Magyarország–Kazahsztán 1-3

   

A magyar válogatott egy háromperces rövidzárlat miatt elvesztette első mérkőzését a budapesti EIHC-tornán.

Megkezdte felkészülését a jövő tavaszi asztanai divízió 1/A csoportos világbajnokságra a magyar nemzeti csapat. A budapesti Roland Divatház Négy Nemzet Tornán a vb-házigazda Kazahsztán volt az első ellenfél, amely meglehetősen kísérleti összeállításban érkezett a Tüskecsarnokba. A mérkőzést bátran kezdte a magyar csapat, és már az első percben helyzetbe is került, de Sofron centerezésébe nem tudott kellő erővel beleszúrni Nagy Gergő, így a pakk mellé ment. Az első komolyabb védésre a 4. percig kellett várni, Hári felső sarokba szánt korongját kapta el Bojarkin. Egyértelműen a magyar csapat dominált kezdetben, de az 5. percben Gurkov egy megugrás után alig lőtt a bal kapuvas mellé, utána Bálizsnak akadt kétszer munkája. A 7. percben Sofron ült ki a büntetőpadra, az előnyben a kazah csapat csak kisebb riadalmat tudott kelteni a magyar kapu előtt, így viszonylag simán kivédekeztük a fórt. Éledezett a vendégcsapat, a 10. percben Korolinszkij húzta meg a bal oldalon, de lövését magához ölelte Bálizs. Egyre többet támadtak a kazahok, a 13. percben egy korong Panyukovot találta üresen a magyar kapu előtt, közeli emelését védte Bálizs. Egy perc múlva nagy tűzijáték alakult ki a vendégketrec előtt, Hári és Sofron is lőhetett, de a korong mindig elakadt egy blokkban vagy a kapusban. Az utolsó percekben hullámzó lett a játék, de a felek csak kisebb helyzetekig jutottak. Másfél perccel a vége előtt ismét a vendégek kerültek előnybe Pozsgai kiállítása miatt, de a dudaszóig csak kétszer kellett védenie Bálizsnak.

A második harmad elején még 31 másodpercig támadhattak a vendégek 5 a 4 ellen, de már letelt a fór, amikor a megszerezték a vezetést. Salapov lőtt a kék vonalról, a pakk a kapu előtt álló Sesztakovot találta el. A jégre hulló játékszert éppen ő találta meg a leggyorsabban, és remek csuklómozdulattal vágta a hálóba (0-1). Rögtön ezután felpörgette játékát a magyar csapat, ami két helyzetben is megnyilvánult, de Bojarkin a helyén volt. A 23. percben megduplázta előnyét a vendéggárda, miután kiháromszögelték a magyar védelmet, végül Gurin a kapuvas mellől passzolt a gólvonal mögé (0-2). Egy perc sem telt el, amikor ismét a magyar kapuba került a korong: Jakovlev maradt egyedül, és szép mozdulattal tette el a pakkot Bálizs mellett a hosszú sarokba (0-3). Jarmo Tolvanen időt kért, hogy csapata rendezhesse a sorait. A 26. percben Whers helyzete után Petuhov léphetett ki egyedül, de szólóját védte Bálizs. Az első magyar emberelőnyt a 31. percben fújták be a játékvezetők, amelyben hatalmas helyzetek is adódtak Sarauer és Hári előtt, ám közben Grenc is ki tudott lépni szólóban, szerencsére nem élt vele. A büntetőpadról visszatérő Sesztakov azonnal kapta a korongot, egyedül vihette Bálizsra ő is, ám a magyar kapus jött ki győztesen a párharcból. A 36. percben Bartalis kapott remek korongot, már egyedül állt a kapussal szemben, de fonák emelését védte Bojarkin. Bő két perc volt hátra a játékrészből, amikor ismét egy kazahost küldtek ki a játékvezetők, ám nem sikerült gólra váltani a lehetőséget.

Photo: Laszlo Mudra - HIIHF

fotó: Mudra László/MJSZ

A harmadik játékrész első percében három kemény lövéssel is tesztelték a magyarok a Bojarkint, de állta a sarat. Öt perccel később valóban csak centikre állt a magyar válogatott a szépítéstől, három nagy helyzetünk is volt rövid időn belül, de Bojarkin bravúrokkal húzta át a számításokat. Ezután felváltva forogtak veszélyben a kapuk, majd a kazahok emberelőnyét kitűnő védekezéssel hatástalanította a magyar csapat. Sorra dolgoztuk ki a helyzeteket, ám Kóger, Bodó, majd Somogyi kísérlete is eredménytelen maradt. Az erőfeszítés a 52. percben csak meghozta a gyümölcsét: Nagy Gergő szerzett korongot a sarokban, középre passzolt, és Szirányi középtávolról kilőtte a rövid sarkot (1-3). Lendületben maradt a magyar csapat, ám két perc múlva Petuhov egy szép csel után a felső vasat találta el, majd Galló felső sarkos bombáját tolta fölé a botossal Bojarkin. A meccs hajrájában mindkét csapat előtt volt még nagy helyzet, ám a kapusok remekeltek. Bő egy perccel a vége előtt Bálizs lekorcsolyázott, hogy egy extra mezőnyjátékossal támadhassunk, ám az eredmény már nem változott.

A mérkőzés legjobbja a kazah csapatból Nyikita Bojarkin, a magyarból Stipsicz Bence lett.

A mérkőzés krónikájához tartozik, hogy Sofron kezét egy kemény lövés találta el az első harmadban, és az első diagnózis szerint ujjtörést szenvedett, így számára vélhetően véget ért a torna.

A magyar válogatott péntek este Dél-Korea ellen javíthat. Addig azonban még lesz egy olasz–koreai, egy kazah–koreai és egy kazah–olasz összecsapás is.

A budapesti EIHC-torna pontos menetrendje:

november 7. szerda 16:00 Magyarország–Kazahsztán
november 7. szerda 19:30 Olaszország–Dél-Korea

november 8. csütörtök 19:30 Dél-Korea–Kazahsztán

november 9. péntek 16:00 Kazahsztán–Olaszország
november 9. péntek 19:30 Magyarország–Dél-Korea

november 10. szombat 16:00 Magyarország–Olaszország

A magyar válogatott aktuális kerete:

Név Klub
Kapusok (3)
Bálizs Bence MAC Újbuda
Hetényi Zoltán DEAC
Rajna Miklós MAC Újbuda
Hátvédek (9)
Jesse Dudas MAC Újbuda
Kiss Dániel DVTK Jegesmedvék
Láday Tamás Fehérvár AV19
Pozsgai Tamás MAC Újbuda
Stipsicz Bence Fehérvár AV19
Szabó Dániel Fehérvár AV19
Szirányi Bence DVTK Jegesmedvék
Varga Arnold UTE
Kevin Wehrs Tölzer Löwen (GER-2.)
Csatárok (14)
Bartalis István Schwenningen (GER-1.)
Chris Bodo MAC Újbuda
Galló Vilmos Timra (SWE-1.)
Hári János Fehérvár AV19
Kóger Dániel Fehérvár AV19
Magosi Bálint DVTK Jegesmedvék
Nagy Gergő FTC-Telekom
Nagy Krisztián MAC Újbuda
Andrew Sarauer Fehérvár AV19
Sofron István Fehérvár AV19
Somogyi Balázs DVTK Jegesmedvék
Szabó Krisztián Fehérvár AV19
Terbócs István MAC Újbuda
Vas János DVTK Jegesmedvék

A magyar válogatott szakmai stábja:

Szövetségi kapitány: Jarmo Tolvanen
Edzők: Majoross Gergely, Szilassy Zoltán
Kapusedző: Farkas Tamás
Csapatorvos: Dr. Majzik Ernő
Fizioterapeuta: Sashalmi Tamás
Felszerelésmenedzser: Nagy József
Csapatvezetők: Imre Lajos, Szilágyi Levente
Médiamenedzser: Závodszky Szabolcs

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
május 17., péntek
VB 16:15 AUTNOR 3-5VÉGE
VB 16:15 FRASVK 3-6VÉGE
VB 20:15 CZEITA 8-0VÉGE
VB 20:15 FINGBR 5-0VÉGE
  • SPORT 2
május 18., szombat
VB 12:15 DENUSA 1-7VÉGE
VB 12:15 LATRUS 1-3VÉGE
VB 16:15 CANGER 8-1VÉGE
VB 16:15 ITANOR 1-7VÉGE
VB 20:15 GBRSVK 1-7VÉGE
VB 20:15 SWESUI 4-3VÉGE
  • SPORT 2
május 19., vasárnap
VB 16:15 AUTCZE 0-8VÉGE
VB 16:15 GERUSA 1-3VÉGE
VB 20:15 FRAFIN 0-3VÉGE
VB 20:15 SUIRUS 0-3VÉGE
  • SPORT 2
május 20., hétfő
VB 16:15 FRAGBR 3-4 HVÉGE
VB 16:15 SWELAT 5-4VÉGE
VB 20:15 AUTITA 
  • SPORT 2
VB 20:15 CANDEN 
május 21., kedd
VB 12:15 CZESUI 
  • SPORT 2
VB 12:15 FINGER 
VB 16:15 NORLAT 
VB 16:15 SVKDEN 
  • SPORT 2
VB 20:15 CANUSA 
  • SPORT 2
VB 20:15 SWERUS 
május 23., csütörtök
VB 16:15 ?
VB 16:15 ?
VB 20:15 ?
VB 20:15 ?
Partnerünk