Románia délutánra divízió 1/A csoportos lehet

   

Ehhez semmi mást nem kell tenni, csak legyőzni a divízió 1/B-s világbajnokság utolsó napi első meccsén Hollandiát.

A nem kis részben székely jégkorongozókra épített romániai válogatott rég látott színvonalú és eredményességű hokit produkál Tallinnban. Julius Penzes csapata ? a 63 éves szlovák mester az Erste Liga-kudarcnak számító söpréses negyeddöntős kiesés után a Corona Brassót is átvette Greg Lindqvisttől, és azonmód román bajnoki címet szerzett vele ? eddig még egyetlen vereséget sem szenvedett a tornán, négyből négyet nyert, igaz, kettőt hosszabbításban, így Lengyelországgal együtt áll az első helyen 10-10 ponttal. A gárda a tavaly még divízió 1/A-s lengyeleket is legyűrte túlórában, így a pontegyenlőség neki kedvez.

Mivel a többiek mind lemaradtak ? a harmadik japánok 6 pontot szereztek eddig ?, a verseny kétszereplősre szűkült. Magyarán, Romániának konkrétan ugyanannyi pontot kell legalább szereznie az utolsó játéknapon, mint amennyire a korábbi favorit Lengyelország lesz képes. Papíron mi sem egyszerűbb ennél, lévén, hogy az ellenfél a 3 ponttal csoportutolsó Hollandia lesz. A sztori ennél kicsit mégis bonyolultabb, hiszen az első három körben totálisan reménytelen hokit mutató hollandokhoz ? 1-8 a lengyelek, 1-4 az észtek, 1-8 az ukránok ellen ? lendületből csatlakozott az előzőleg a német harmadosztály döntőjében érdekelt Tilburg Trappers különítménye, és ez jelentős erősítésnek bizonyult. Negyedjére le is győzte a csapat az akkor még a feljutásért küzdő japánokat 3-2-re.

Az erőviszonyok ilyenformán kiszámíthatatlannabbá váltak ? noha azelőtt is eléggé azok voltak ?, miközben a hollandoknak is nagyon kellenek a pontok. Amennyiben ugyanis nyernének, azzal biztosan bent maradnának, és klasszikus kiesési rangadóra kényszerítenék a házigazda Észtországot, amely egyelőre 4 pontig jutott, és a csupán 3 pontos Ukrajnát. Ez sem lenne akármilyen dráma a torna zárásaképpen: az észtek tavaly a feljutásért harcoltak, míg Ukrajna Szapporo előtt még stabil A csoportos volt, és a divízió 1/B-be is csak 2013-ban kóstolt bele először, majd Krakkóban, illetve két éve Kijevben esett ki oda ismét, és egyelőre ott ragadt. Ebből is látszik, mennyire összesűrűsödött a mezőny a jégkorong másodvonalában az utóbbi időben.

A román?székely esélyekre visszatérve: ha tehát a nap első meccsén meglesz a győzelem, akkor már ünnepelhetnek is Rokaly Szilárdék. Ha nem, akkor sincs minden veszve, de a sorsuk kikerül a saját kezükből. A remény marad, elvégre arra sincs garancia, hogy Lengyelország simán elintézi a mindig mindenkire veszélyes ? és egészen Krakkóig stabil divízió 1/A-s ? japán szelekciót.

Románia feljutása hatalmas siker lenne. A válogatott tavaly az 5. helyen végzett a divízió 1/B-ben azok után, hogy egy évvel korábban sikerült felkapaszkodnia oda a divízió 2/A-ból. Az elmúlt másfél évtizedben szinte folyamatosan liftezett a csapat a harmad- és a negyedvonal között, egy hároméves 1/B-s időszakra 2012 és 2014 között volt példa, illetve 2002 és 2005 között tudtak divízió 1-esek lenni, amikor még nem az erőviszonyok mentén volt szétosztva a “B csoport”.

Úgy tűnik, ebben az évben versenyképes válogatottat sikerült összeraknia a szakvezetésnek, amelyben szívesen jégkorongoznak nagy számban a fiatal székelyek és a honosított ukránok, ráadásul néhány jó képességű román jégkorongozóra is lehet számítani, köztük a csapatkapitány Roberto Gligára, a gyergyói Mircea Constantinra és a csíkszeredai Eduard Casaneanura. A csapat házi pontkirálya egyelőre a védő Pavlo Boriszenko, aki 2+3-nál tart, míg Rokaly Szilárd 3+1-gyel, Bíró Gergő és Anton Butocsnov 2+2-vel, Gliga 0+4-gyel, Részegh Tamás 1+2-vel áll a kanadai táblázaton. Patrik Polc ezenközben messze a legjobb kapus a maga 93,81-es mutatójával. Miként a felsorolásból is látszik, kiváló Erste Liga-válogatottat rakott most össze Julius Penzes.

Amelynek már csak egy lépésre van szüksége a minden túlzás nélkül történelminek mondható tetthez. Mert igaz ugyan, hogy Románia egykoron az A csoportban is megfordult, ám az még egy egészen másmilyen korszakban volt. A Románia?Hollandia találkozó közép-európai idő szerint 12 órakor kezdődik, a lengyel?japán pedig fél 4-kor, míg az észtek és az ukránok mérkőzésén este 7-kor dobják be a korongot.

romukr

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum