Magyarország második lett a Modo Kupán

   

Egy elit tornán elit teljesítményt mutattunk – értékelte az U16-os válogatott eredményét és játékát Mayer Péter vezetőedző.

Azt már megírtuk szombaton, hogy a magyar válogatott három vereség után négy győzelmet elérve a legjobb négy közé jutott az örnsköldsviki Modo Kupán – amelyen a legjobb svéd serdülőcsapatok vesznek részt –, ám a végkifejlettel eddig még adósak voltunk. Mayer Péter együttese az elődöntőben vasárnap reggel 3-2-re legyőzte azt az Almtunát, amelytől a csoportkörben még 6-3-as vereséget szenvedett. A meccs krónikájához tartozik, hogy 0-2-ről fordítottak a srácok, mégpedig Varga Balázs mesterhármasával. A döntőben a házigada Modo Hockey volt a mieink ellenfele, amellyel szintén találkoztak a csoportkörben is, és akkor 2-1-es magyar siker született. Hári János nevelőegyesülete most visszavágott, 5-1-re nyert, így otthon tartotta a kupát. Az ezüst azonban ebben a mezőnyben alig várt módon fantasztikus produkcióként értékelhető.

A svédországi Örnsköldsvikben minden évben megrendezett Daniel & Henriks Modo Cup az egyik legrangosabb skandináv utánpótlástorna, amelyre az idén először kapott meghívást a magyar válogatott. “A mérlegünk 5 győzelem és 4 vereség, ám amiért jöttünk, vagyis hogy szembesüljünk a svéd korosztályos élvonallal, azt maximálisan megkaptuk – kezdte értékelését blogunknak Mayer Péter. – A torna legörömtelibb tapasztalata az volt, hogy ez a 19 magyar játékos menet közben fel tudta venni az abszolút világszínvonalú utánpótláshokiban pallérozódó csapatok sebességét, és pozitív értelemben alkalmazkodott a hokijukhoz is.”

A skandináv és ezen belül a svéd utánpótlás-nevelés a világ egyik legjobbja, így érdemes boncolgatni kicsit, hogy mi is az, amit ők tudnak? “Hihetetlen precízitással bánnak a koronggal, a játékuk teljesen annak birtoklására és megbecsülésére épül. Ennek megfelelően a korongkezelési és passzolási technikájuk rendkívül magas szintű, a korong megjátszása számukra abszolút prioritást élvez. Ez nálunk alacsonyabb szinten van, így a fejlesztési feladatok között ez az egyik legfontosabb. Korcsolyázásban nem akkora a hátrányunk, mint előzetesen gondoltuk, ám ők sokkal harmonikusabban, hatékonyabban teszik ezt is. Ezt úgy kell érteni, hogy erőlködés nélkül érnek el nagy sebességet játék közben, ami a kiváló alapok miatt évről évre tovább nő. A külső szemlélő azt látja, hogy szépen, könnyedén, folyamatosan és nagyon gyorsan korcsolyáznak. Ami ennél is lényegesebb, hogy ez az összes csapat minden tagjára érvényes, alig van köztük különbség. Szintén szembetűnő volt, hogy a korong nélküli mozgásuk mennyire aktív és tudatos. Mivel állandóan a korong megjátszására törekednek, a helyezkedésük azt szolgálja, hogy mindig legyenek többen is, akinek passzolni lehet. Nem dobják el a korongot feleslegesen, és ha mégis elütik, akkor azt olyan helyre teszik, ahol várhatóan a csapattárs tudja felvenni. Érdekes volt megtapasztalni, hogy mennyire gyorsan váltanak át védekezésből támadásba.”

A játékvezetés és az abból adódó játékstílus egészen szokatlan volt a közép-európai hokihoz szokott szemlélőnek. “Az első napon meglepetten néztük, ahogy a skandináv játékosok a kapu előtti szituációkban a sípszó után még egy keményet odavágtak a csatároknak. Nemcsak a mieinknek, mindenkinek. Ez ott teljesen a játék része, a védő a játék megszakítása után még odapakol egyet, amire viszont nem érkezik visszacsapás. A játékvezetők sokkal magasabban húzzák meg a test-test elleni kemény játék szabályosságának vonalát. A mi IIHF-bíráskodáshoz szokott szemünkben sorra jöttek volna a kiállítások, ott viszont nem, és mindenki ehhez igazítja a stílusát. A programunkban szerepelt a Modo Allsvenskan-mérkőzésének megtekintése is, és ott ugyanezt láttuk, csak idősebb és nagyobb játékosoktól. Hihetetlen módon küzdenek fizikálisan a skandináv hokisok már 16 évesen is, hiszen ehhez szoknak hozzá. Ugyancsak kiemelkedő, ahogyan blokkolnak, ami azért lényeges, mert így tehermentesíteni tudják a kapusukat.”

Ha már ennyit beszéltünk arról, hogy miben jók az északi hokisok, tegyük mellé a mieink erényeit is. Hiszen egy ezüstérmet nem akasztanak csak úgy egy magyar játékos nyakába egy ilyen eseményen. “Jó volt látni, hogy a játék sok elemében kitűnő teljesítményt nyújtottunk. A kis területen történő párharcokban, a korongszerzés és visszaszerzés terén kifejezetten jók voltunk. Nagy erényünk volt a fegyelmezettség és a munkabírás is. Ide sorolnám azt is, ahogyan alkalmazkodni tudtunk a számunkra sok területen más, szokatlan tempójú játékhoz, és ezt elismerték a kinti a szakemberek is. Talán a támadójátékunkat kicsit túlkombináltuk, ezen kell még dolgozni. Ebben a pillanatban úgy látom, hogy a passzolás, korongátvételek, lövések terén vagyunk a leginkább lemaradva, erőben, pontosságban, gyorsaságban, minőségben más szintet képviselnek a svéd játékosok, ezekkel a területekkel sok a teendő. De összességében azt mondhatom: a fiaink kihozták magukból a maximumot, és megérezhették, hogy az elit szintű tudás nincs elérhetetlen távolságra, kemény munkával még jobban meg lehet közelíteni. A fejlesztési területeket most jobban látjuk, tudjuk, hogy a játék mely elemeiben kell előrelépnünk. Azt is szeretném kiemelni, hogy a klubokban dolgozó edzők milyen jó munkát végeztek ezekkel a fiúkkal, hiszen a válogatottnál mi már csak csiszolgathatjuk őket. A következő időszak legfontosabb feladata az lesz, hogy ezeket a tapasztalatokat beépítsük a mindennapi munkában a kluboknál és a válogatottnál is.”

u16

A magyar válogatott mérkőzései

csoportkör

december 27. Magyarország–Wings HC 0-4
december 27.  Magyarország–Leksands IF 3-6
december 28. Magyarország–Almtuna IS 3-6
december 28. Magyarország–Vasteras IK 6-1
december 28. Magyarország–Modo Hockey 2-1

nyolcaddöntő
december 29. Magyarország–Taby HC 2-1

negyeddöntő
december 29. Magyarország–Huddinge IK 1-0

elődöntő
december 30. Magyarország–Almtuna IS 3-2

döntő
december 30. Magyarország–Modo Hockey 1-5

A magyar U16-os válogatott kerete az örnsköldsviki tornára:

Név

Klub

Kapusok

Antek Tamás IF Troja/Ljungby (SWE)
Oláh Dávid MAC

Hátvédek

Deák Márton Ifj. Ocskay Gábor JA
Fülöp Bence MAC
Horváth Donát MAC
Molnár Gergő Ifj. Ocskay Gábor JA
Révász Botond UTE
Sándor Bence Debreceni HK
Szabó Kornél Debreceni HK

Csatárok

Alapi Márton Ifj. Ocskay Gábor JA
Bartók András Debreceni HK
Dobos Mihály Bendegúz Pesterzsébeti HC
Fekete Alex Ifj. Ocskay Gábor JA
Jábor Bendegúz Ifj. Ocskay Gábor JA
Lászlóffy Botond UTE
Nyergesi Dominik MAC
Tamási László Viikingit Helsinki (FIN)
Tóth Tamás DVTK Jegesmedvék
Varga Balázs PoKLi Kouvola (FIN)

Az U16-os válogatott stábja:

Szövetségi edző: Mayer Péter
Edzők: Ondrejcík Rastislav, Revák Zoltán
Kapusedző: Máthé Csaba
Felszerelésmenedzser: Balázsi László
Fizioterapeuta: Orosz Dávid
Csapatvezető: Kramer Ádám

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
december 6., kedd
EL 18:30 FTCGYE 2-3 HVÉGE
BL 19:00 LULJUK 
    • SPORT 2
december 7., szerda
U20 16:30 HUNJPN 3-4VÉGE
BL 17:30 MHKZUG 
    • SPORT 2
MK 18:40 BJADAB 4-3VÉGE
december 8., csütörtök
U20 17:00 HUNJPN 
MK 18:30 FTCUTE 
SHL 19:00 RBKVLH 
    • SPORT 2
december 9., péntek
EL 17:30 BRASCC 
EL 18:30 DABFTC 
EL 18:30 MISDEB 
EL 18:40 BJAUTE 
december 10., szombat
SHL 15:15 RBKSKE 
    • SPORT 2
AL 19:00 FTCSZG 
AL 21:00 ETODBF 
december 11., vasárnap
VB20 13:00 HUNDEN 
EL 17:30 SCCGYE 
ICEHL 17:30 AVSPUS 
EL 17:40 BJAMIS 
AL 18:00 WRMASP 
EL 18:00 UTEFTC 
EL 18:30 DEBDAB 
AL 20:00 LHLIKO 
december 12., hétfő
VB20 16:30 HUNKAZ 
Partnerünk
Archívum