Horváth Bálint: A Division 1 nagyon gyors bajnokság

 

A svéd harmadosztályú Tyringe SoSS-ben kezdi tényleges felnőtt karrierjét a már az SHL-ben is debütált Horváth Bálint.

A svéd Division 1-be szerződött a 20 éves Horváth Bálint. A februári bledi EIHC-tornán a magyar nagyválogatottban is bemutatkozott 20 éves csatár az elmúlt hat szezonban végigjárta a svéd utánpótlás minden korosztályát, és jellemzően kitűnő teljesítményt nyújtott. Az idén a Superelit U20-as bajnokságban 38 mérkőzésen 26 pontot hozott össze, 12 gól és 14 gólpassz formájában, tavaly és ebben a szezonban összesen nyolc meccsen jégre léphetett az SHL-ben is.

De ez a történet csaknem tíz évvel ezelőtt kezdődött. ?Tízéves korom után már szlovák és cseh csapatokban játszottam Ágh Tibor edző segítségével, majd Bartalis István kapcsolatai révén kimehettem egy svéd nyári táborba a Troja Ljungbyhoz, ahol ott marasztaltak. Amikor kiköltöztünk, még csak 13 éves voltam, szinte fel sem fogtam, milyen nagy dolog ez a hokiban egy magyar srác számára. Köszönettel tartozom a szüleimnek, hogy biztosították ezt nekem.?

Horváth az utóbbi négy évben már a Rögle aktuális utánpótláscsapataiban játszott, remek mutatókkal. Tudását a magyar utánpótlás-válogatottakban is kamatoztatta, például 2016-ban döntő szerepet vállalt az U18-asok feljutásában, akkor ő lett a torna gólkirálya, illetve a magyar csapat legjobb játékosa is. Decemberben a divízió 1/B csoportos junior-világbajnokságon is szépen teljesített, 5 mérkőzésen 3+3-at ért el. ?Nagyon sokat fejlődtem Svédországban, technikailag és mentálisan egyaránt. Úgy érzem, jól be tudtam illeszkedni a svéd hokiba, de mindent el is követtem, hogy megfeleljek az edzők elvárásainak. Külön öröm számomra, hogy a magyar válogatottat is tudtam segíteni a különböző tornákon, vb-ken.?

horvathbalint

fotó: TSH Photo

Az elmúlt két évben a svéd topligában is bemutatkozhatott, ami egy tizenévesnek mindig nagy szó. ?Az SHL-be nagyon nehéz bekerülni, különösen egy húsz év alatti játékosnak. A svéd topbajnokság rendkívül magas színvonalú, és bár érthető módon nem játszottam sokat, de igyekeztem felvenni a tempót, és elvégezni azt a feladatot, amit az edző rám osztott. A Röglénél az U20-as csapat edzője ajánlotta a legjobb formában lévő játékost a felnőttek szakmai stábjának, így ez mindig komoly elismerés is volt számomra.?

A támadó mégsem maradhatott Röglében, hanem a harmadosztályú Tyringe SoSS csapatához igazolt. ?Mindenképpen olyan felnőttcsapathoz akartam szerződni, ahol sok jégidőt kaphatok. Volt ajánlatom a másodosztályból is, ám a Tyringe vezetői kifejezetten engem akartak. Ők kerestek meg, mert miután alaposan leinformáltak, úgy gondolták, pontosan beleillenék a csapatba. Ezt is nagy dolognak tartom, hogy nem nekem kellett klubot keresnem. A hasonló korú játékosok kint vagy ügynökkel szerződnek, vagy maguk készítenek videókat a meccseikről, azokat küldözgetik ide-oda. Szerencsére nekem ezzel nem kellett törődnöm.?

A svéd harmadosztályból jó néhány hokis került már Magyarországra, akikről kiderült, hogy magas szintet képviselnek, többek között Brance Orban, Keegan Dansereau és Holéczy Roger is megjárta ezt a ligát. Milyen erősségű ez a bajnokság? ?A Division 1 négy csoportból áll, mindegyikben 12 csapattal. Az új csapatom, a Tyringe csarnoka 3500 férőhelyes, de vannak nagyobbak is. Az anyagi lehetőségektől függően vannak profi és félprofi csapatok, ahol nagyon sok fiatal játszik, miután kiöregednek a junior korosztályból. Éppen emiatt ez nagyon gyors bajnokság, ahol idősebb, tapasztaltabb játékosoktól is lehet tanulni. A Tyringe ráadásul farmcsapata a másodosztályú Kristianstadsnak, ahol kölcsönben már játszottam korábban, így megvan a lehetőségem a feljebb lépésre is.?

Horváth Bálint tehát belevág első teljes szezonos felnőtt karrierjébe Svédországban, de mit vár a debütálástól új csapatában? ?A csapattal természetesen a rájátszásba szeretnék jutni, illetve jó lenne karácsony előtt az első ötben lenni, mert akkor bekerülnénk az északi és déli részre osztott top 10-es küzdelembe. A magam részéről minél hamarabb fel akarom venni a felnőtt hoki ritmusát, stabilizálni a helyem a csapatban, és persze gólokat, pontokat szerezni.?

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum