalos versenyrendszer, amely ezeken a pályákon játszható, akkor erre is igénybe lehet venni a TAO-szisztémát, ami segít a klubok és a pályák finanszírozásában is.

3x3-2

fotó: Szombathelyi Pingvinek

A nemzetközi szövetségben is felismerték a kis pályás jégkorong jelentőségét. Számos ország van, ahol nem is létezik szabvány méretű pálya, de van kisebb jégfelület. Ha az IIHF komolyan gondolja a sportág elterjesztését, akkor őket is be kell vonnia a nemzetközi jégkorongéletbe. Nem a jégkorong lenne az első sportág, amely feltalálja saját kispályás verzióját. A strandröplabda már olimpiai sportág, a 3×3-as kosárlabda pedig a tokiói nyári olimpián mutatkozik be. A futsal szerepel a nyári ifjúsági olimpiai játékokon. Ugyanez várható a jégkorongban is, a 3×3-as hoki szerepelni fog a 2020-as lausanne-i téli ifjúsági olimpiai játékokon, és a távlati tervekben benne van az is, hogy felkerüljön a téli olimpiák műsorára.

A kispályás jégkorong egyébként nem is csak a kis klubok számára lehet megvalósítható alternatíva, a profi klubok felnőtt játékosai számára is fontos kiegészítő. A legtöbb egyesületben régóta az edzésprogram része a 3 a 3 elleni játék egy harmadban, keresztbe játszva. Ez ugyanis más jellegű készségeket fejleszt, mint az 5 az 5 elleni játék nagy pályán, illetve az ahhoz kacsolódó gyakorlatok. A kisebb jégfelületen sűrűbben vannak a játékosok, kisebb a hely, így az az idő, amit egy játékos a koronggal zavartalanul tud eltölteni, jelentősen lerövidül. Gyorsabban kell a korongot kezelni, gyorsabban kell gondolkodni, döntéseket hozni. A nagy pályán a korcsolyázásban a hosszabb kicsúszások a jellemzőek, itt rengeteg megindulás, fékezés, rövid sprint van, sokkal nagyobb a fizikai megterhelés, a játékosok ezekben a képességekben is fejlődhetnek. Talán éppen ezért most már arról is hallottunk, hogy nagy pályás klubok is szerveznének a maguk számára 3×3-as tornákat.”

3x3_IMG_8493-900

fotó: IIHF

Ahogy az IIHF-ben egyre komolyabban felmerült a kispályás, 3×3-as jégkorong felkarolása, úgy elindult azoknak az eszközöknek ? például a nagy pálya kicsivé alakítását lehetővé tevő palánkrendszer ? fejlesztése is, amelyek ehhez szükségesek lehetnek. Nyáron az IIHF Vierumäkiben rendezett egy teszttornát, ahol a szabályok mellett ezeket az eszközöket is kipróbálták. Az alábbi videó is erről a tornáról való. A 3×3-as jégkorongtorna szabályait erre a linkre kattintva tanulmányozhatják. A fotón és a videón látható palánkrendszert nem fognak használni szombaton, helyette az U8-as, U10-es tornákról ismert szivacsokkal jelzik a játéktér határát. Még egy eltérés lesz a hét végi fesztiválon a dokumentumban olvasható szabályokhoz képest: tiszta játékidő helyett futóórával mérnek majd.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum