Tomás Tatar szárnyal Montréalban

 

A 28 éves szlovák szélső egy elrontott szezon után újra magára talált, a sokat kritizált Marc Bergevin jó üzletet kötött vele.

Júniusban lesz tíz éve, hogy a második kör 60. helyén draftolta Tomás Tatart az akkor még a liga egyik legjobb csapatának számító Detroit Red Wings. Egy évvel később mutatkozott be az NHL-ben, de a 2013/14-es szezon volt az első, amelyet a nagycsapat teljes jogú tagjaként töltött, akkor 39 pontot ért el. A következő szezonban, 24 évesen ezen is javított: 56 pont került a neve mellé. Mindvégig jó játékos volt ugyan, de meghatározó csatárrá nem sikerült válnia, pályájanak íve pedig később megtört. Így érkeztünk el a tavalyi szezonhoz, amikor a trade deadline közeledtével 62 meccsen 28 pontnál tartott, ami 82 találkozóra vetítve 37 pontos tempó. Ez már egyáltalán nem passzolt a szezon elején négy esztendőre kötött, számára évi 5,3 millió dollárt garantáló szerződéséhez.

A Detroit 1990 és 2016 között 26 évig egy huzamban volt résztvevője a rájátszásnak, eközben hatszor került döntőbe, amelyek közül négyet meg is nyert. Az aranykorszak után azonban krónikus túlfizetési problémái adódtak, a playoffok után a fizetési plafon lett a legnagyobb ellenfelük. Így jött a képbe a Vegas Golden Knights, amelynek a bővítési draftról bőven maradtak értékesíthető vagyontárgyai egy újjáépítésbe fogó klub számára. Az üzlet megköttetett: Tatar Vegasban folytatta, a Detroit felszabadított 5,3 millió dollárt, ráadásul kapott egy első (2018), egy második (2019) és egy harmadik (2021) körös draftjogot is.

A beilleszkedés azonban nem ment könnyen a szlovák számára, hiszen a Vegas alapításának első évében nagyon egyben volt, a feláldozhatókhoz utólag már nem passzolt senki. Így az alapszakasz hátralévő 20 meccsén Tatar 6 pontot és mínusz 11-et hozott össze, a rájátszásban alig játszott, nyolc meccsre nevezték, egy gól és egy gólpassz lett az eredménye. Ezek után nem volt meglepő, hogy a szezon kezdete előtt a sivatagból is elcserélték: a Vegasé lett a Habs akkori legjobb játékosa, Max Pacioretty, míg a québeci csapat megkapta az óriási tehetségnek számító Nick Suzukit, mellé Tomás Tatart és egy 2019-es második körös draftjogot. Ebben a bizniszben a Montréal számára közel sem a szlovák, hanem egyértelműen a 19 éves kanadai csatártehetség, a 2017-es draft első körének 13. helyén kiválasztott Suzuki volt a legnagyobb érték.

tatar

A csere kapcsán akkor azt írtuk, előre lehetetlen eldönteni, ki nyert többet vele. Azóta már kicsit tisztult a kép, és ez elsősorban Tatarnak köszönhető. Suzuki NHL-es bemutatkozására még várni kell, ő egyelőre az OHL-es Owen Sound Attack csapatkapitánya, ahol 27 meccsen 41 pontnál jár. Pacioretty, aki novemberben töltötte be a harmincat, 25 meccsen 17 pontot termelt, és nagy kérdés, hogy vissza tud-e még kapaszkodni a 60-70 pontos régiókba. A váratlan fordulat Tatar elképesztően jó teljesítménye: 29 meccsen 23 pontnál jár, ha így folytatja, 65 pontot is elérhet a szezon végére. Mindez persze Claude Julien zsenialitásának is köszönhető. A szakember a szlovákot berakta Philippe Danault szélsőjének, a csatártrió harmadik tagja pedig a kapu előtti beleérések legnagyobb művésze, Brendan Gallagher. És működik a kémia közöttük.

Tatar játékát nem is Paciorettyéhoz, hanem az egy évvel korábban elengedett Alekszandr Radulovéhoz hasonlítják most, amennyiben a szlovák is képes helyet teremteni magának a pályán, miáltal a sortársak előtt is megnyílik a lehetőség. Ennek a hármasnak annyira jól megy, hogy kis túlzással még a Max Domival és Jonathan Drouinnal felálló első trióra is veszélyesek lehetnek házon belül az eredményesség és a hatékonyság tekintetében A szezon első öt meccsen az ellenfél legjobb soraival szemben küldték őket pályára: Crosbykkal, Malkinokkal, Kopitarokkal, Larkinokkal, Tavaresekkel szemben, ehhez képest a lövőkísérleteket 71-41-re nyerték, ami akkor is figyelemre méltó, ha azóta tudjuk, hogy éppen ezek a topjátékosok szenvednek mostanában, kivéve Tavarest és Larkint. Úgyhogy a menet közbeni átépítésen áteső Canadiens számára jobbkor nem is jöhetett volna a szlovák csatár kimagasló formajavulása.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum