A fiatalok most megkapják a bizonyítási lehetőséget

 

Tíz újonccal és rengeteg fiatallal a soraiban vesz részt a magyar válogatott a bledi EIHC-tornán. Majoross Gergely másodedzőt kérdeztük.

A szlovéniai megméretésen a magyar válogatott ellenfele a közel legjobb összeállításában jégre lépő Szlovénia, a nagyobbrészt az Alpesi Ligából válogató Olaszország és a mindig erős Fehéroroszország lesz. A magyar nemzeti csapat kísérleti összeállításban utazik, a keretből tízen ezen a héten húzhatják magukra először a címeres mezt. Felbukkant ugyanakkor a névsorban Scott Macaulay, a MAC Újbuda bekkje is, akinek nincs magyar állampolgársága.

A személyi döntések hátteréről Majoross Gergelyt, a válogatott másodedzőjét kérdeztük. “Két klub fordult hozzánk azzal a kéréssel, hogy ebben az időszakban nem szívesen engednék el játékosaikat a nemzetközi tornára, illetve néhány hokis sérülés miatt nem tud velünk jönni. Így az összeállítást félig-meddig a kényszer szülte, ám megpróbáljuk ezt az előnyünkre fordítani. Ez a helyzet lehetőséget teremt számunkra, hogy megnézhessük azokat, akik a közeljövőben szóba jöhetnek a vb-keretnél, ugyanakkor ők is megtapasztalhatják, milyen a hoki válogatott szinten, képet kaphatnak arról, miben kell fejlődniük, ha ide szeretnének eljutni.”

Az így előállt szituáció átalakította a válogatás menetét. “Adva volt, hogy mely klubokból hívhatunk be játékosokat, így sorra vettük, kik jöhetnek számításba. Egyrészt szeretnénk megnézni azokat, akik akár már az idén is kiharcolhatják a helyüket a világbajnokságra utazó csapatban, másrészt kíváncsiak vagyunk az utánuk jövő generációra is. Ebből jött össze, hogy sok Erste ligás, illetve fiatal jégkorongozónak küldtünk meghívót, akik most megkapják a bizonyítási lehetőséget.”

A listán feltűnik egy “kakukktojás”, Scott Macaulay neve is. “Macaulaynak egyelőre nincs magyar állampolgársága, de a világbajnokságig elvben megkaphatja azt. Ő nem szerepelt a magyar utánpótlásban, így az öt dupla útleves hely egyikét szerezheti meg a keretben. Vele is több célunk van a tornán. Először is szeretnénk látni, hogy milyen teljesítményre képes ezen a szinten. Tavaly az Erste Liga legjobb hátvédje lett, tehát úgy gondolom, lehet itt helye, ám erről meg kell győződnünk. Ugyanakkor erősítheti a versenyt a kettős állampolgárságú játékosok között, ami a válogatott javát szolgálhatja.”

A csapat mindössze egy edzésen vesz részt, mielőtt elindul Bledbe. A kérdés adja magát: mire lehet elég ez a rövid felkészülés? “Természetesen egy tréningen nem lehet teljesen elsajátítani a rendszert, amit látni szeretnénk a jégen. Most egy kicsit megfordítjuk a dolgot, és azt nézzük meg, hogy melyik játékos milyen gyorsan alkalmazkodik az új taktikához, amely biztosan sokban eltér attól, amit a klubjában megszokott, és mennyire gyorsan tud változtatni a játékán. Ez sokat elárul az adott hokisról, nekünk pedig fontos tapasztalatot jelent.”

A tornán erős ellenfelekkel néznek farkasszemet a mieink, különösen a szlovénok kerete hemzseg a topjátékosoktól. A fiatal magyar hokisok önbizalmának nem tesz-e rosszat, ha nem úgy sikerül egy mérkőzés, ahogy eltervezték? “Úgy gondolom, ezen a szinten ez a kérdés nem szabad, hogy felvetődjön. A magyar válogatott, a magyar jégkorong az elmúlt bő évtizedben kivívott magának egy hírnevet, és a játékosoknak ezt át kell érezniük. Biztos vagyok benne, hogy a hozzáállással, a belerakott munkával nem lesznek gondok, azt pedig már tudniuk kell kezelni, ha nem úgy alakul a mérkőzés állása, ahogy elképzeltük. Természetesen nem szeretnénk beleszaladni nagy pofonokba, de azt is látni kell, hogy például Szlovénia KHL-, DEL- és EBEL-játékosokat is nevezett, és biztosan dominálni akarnak a meccseken. A mi játékosainknak fel kell nőniük a feladathoz, és itt a lehetőség, hogy olyan tapasztalatokat szerezzenek, amilyeneket korábban nem.”

A torna tehát elsősorban a kísérleti keret kipróbálását szolgálja, az elvárások is ehhez igazodnak. “Konkrét, számszerű elvárásunk a csapattal szemben nincs, de ez nem is lenne jó megközelítés. Az természetesen alapvető, hogy a győzelem igényével lépjenek jégre, és azért mindent tegyenek meg. Én energikus, sokat korcsolyázó, fiatalos csapatot szeretnék látni, amely 60 percig megalkuvás nélkül küzd. Biztosan lesznek hibák, ezzel nincs is gond, de tanuljanak belőle, és javítsák ki azokat. Aztán meglátjuk, mindez mire lesz elég az erős ellenfelekkel szemben.”

Photo: Laszlo Mudra - HIIHF

fotó: Mudra László/MJSZ

A bledi torna meccsbeosztása:

február 7. 16:00 Olaszország–Fehéroroszország
február 7. 19:30 Magyarország–Szlovénia

február 8. 16:00 Magyarország–Fehéroroszország
február 8. 19:30 Szlovénia–Olaszország

február 9. 16:00 Magyarország–Olaszország
február 9. 19:30 Szlovénia–Fehéroroszország

A magyar válogatott bledi kerete:

Név

Klub

Kapusok

Kiss Bence

DVTK Jegesmedvék

Rajna Miklós

MAC Újbuda

Hátvédek

Fejes Nándor

MAC Újbuda

Garát Zsombor

MAC Újbuda

Imre Patrik

Fehérvári Titánok

Jászai Dávid

FTC-Telekom

Kiss Roland

Fehérvári Titánok

Láday Tamás

Fehérvár AV19

Scott Macaulay

MAC Újbuda

Szabó Bence

Fehérvári Titánok

Szaller Márk

UTE

Vokla Roland

MAC Újbuda

Csatárok

Becze Tihamér

SC Csíkszereda

Benk András

UTE

Horváth Bálint

Rögle BK (SWE)

Kiss Patrik

Fehérvári Titánok

Mihály Ákos

Fehérvári Titánok

Miskolczi Márk

DVTK Jegesmedvék

Nagy Gergő

FTC-Telekom

Németh Attila

DEAC

Odnoga Mátyás

MAC Újbuda

Pavuk Attila

FTC-Telekom

Reisz Áron

Fehérvár AV19

Sárpátki Tamás

Fehérvár AV19

Szita Donát

Fehérvár AV19

Terbócs István

MAC Újbuda

Vincze Péter

UTE

A magyar válogatott szakmai stábja:

Szövetségi kapitány: Jarmo Tolvanen
Edzők: Majoross Gergely, Szilassy Zoltán
Kapusedző: Farkas Tamás
Videoedző: Kiss Dávid
Csapatorvos: Dr. Majzik Ernő
Fizioterapeuta: Sashalmi Tamás
Felszerelésmenedzser: Nagy József
Csapatvezetők: Imre Lajos, Szilágyi Levente
Médiamenedzser: Závodszky Szabolcs

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
május 23., hétfő
VB 15:20 KAZITA 5-2VÉGE
VB 15:20 USACZE 0-1VÉGE
  • SPORT 2
VB 19:20 AUTGBR 5-3VÉGE
VB 19:20 CANDEN 2-3VÉGE
  • SPORT 2
május 24., kedd
VB 11:20 GERSUI 3-4 BVÉGE
VB 11:20 SWELAT 1-0VÉGE
VB 15:20 SVKDEN 7-1VÉGE
VB 15:20 USANOR 4-2VÉGE
VB 19:20 CANFRA 7-1VÉGE
VB 19:20 FINCZE 3-0VÉGE
  • SPORT 1
május 26., csütörtök
VB 15:20 GERCZE 1-4VÉGE
  • SPORT 2
VB 15:20 SWECAN 3-4 HVÉGE
  • SPORT 1
VB 19:20 FINSVK 4-2VÉGE
  • SPORT 2
VB 19:20 SUIUSA 0-3VÉGE
  • SPORT 2 (21:45)
május 28., szombat
VB 13:20 FINUSA 4-3VÉGE
  • SPORT 2
VB 17:20 CANCZE 6-1VÉGE
  • SPORT 2
május 29., vasárnap
VB 14:20 USACZE 4-8VÉGE
  • SPORT 2
VB 19:20 FINCAN 4-3 HVÉGE
  • SPORT 2
Partnerünk
Archívum