Vas Márton: Harcos és harapós csapatunk lesz

   

Komoly erőpróba előtt áll a juniorválogatott, amely szerdától öt nap alatt öt mérkőzést játszik a svédországi Super Challenge Cupon.

A Vas Márton szövetségi edző vezette U20-as válogatott a múlt heti kerethirdetés után már edzőtáborozik, majd kedden el is utazik Karlstadba, hogy sorozatban immár harmadszor részt vegyen a roppant rangos Super Challenge Cupon. A szakvezető néhány hete már első munkanapján megnevezte azt a 34 fős bő keretet, amellyel július végén rövid összetartást szerveztek. ?A keret gyors kialakításának természetesen voltak előzmenyei. Az U18-as játékosokat jól ismerem, tavaly már dolgoztam velük a válogatott másodedzőjeként. A többi hokisról kikértem a tavaly őket irányító kollégáim véleményét, és végül így állítottuk össze a névsort? ? magyarázta blogunknak Vas Márton.

Az első összetartást korán, július 25?27. között tartották. ?Azt az edzőtábort kicsit később szerettem volna összehozni, ám aztán az utánpótlásban dolgozó vezetőkkel úgy döntöttünk, hogy nem nyúlunk bele a játékosok augusztusi programjába. Jó néhányan bekerültek csapatuk felnőtt keretébe, illetve az utánpótlásnál is folyik a felkészülés, így nem lett volna hasznos kivenni őket. A korai időpont miatt kicsit át is írtuk a programot arra a három napra. A taktikai képzést elhagytuk, inkább a játékra helyeztük a hangsúlyt. Egymás ellen harcoltak a játékosok, délelőtt 2 a 2, 3 a 3 ellen, délután már 5 az 5 ellen. Nem kértünk tőlük semmi extrát, egyszerűen kíváncsiak voltunk, ki hogyan áll bele a munkába, hogyan reagálnak egyes szituációkra, így jobban megismerhettük valamennyiüket. Azt is szerettük volna elérni, hogy a 3 nap jeges felkészüléssel mindenki egy kis előnyt szerezzen, gondolok itt a próbajáték előtt állókra, vagy azokra, akik a saját klubjuknál harcolnak a helyekért. Nagyon jó tapasztalatokat szereztünk, a játék remek tempóban zajlott, a harmadik napra sem esett vissza nagyon, a fiúk szépen el is fáradtak a végére. Úgy gondolom, harcos és harapós csapatot tudunk összeállítani.?

Ebben a minitáborban nyolc légiós vett részt. Mennyivel hoznak ők többet a válogatottba ? ha egyáltalán ?, mint az itthon játszó társaik? ?Én inkább úgy fogalmaznék, hogy a mentalitásuk más. Kint rákényszerítik őket, hogy minden egyes nap a maximumot hozzák ki magukból. Ha egyszer nem sikerül, akkor csak szólnak nekik, ha hosszabb időn keresztül, már komolyabban elbeszélgetnek velük. Ha ezután sem sikerül változtatniuk, könnyű szívvel lemondanak róluk, mert tudnak a helyükre mást hozni. Itthon a játékosok helyzete könnyebb. Tudják, hogy játszani fognak, és ebbe, ha nem figyelnek, könnyen bele lehet kényelmesedni. Ez rossz a hokisnak, a klubnak és a válogatottnak is.?

A keretszűkítés időközben lezajlott, és kialakult az a 28 fős névsor, amely megpróbálhatja túlszárnyalni a juniorválogatott tavalyi eredményét, amikor egy győzelemmel tért haza Karlstadból. A nevek kihúzása mindig nehéz feladat, melyek voltak most a válogatási szempontok? ?Azt néztük, hogy ki hogyan teljesített, milyen karaktert mutatott, mennyire lehet rá számítani. Ez természetesen csak egy torna, minden kimaradt játékosnak elmondtuk, hogy folyamatosan figyelemmel kísérjük a teljesítményüket a szezon alatt, az ajtó mindenki számára nyitva áll. De nincsenek bérelt helyek sem. Lesznek hiányzók, néhány játékos már Amerikában van, őket nem hívtuk vissza. Szerettem volna megnézni Horváth Bálintot, aki a svéd élvonalbeli Röglében játszik. Beszéltem is csapata GM-jével, aki elmondta: Bálintnak esélye van bekerülni a felnőttkeretbe, így természetesen nem szakítottuk ki a felkészülésből, és szurkolunk, hogy sikerüljön neki.?

Szerdától vasárnapig kőkemény meccsek várnak a juniorokra, öt nap alatt öt igen nehéz ellenfelük lesz. ?Hétfőn találkoztunk a kerettel, egy rövid felkészülést még tartottunk, mielőtt elutazunk. Itt már vannak taktikai elemek, amelyeket szeretnénk viszontlátni a meccsek során is. Biztos vagyok benne, hogy az öt nap alatt megmutatkozik, ki hogyan bírja a terhelést, milyen poszton használható a legjobban. Sokkal tisztább képünk lesz erről a 28 játékosról, ami nagyon lényeges a decemberi világbajnokságra való felkészülés szempontjából. Természetesen úgy állunk majd mögöttük a kispadon, hogy meg akarjuk nyerni a mérkőzéseket, de tisztában vagyunk az ellenfelek játékerejével is. Sokszor mondják az edzők, hogy ilyenkor az eredmény nem lényeges, és ez így is van. Ha a mérkőzés úgy ér véget, hogy a csapat betartotta a taktikai utasításokat, végig küzdött, nem adta fel, de az ellenfél jobb volt, azt elfogadjuk. Ám ez egy nagyon rangos nemzetközi torna, és szeretnénk a magyar jégkorongot méltóképpen képviselni.?

A végső cél a Tychyben megrendezésre kerülő divízió 1/B-s világbajnokságra történő felkészülés. Hogyan lehet figyelemmel kísérni ennyi játékos teljesítményét a szezon alatt, főként, hogy nem elhanyagolható részük külföldön játszik? ?Igen, ez nagyon lényeges kérdés, ez az egyik legfontosabb feladatom. Itthon edzéseken és mérkőzéseken is folyamatosan megnézem a kerettagokat és az aspiránsokat. Ez egyben kapcsolattartást is jelent, hiszen az állandó kommunikációval is lehet ösztönözni őket, így tudják, hogy szem előtt vannak. Ősszel szeretnék lebonyolítani egy nyugat-európai körutat, hogy a légiósokat legalább egyszer élőben is lássam mérkőzésen. A keret tehát nyitott, csak a játékosokon múlik, hogy bekerülnek-e.?

vas-marton-1

A karlstadi Super Challenge Cup magyar érdekeltségű mérkőzései:

2018. augusztus 22., szerda, 19:15: Magyarország?Genéve-Servette
2018. augusztus 23., csütörtök, 16:00: Magyarország?Vaxjö
2018. augusztus 24., péntek, 15:45: Magyarország?Ausztria
2018. augusztus 25., szombat: elődöntő
2018. augusztus 26., vasárnap: helyosztó

A magyar U20-as válogatott karlstadi kerete:

Név Klub
Kapusok
Gönczi Lajos Debrecen
Szeles Martin Fehérvár
Tóth Balázs Vasas
Hátvédek
Bugár Gábor MAC
Falus Ádám Zürich (SUI)
Fejes Nándor MAC
Horváth Milán Fehérvár
Kiss Roland Fehérvár
Pokornyi Dávid UTE
Sándor Flórián Fehérvár
Szécsi Patrik HK Budapest
Vas Márk Fehérvár
Csatárok
Császár Hunor Fehérvár
Csiki Attila Vasas
Kemény Patrik Wings (SWE)
Kovács Sebestyén UTE
Kreisz Brúnó MAC
Lőczi Árpád MAC
Madácsi Benedek Fehérvár
Mihály Ákos Fehérvár
Nagy Ákos Fehérvár
Péter Andor Fehérvár
Péter Donát Augsburg (GER)
Révész Marcell Zürich (SUI)
Szalma Zsolt UTE
Szigeti Ákos MAC
Vértes Nátán HPK (FIN)
Vincze Gergő Fehérvár

A magyar U20-as válogatott stábja:

Szövetségi edző: Vas Márton
Edzők: Horváth András, Kiss Dávid
Kapusedző: Jukka Kontsas
Fizioterapeuta: Ágoston Olivér
Felszerelésmenedzser: Speier Kálmán
Csapatvezető: Végh Benedek
Médiamenedzser: Závodszky Szabolcs

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum