Megint szembeállíthatják a világkupát az olimpiával

   

A liga és a játékosok a jövőről tárgyalnak: a kollektív szerződés, a világkupa, az olimpia, a lockout és a zálog van terítéken.

A fenti témák közül természetesen a lockoutról egy szó sem esett a napokban a fizetési plafon kapcsán az NHL és az NHLPA között lezajlott tárgyalásokon. De azért érdemes megemlíteni, hogy a jelenleg érvényben lévő kollektív szerződés 2022-ben jár le, amit a feleknek módjukban áll 2020-ban felbontani. Viszont az erről szóló szándékot már idén jelezni kell. A ligának szeptember 1-jén, a szakszervezetnek szeptember 15-én van utoljára módja “szólni”, hogy élni kíván kilépési opciójával. Mint azt már többször megírtuk, a szakszervezetnek számos problémája van, amelyek közül a zálog és az olimpia a legfájóbb. A tulajdonosok nagyjából rendben vannak, számukra a jelenlegi rendszer megfelelő, bár a szakszervezet kavarhat még vihart a fizetési plafon emelésének visszafogásával.

Ami természetesen összefüggésben van a zálog intézményével: nagyon leegyszerűsítve arról van szó, hogy eddig a játékosok adtak előnyt a csapatoknak azzal, hogy 3-4 millió dollárral emelkedett a bérkeret, de mostantól visszafogottabb növekedésre lehet számítani.

A másik fontos kérdés a nemzetközi versenyek ügye: az NHL szeretné tovább promotálni a saját rendezésű világkupát, miközben a játékosoknak az olimpia sokkal fontosabb.

Minderről csak informális megbeszélések zajlanak, a CBC értesélüsei szerint egyelőre egy hosszú távú nemzetközi menetrend felállítása a cél, ami nyilván nem valósulhat meg az olimpia kérdésének rendezése nélkül. Nagy kérdés, hogy mire mennek egymással a felek. Miközben Gary Bettman NHL-komisszár arról beszélt, hogy ?szerintünk a világkupa egy csodálatos esemény, különösen akkor, ha nem veszünk részt az olimpián”, addig Donald Fehr a szakszervezet részéről óvatosabban fogalmazott: ?Volt néhány beszélgetésünk. Nem nevezném ezeket hivatalos tárgyalásoknak egyelőre. De ha a következő kérdése az, hogy mi lesz mindennek a vége, akkor annyit mondhatok, hogy augusztus közepére okosabb leszek.?

A hosszú évek után felélesztett Világkupát 2016-ban rendezték meg legutóbb. A következőt 2020-ra tervezték, de ezt idén januárban az NHL és az NHLPA közös bejelentése nyomán törölték. Az olimpiákon Nagano és 1998 óta folyamatosan részt vehettek az NHL-esek, ám legutóbb Pjongcsangban már nem. A következő időszak nagy kérdése, hogy 2022-ben Pekingben mi lesz a helyzet ezzel kapcsolatban.

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum