Carruth: A playoff egy őrült szakasza az évnek

   

A Fehérvár AV19 kapujában majd minden alapszakaszmeccsen Mac Carruth állt. Ez felvetett néhány kérdést, amelyeket fel is tettünk neki.

A magyar EBEL-csapat idei menetelésének és felsőházba jutásának egyik kulcsfigurája Mac Carruth. Az amerikai kapus az előző szezonban érkezett a városba, és hamar a szurkolók kedvencévé vált. Előtte az Egyesült Államokban az ECHL és az AHL között liftezett – 2010-ben a hetedik körben draftolta a Chicago Blackhawks, de az NHL-ig nem jutott el –, aztán 25 évesen úgy döntött, kipróbálja magát Európában. “Az előző szezonban kicsit későn, októberben érkeztem ide, mivel olyan helyet kerestem, ahol sokat védhetek. Amikor elfogadtam a Fehérvár ajánlatát, nem sokat tudtam a városról, illetve a csapatról sem. Az ügynököm azt mondta, a magyar játékosok keményen dolgoznak, a klub pedig playoffesélyes gárdát akar összerakni. Próbáltam több helyről is információkat gyűjteni, és jó dolgokat hallottam a menedzsmentről, a magyar hokikultúráról, így végül igent mondtam.”

Első szezonjában alaposan kitett magáért Carruth, hiszen 40 mérkőzésen 92,6 százalékos védési hatékonyságot produkált, amivel az EBEL listáján a második helyen végzett. “Mindenféle előzetes elvárás nélkül játszottam. Bizonyítani akartam azoknak a csapatoknak, amelyek végül nem szerződtettek le az év elején. Az egész szezonban óriási dac munkált bennem, és ez a kicsit dühös hozzáállás segített a jó teljesítményhez.”

Az idén a Volán hosszú évek után bejutott a legjobb hat közé, így biztos a helye a rájátszásban. A kapuból nézve mi a legnagyobb különbség a tavalyi és az idei csapat között? “Igazán nagy eltérést nem látok. Tavaly jobb volt a védekező játékunk és gondolkodásmódunk. Az idén kicsit támadóbb felfogásban, fuss-és-lőj stílusban játszottunk, és ez a legjobb pillanatokban működött, akkor szereztünk fontos pontokat, amikor tényleg szükségünk volt rá. Ami viszont tényleg nagy különbség az idén, hogy a csapatnak van egy másik másodedzője is, egy újabb szempár és tanár, aki segíteni tud, ha szükséges.”

carruth

Mac Carruth oszlopa volt a Fehérvárnak, hiszen az idei 44 alapszakaszmeccsből 42-szer ő állt a kapuban. Az átlaga lényegesen gyengébb lett az előző évhez képest, viszont nála több győzelmet egyedül a klagenfurti Lars Haugen szerzett a ligában. “Tényleg rengeteg meccsem volt, de én ezt akartam, ezért írtam alá a szerződésemet. Könnyű minden este játszani, ha nyerő szériában vagy, és minden zökkenőmentesen megy. Mint amikor hétszer győztünk sorozatban. Egészen más a helyzet, amikor veszítesz, és a hazai szurkolók közül néhány esetleg megtalál téged, na akkor kell mentálisan erősnek lenni. Ilyenkor van szükségünk a környezetünk komoly segítségére, gondolok itt a sportpszichológustól kezdve a csapattagokon át a családig, a barátnőig mindazokra, akik akkor is törődnek veled, ha nem mennek jól a dolgok.”

Az ilyen nagy terhelésnél fontos, hogy miként készül valaki a mérkőzésekre. “Ez tényleg lényeges, én is próbálok ugyanúgy készülni mindig. Igyekszem tartani egy szigorú menetrendet a pihenéstől az étkezésig a hazai mérkőzések előtt. Amikor idegenben játszunk, ez kicsit nehezebb, de megoldható.”

Az idei alapszakasz egyes részei nem mentek könnyen a Fehérvár számára, ám ahogy haladt előre a szezon, úgy javult a csapat teljesítménye. “Valóban, hullámvasutaztunk kicsit a bajnokság elején, de utána nagyon jól összeálltunk, és az év későbbi szakaszában a kulcsfontosságú részletek a helyükre kerültek. Néhány játékosunk igazi vezetővé, húzóemberré vált, akiket korábban sérülés vagy betegség akadályozott ebben. Az alapszakasz végére olyan csapattá váltunk, amely nehéz körülmények között is képes győzni.”

Kedden kezdődik a középszakasz, utána a rájátszás. Most minden szurkolót az érdekel, hogy a Fehérvár mire lehet képes a playoffban. “A rájátszással új bajnokság kezdődik, ami már teljesen más típusú játékkal jár. Ez sokkal fizikálisabb, még nagyobb hangsúlyt kap a védekezés, és minden egy az egy elleni párharc számít. A playoff egy őrült szakasza az évnek, amelyet bármelyik csapat megnyerhet.”

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 12:30 ITAJPN 2-3VÉGE
VB18 16:00 GBRSLO 2-3VÉGE
VB18 19:30 HUNAUT 1-3VÉGE
április 15., hétfő
VB18 12:30 JPNGBR 5-3VÉGE
VB18 16:00 AUTITA 7-0VÉGE
VB18 19:30 HUNSLO 1-2 BVÉGE
április 17., szerda
VB18 12:30 SLOITA 0-2VÉGE
VB18 16:00 AUTJPN 2-3VÉGE
VÁL 19:00 HUNSLO 7-4VÉGE
VB18 19:30 HUNGBR 4-5VÉGE
április 19., péntek
VB18 12:30 AUTGBR 3-2 HVÉGE
VB18 16:00 HUNITA 7-3VÉGE
VB18 19:30 JPNSLO 4-0VÉGE
április 20., szombat
VB18 12:30 ITAGBR 3-1VÉGE
VB18 16:00 SLOAUT 1-7VÉGE
VB18 19:30 HUNJPN 5-3VÉGE
VÁL 20:00 ITAHUN 1-6VÉGE
április 21., vasárnap
VÁL 15:00 GBRHUN 
Partnerünk