Kezdődhet a munka, nem kell idő az ismerkedésre

 

Már a héten el is kezdheti a felkészülést az új szezonra a magyar bajnok és EWHL-győztes KMH Budapest a régi-új edzővel, Mika Vääräläval.

Egy év szünet után visszatér a KMH Budapest női csapatához Mika Väärälä, a finn szakember ? miként néhány napja hírül adtuk ? honfitársát, Jari Riskut váltja a kispadon. Väärälä korábban két évig már irányította az együttest, amellyel a magyar bajnoki címek mellett EWHL-bronzérmet és EWHL Supercup-elsőséget ért el. ?Minden gyorsan történt a világbajnokság után. A KMH felkért, hogy térjek vissza, ezt jó ötletnek tartottam én is, így örömmel fogadtam el az ajánlatot? ? mondta blogunknak a 31 éves tréner.

A játékosok többségét ismerheti a korábbi időszakból és a válogatottból is, ahol másodedzőként dolgozott az A csoportos feljutást kiharcoló együttesnél. Ez nagyban megkönnyíti a munkát. ?Természetesen könnyebbség, hogy ismerem a legtöbb játékost és a környezetet. Az erősségeket és a gyengeségeket is, így az igazi munka máris kezdődhet, nem kell idő az ismerkedésre? ? magyarázta. Arról, hogy mennyire marad együtt a mostani idényben az EWHL-t megnyerő és a válogatott gerincét is adó keret, egyelőre nem kívánt beszélni a vezetőedző, mondván, az igazolásokat majd a klub jelenti be. A célokról egyelőre annyit árult el, hogy egy jó nyári felkészülési programot kíván összeállítani, és azt szeretné, ha a csapat fejlődne az edzések alatt. ?Jelenleg csak erre koncentrálunk, a többi célra ráérünk később gondolni. Az edzések a lehető leghamarabb elkezdődnek, talán már a héten.?

Väärälä a 2016/17-es szezon óta dolgozik a válogatott másodedzőjeként, így Pat Cortina segítőjeként fontos szerepe volt a divízió 1/A csoportos világbajnokság megnyerésében is. ?A siker legfontosabb eleme az volt, hogy csak a jelennel foglalkoztunk. Ha bajban is voltunk, nem kezdtünk pánikolni, ha jól ment, mindig csak a következő cserére fókuszáltunk. Emellett a győzelemhez szükség volt a kemény és szenvedélyes munkára is, amelyet a csapat minden meccsen, bemelegítésen, jeges és száraz edzésen, levezetésen, taktikai megbeszélésen mutatott, ez végül kifizetődött.?

A finn edzőt arról is megkérdeztük, hogy milyen érzés volt együtt dolgozni Pat Cortinával. ?Nagyszerű volt. A filozófiája lényege, hogy múljuk felül az ellenfelet minden területen. Nem számít, hogy játékos, edző, felszerelésmenedzser vagy csapatvezető vagy, többet és jobban kell dolgoznod, mint a kollégádnak az ellenfélnél. Sokat tanultam tőle arról is, hogy a kis részletek mennyit számítanak, ezért mindig koncentráltnak kell maradni, hogy ne hagyjunk ki semmit, ami által jobbá válhatunk.?

vaarala-ml

Fotó: Mudra László/MJSZ

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum