Bartalis Balázs az SHL-be szerződött

 

Nehéz elhinni, hogy ez velem történik ? mondja allsvenskanos válogatott játékosunk 25 éves öccse, aki skills coach lesz a Växjö Lakersnél.

Talán nem állunk messze a valóságtól, ha azt írjuk: Bartalis Balázs villámkarriert fut be a svéd elitliga többszörös bajnokánál. A fiatal magyar szakember az elmúlt két évet a Växjö Lakers U20-asainál töltötte, idén nyártól viszont a felnőttek mellett dolgozik skills coachként, technikai fejlesztési edzőként. Mindehhez azonban az kellett, hogy játékos-pályafutását viszonylag hamar feladja.

?Bár sokáig úgy tűnt, felnőttként nem a jégkorongból fogom keresni a kenyerem, a Bartalis név kötelez ? kezdte blogunknak az edző. ? Annak idején édesapám és a bátyám nyomdokain én is belevágtam a hoki rejtelmeinek megismerésébe. Sajnos később elkövettem azt a hibát, hogy azt hittem: pusztán a tehetség felrepít arra a szintre, ahova például István is eljutott. Fiatalként nem tettem bele azt az extra munkát, amelyre szükség lett volna, így egy rövid svédországi kitérő után, 20 évesen a jókor jött pofon ráébresztett: ez így nem oda vezet, amit én elképzeltem. Az elmulasztott erőfeszítéseket késő volt pótolni, így döntenem kellett a hogyan továbbról. Talán lehettem volna középszerű játékos, de nem az volt az álmom. A szüleim mindvégig támogattak, így előbb belekezdtem ugyan egy civil egyetembe, de gyorsan rájöttem, hiányzik a hoki. Végül Finnországban, Vierumäkiban kötöttem ki, az ottani edzőképző egyetem volt a szakma csúcsa.?

Ezek után a fiatal szakember nem aprózta el, a svéd topliga egyik élcsapatánál talált munkát. ?Az akkori iskolai mentorom, aki jelenleg a finn válogatott edzője, és a Växjö Lakers általános igazgatója korábban dolgoztak együtt, illetve a bátyám révén ismerték szerencsére a Bartalis nevet is. Mivel nem titkoltam, hogy a bajnokcsapatnál szeretném felépíteni az edzői karrieremet, sikerült úgy alakítani a dolgokat, hogy meghívtak egy háromnapos táborba. Ezalatt igyekeztek képet kapni az erősségeimről, arról, hogy milyen tapasztalataim vannak, és azokról a dolgokról, amiben fejlődnöm kell. A harmadik napon elém tettek egy szerződést, és én annyira boldog voltam, hogy el sem olvastam, írtam is alá. Az első évben másodedző voltam a junioroknál, majd egy hónap elteltével már az akadémia koritechnikai edzéseit is én tartottam. Mivel az akkori vezetőedzőnket szezon közben megvásárolta a Rögle felnőttcsapata ? ahol egyébként Horváth Bálint is lehetőséget kapott ?, tulajdonképpen én edzettem és irányítottam a csapatot, amellyel a döntőig meneteltünk, majd ott egy szerencsétlen góllal a hosszabításban alulmaradtunk. Kiváló csapatunk volt, többeket első vagy második körben draftoltak, illetve topbajnokságokban játszanak most. A juniorok edzőjeként számomra nem is a pillanatnyi siker volt mérvadó, inkább a később beérő munka. Az előző szezon ugyanebben a felállásban folyt le, kevesebb sikerrel. A végén úgy éreztem, komolyabb feladatokra is alkalmas lennék.?

bartalisbalazs

fotó: Fényes Gábor/MJSZ

Az áhított szintlépés megtörténik, Bartalis Balázs az SHL-es felnőttcsapat mellett dolgozhat. ?Áprilisban leültem beszélgetni az új általános igazgatóval, Patrik Hall-lal, akinek elmondtam, azzal a tervvel jöttem három évvel ezelőtt ide, hogy minden szezonban szeretnék egy kis lépést tenni előre. Mint kiderült, ő is ezen gondolkodott, így gyorsan megegyeztünk, hogy a felnőttekhez kerülök skills coachnak. Emelett természetesen az akadémia életében is aktívan részt veszek. Néha még mindig nehéz elhinni, hogy ez valóban velem történik, hiszen a Växjö az elmúlt öt szezonból kétszer lett bajnok, abszolút topcsapat, és én nemcsak a palánk mellől nézem őket, hanem velük dolgozom. Ez nagyon komoly feladat, ezért abban maradtunk a menedzsmenttel, hogy egy év elteltével kiértékeljük a munkámat a folytatással kapcsolatban, de bízom benne, hogy megállom a helyemet.?

Úgy tűnik, minden szép és jó, de a helyzet azért jó néhány kérdést is felvet. Ilyen fiatalon hogyan fogadják az idősebb játékosok, amikor ő akarja fejleszteni őket, illetve külföldiként mennyire nehéz helytállnia a svéd közegben? ?Ezeket természetesen végiggondoltam én is. Némileg szerencsés vagyok, mert a keret közel fele 22 évesnél fiatalabb, náluk ilyen probléma nem vetődik fel. Vannak köztük olyanok, akikkel korábban is együtt dolgoztam. Az idősebbek viszont annyira profik, hogy hozzállásbeli gondok nem fordulnak elő. Természetesen ők másfajta megközelítést, kapcsolatot igényelnek, ám mivel én maximálisan megadom nekik a tiszteletet, reményeim szerint ez fordítva is így lesz. A külföldieknek valóban nincs könnyű dolguk itt, hiszen a svéd és a finn rendszer is elég zárt, nem egyszerű az elitligákba edzőként bejutni. Jelenleg én vagyok itt az egyetlen külföldi edző. Segítségemre van, hogy Svédországban megkaptam a legmagasabb besorolást, amit három év múlva kell megújítanom. A következő két-három szezonban itt szeretnék maradni, nekem is bele kell nőnöm a szerepkörbe, ami komoly szakmai kihívást jelent. Próbálok nem rágörcsölni, csak végezni a munkámat a legjobb tudásom szerint. De ha belegondolok, hogy az NHL-ből visszatért játékosokkal dolgozhatok, vagy olyan jövőbeni tehetségekkel, mint az elmúlt időszakban éppen innen kikerült Elias Pettersson, bizony végigfut a hideg a hátamon.?

Mindez akkor azt jelenti, hogy a jövőjét külföldön képzeli el Bartalis hosszabb távon is? ?Itt most olyan lehetőség előtt állok, amit mindenképpen szeretnék megragadni. Korábban csak álmodoztam arról, hogy ezen a szinten tanulhatom a szakmát, és ez megvalósult. Hosszú távú terveim vannak itt, de van az a szerepkör, amiért szívesen hazatérnék. Viszont ez már messzire mutat, egyelőre csak a következő szezon feladataira koncentrálok.?

bartalis1

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 1-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 4-3VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 2-0VÉGE
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 2-3VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 3-2 HVÉGE
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 4-2VÉGE
VB 16:00 ITAKOR 8-1VÉGE
VB 19:30 HUNSLO 2-1VÉGE
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum