Idén a közelébe sem kerültünk a katarzisnak

 

Határozott üzeneteket fogalmazott meg az MJSZ szezonzáró rendezvényén a szövetség elnöke.

Such György beszédének összefoglalóját a szövetség honlapja publikálta, amiből kiderül, a káposztásmegyeri divízió 1/A csoportos világbajnokságot megnyerő és így az elitbe feljutó női válogatott dicséretén túlmenően alapvetően a kritika és az önkritika került előtérbe. Ezen a vonalon kiemeltünk néhány idézetet, amelyek a szakmán túl a szélesebb olvasóközönség és a szurkolók érdeklődésére is számot tarthatnak.

“Ellentmondásosabb szezont zár idén a magyar jégkorong, mint egy évvel ezelőtt. Míg a tavalyi budapesti vb után mindenki arról beszélt hetekig, hogy másodperceken múlott a feljutásunk az elitbe, idén a közelébe sem kerültünk a katarzisnak. Nagyjából a kazahsztáni vb első meccsén eldőlt, hogy jövőre sem Kanadával vagy Oroszországgal fog csatázni a felnőtt férfi válogatott. Sajnos sokkal inkább a kieséstől kellett tartanunk, mintsem a feljutásban reménykednünk. Úgy jártunk, mint az egyszeri fogyókúrázó, aki mióta fogyni szeretne, egyre csak hízik, és mostanra már kiegyezne a tavalyi súlyával is.”

“A divízió 1/A-ban elért ötödik helyet érthető módon csalódásként élte meg a jégkorongrajongók közössége, akkor is, ha az átlagosnál vagy a szokásosnál erősebb volt a mezőny, akkor is, ha ami történt, nem példátlan – hiszen két éve Kijevben is ennyit értünk el –, és akkor is, ha elfogadjuk, hogy képességei, tudása és lehetőségei tükrében a magyar válogatott otthona még egy jó darabig a másodvonal maradhat.”

“Lehet, hogy Szapporo és Krakkó elhitette velünk, hogy gyorsabban fejlődhetünk, mint a többiek, akikkel rendszerint versenyzünk. Lehet, hogy tévesen mértük fel az erőinket, amikor úgy gondoltuk, merész tervezéssel és szisztematikus munkával 2025-re stabilan A csoportos magyar válogatottat építhetünk. Az is lehet, hogy a történtek tükrében újra kell gondolnunk e stratégiai célkitűzés realitását.”

“Soha ennyi jégfelület, soha ennyi jégkorongozó és soha ennyi pénz nem állt rendelkezésünkre ahhoz, hogy a sportág töretlenül fejlődjön. Az utánpótlásban egyre több a csapat és a játékos, egyre jobb körülmények között, egyre modernebb eszközökkel dolgozhatnak, egyre nagyobb a szakemberek járandósága, egyre inkább emelkedik a színvonal minden korosztályban.”

“Sem az Erste Liga nívójára, sem a külföldi bajnokságokban szereplő magyar csapatok teljesítményére nem lehetett panasz az idén, így bizakodva vártuk Kazahsztánt, ahol aztán gyorsan kiderült: még sincs minden a helyén. Akik viszont biztosan helyükön voltak, azok a szurkolóink. Ők sok százan négyezer kilométerrel odébb is kihozták magukból a maximumot, amelyért itt és most is köszönetet kell mondanunk nekik!”

“Ami nem javul, az romlik. A kudarcok arra mindenképpen alkalmat kínálnak, hogy kielemezzük a történteket, és hogy végiggondoljuk, valóban mindenki megtett-e mindent a sikerért. Itt az ideje, hogy ne a körülményeket, a véletleneket vagy másokat hibáztassunk, hanem hogy megkeressük és belássuk, mi magunk miben hibáztunk, és ebből vonjuk le a szükséges következtetéseket.”

“Az eddigieknél is fokozottabban kell ügyelnem arra, hogy a sportág rendelkezésére bocsátott nem kevés állami forrást úgy költsük el, hogy ez a magyar hoki erejének és színvonalának tartós emelkedését szolgálja. És fordítva, mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy teljesítmény nélküli bérekre, felesleges utazásokra, kényeskedő légiósokra, szükségtelen csilivili felszerelésekre és egyesek személyes jólétét szolgáló egyéb tételekre ne szórjuk el a pénzeinket.”

“A profi jégkorong nem önmagáért van, hanem a közönségéért. Mert igényt tartunk a szurkolók szabadidejére (azaz arra, hogy a mi meccseinkre jöjjenek ki), és ne szemérmeskedjünk, igényt tartunk a pénzükre is (azaz arra, hogy a mi jegyeinket vegyék meg). Egy sportágnak akkor van értelme, ha van közönsége. Minél nagyobb a meccsre járó szurkolóink száma, annál stabilabban állunk a saját lábunkon.”

“Ha elveszítjük a közönség szeretetét, elveszítjük a közönség érdeklődését, majd korántsem utolsó sorban elveszítjük a közönség pénzét, akkor keserves idők várnak ránk.”

“Idén a női válogatott gondoskodott a katarzisról. Az előjelek nem voltak végig ígéretesek, ám amikorra kellett, összeállt minden és mindenki, odaadással, 100 százalékon pörögve, fantasztikus hokihangulatban, igazi csapatként, hatalmasat küzdve megnyerték a vb-t. Mert tudták azt, amit minden jó sportoló tud: a sikerhez először nem az ellenfelet kell legyőzni, hanem mindenekelőtt saját magunkat. A példa adott, lehet követni!”

A beszéd teljes összefoglalóját ide kattintva tudják elolvasni.

such

fotó: Mudra László/MJSZ

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
május 22., vasárnap
VB 15:20 GBRLAT 3-4VÉGE
VB 15:20 KAZGER 4-5VÉGE
VB 19:20 SUIFRA 5-2VÉGE
VB 19:20 SWENOR 7-1VÉGE
  • SPORT 1
május 23., hétfő
VB 15:20 KAZITA 5-2VÉGE
VB 15:20 USACZE 0-1VÉGE
  • SPORT 2
VB 19:20 AUTGBR 5-3VÉGE
VB 19:20 CANDEN 2-3VÉGE
  • SPORT 2
május 24., kedd
VB 11:20 GERSUI 3-4 BVÉGE
VB 11:20 SWELAT 1-0VÉGE
VB 15:20 SVKDEN 7-1VÉGE
VB 15:20 USANOR 4-2VÉGE
VB 19:20 CANFRA 7-1VÉGE
VB 19:20 FINCZE 3-0VÉGE
  • SPORT 1
május 26., csütörtök
VB 15:20 GERCZE 1-4VÉGE
  • SPORT 2
VB 15:20 SWECAN 3-4 HVÉGE
  • SPORT 1
VB 19:20 FINSVK 4-2VÉGE
  • SPORT 2
VB 19:20 SUIUSA 0-3VÉGE
  • SPORT 2 (21:45)
május 28., szombat
VB 13:20 FINUSA 
  • SPORT 2
VB 17:20 CANCZE 
  • SPORT 2
május 29., vasárnap
VB 14:20 bronzm.
  • SPORT 2
VB 19:20 döntő
  • SPORT 2
Partnerünk
Archívum