A Washington Capitals duplázni akar

 

Nagy kérdés, hogy Todd Reirden újdonsült vezetőedző tudja-e mindazt, amit elődje és mestere.

Nem volt ember az NHL-ben, aki jobban megérdemelte volna a Stanley Kupát, mint Alekszandr Ovecskin. A liga egyik legnagyobb sztárja volt az elmúlt több mint tíz évben, és csapata is szintet lépett régóta, de a rájátszás sosem volt az erősségük. A sikerek kulcsa Barry Trotz vezetőedző lett, aki négy szezonnal ezelőtt érkezett a Washington Capitalshez. Első évében másodikak lettek az alapszakaszban, majd háromszor is megnyerték a President Trophyt. Ehhez képest mindig elbuktak a playoff második körében, 2016-ban és 2017-ben legnagyobb riválisuk, a Pittsburgh Penguins búcsúztatta őket, akik mindkétszer meg is nyerték a Stanley Kupát. A helyzet annyira súlyossá vált, hogy tavaly nyáron olyan meghatározó játékosok léptek le, mint Justin Williams, Marcus Johansson, Kevin Shattenkirk, Karl Alzner és Nate Schmidt. Ők tavasszal foghatták a fejüket: a Caps nemhogy túljutott a második körön, 1998 óta először, a végső győzelem is övé lett.

Washingtonban utoljára 1991-ben nyertek bármely népszerű csapatsportban kupát, az ünneplés is ennek megfelelőre sikerült. Ovecskin és társai heteken át tartó parádét szerveztek. Az előttünk álló szezonban nem más a cél, mint egy az ideinél is nagyobb mulatság esélyeinek a megteremtése. Ezzel le is másolnák a Pens teljesítményét, amely 2016?17-ben duplázott.

A klub gyakorlatilag ugyanazzal a játékosállománnyal vág neki, minimális változás történt csak nyáron, de erről később. A leglényegesebb csere ugyanis nem a jégen, hanem a kispadon történt. A sikeredző Barry Trotz az Islandershez távozott, helyét az a Todd Reirden vette át, aki négy évig volt a jobbkeze, előtte pedig szintén négy évig a Penguins másodedzője. A fővárosiak játékstílusában tehát aligha várható nagy  változás, amit Reirden meg is erősített kinevezése után: ?Néhányan kevesebb pénztért írtak alá csak azért, hogy visszatérhessenek a csapathoz, és részesei lehessenek annak, amit csinálunk. Nagyon jó közösségünk van, az elmúlt négy évben megteremtettünk egy pozitív környezetet és kultúrát, amelyet tovább fogunk építeni. Dolgozni fogunk, hogy minden esélyünk meglegyen újra megcsinálni azt, amit idén.?

WashingtonCapitals

Reirdennek tehát nem kell feltalálnia a spanyolviaszt, csak minimálisan kell módosítania a tavalyi játékrendszeren, hiszen mindössze két helyen változott a keret. A csatársorban a Vancouverbe távozó Jay Beagle helyére Nick Dowd érkezett a Los Angelesből, és valószínűleg a negyedik sor centereként fog játszani. A második számú hálóőr, Phillip Grubauer Coloradóba került, az ő helyettesítését valószínűleg házon belül oldja meg a Caps. Holtby mögé vagy a draftolatlan Pheonix Copley kerülhet, vagy a 2015-ös játékosbörze első körös választottja, Ilja Szamszonov. Az utolsó hírek szerint Reirden még nem döntött a kérdésben.

Ebben a szezonban aligha lesz olyan újonc, akit beépítenének a csapata. Erre reálisan csak akkor mutatkozik esély, ha valaki huzamosabb ideig kidől, eltiltják, vagy formán kívül játszik. A támadóknál Shane Gersich lehet az első számú beugró, aki tavaly már kapott három mérkőzést, ebből kettőt a rájátszásban. A North Dakota University egykori játékosa a csatársor minden pontján bevethető, átlag feletti a korcsolyázótudása és a gyorsasága, ezért kvalitásai alapján a mélységet lenne hivatott növelni a csapatban. A hátvédeknél a svájci Jonas Siegenthaler az első számú tartalék, akinek a mobilitás és a fizikai játék az erőssége.

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy ha bajnoki címet szerez egy csapat, és a keretben nem történik nagy változás, akkor van-e ott valami javítani való. A válasz igen. A Brayden Holtby vezette védelem közel sem működött olyan szorosan és zártan mint korábban. A Capitals az előző szezonban 238 gólt kapott, míg két éve csak 177-et. Ez a második legnagyobb emelkedés volt a ligában az Ottawa mögött (74), és minden idők legnagyobbja a franchise történetében. Ennek egyrészt az volt az oka, hogy Holtby teljesítménye 92,2%-ról 90,7%-ra zuhant, másrészt hogy a Caps átadta a teret, csak 28 mérkőzésen lőtt többet kapura, mint éppen aktuális ellenfele.

Reirdennek összességében borzasztóan nehéz dolga lesz. Mivel elhódították a serleget, a címvédést leszámítva minden más eredmény kudarcnak számítana. A vezetőedző lehet ugyanakkor a legmotiváltabb az egész klubban, hiszen nyolc év másodedzősködés után végre ő irányíthat egy NHL-es csapatot. Éppen ezért mindent el fog követni, hogy a fővárosban maradjon a kupa.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
május 15., szerda
VB 16:20 CZEDEN 7-4VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:20 GERLAT 8-1VÉGE
VB 20:20 SUIGBR 3-0VÉGE
VB 20:20 SVKPOL 4-0VÉGE
május 16., csütörtök
VB 16:20 FINAUT 2-3VÉGE
VB 16:20 KAZSWE 1-3VÉGE
VB 20:20 CANNOR 4-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 20:20 USAFRA 5-0VÉGE
május 17., péntek
VB 16:20 GBRDEN 3-4VÉGE
VB 16:20 GERKAZ 8-2VÉGE
VB 20:20 CZEAUT 4-0VÉGE
VB 20:20 POLUSA 1-4VÉGE
    • SPORT 2
május 18., szombat
VB 12:20 DENSUI 0-8VÉGE
VB 12:20 LATSWE 2-7VÉGE
VB 16:20 CANFIN INFO
    • SPORT 2
VB 16:20 GERPOL INFO
VB 20:20 CZEGBR INFO
VB 20:20 FRASVK INFO
május 19., vasárnap
VB 16:20 NORAUT 
VB 16:20 USAKAZ 
VB 20:20 SUICAN 
VB 20:20 SVKLAT 
május 20., hétfő
VB 16:20 GBRNOR 
VB 16:20 SWEFRA 
VB 20:20 FINDEN 
    • SPORT 1
VB 20:20 KAZPOL 
május 21., kedd
VB 12:20 AUTGBR 
    • SPORT 1
VB 12:20 FRAGER 
VB 16:20 CANCZE 
    • SPORT 1
VB 16:20 LATUSA 
VB 20:20 FINSUI 
VB 20:20 SWESVK 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum