Marad a rendes játékidő utáni káosz az NCAA-ben

 

Az amerikai egyetemi ligában jelenleg háromféle befejezés létezik. Ezt eltörölték, majd visszahozták, az egységesítés nem sikerült.

Mint minden más kollégiumi sportnak, az NCAA (Amerikai Egyetemi Liga) jégkorongnak is vannak szabályai, amelyek nagyban különböznek az NHL-éitől. Az egyik ilyen az alapszakaszban rendezett mérkőzések hosszabbítása, aminek három forgatókönyve létezik, ugyanis a konferenciák maguk dönthetik el, hogy melyiket alkalmazzák. A Big Ten konferenciában a döntetlent követően azonnal jönnek a szétlövések, csapatonként három-három. Az NCHC és a WCHA szabályai megegyeznek az NHL paragrafusával, ötperces hosszabbítás három-három játékossal, amit döntetlen esetén szétlövést követ. Az Atlantic Hockey, ECAC Hockey és Hockey East találkozóin ötperces ráadás van, és amennyiben nem változik az eredmény, marad az egál.

Az NCAA illetékes bizottsága ezt a kaotikus állapotot szerette volna megszüntetni, amikor egy hónappal ezelőtt a megszavazta, hogy a bajnoki mérkőzéseken a rendes játékidőt követően 5 az 5 elleni hosszabbítás következik, és ezzel véget is a mérkőzés. A tornarendezvényeken viszont 20 perces hosszabbítást alkalmazhatnak a csapatok, amit szétlövések követnek. Az egységesítésre két dolog miatt lett volna szükség: egyrészről a bajnoki mérkőzésekre való felkészülés és a taktika mást kívánt a csapatoktól konferenciánként, főként akkor, ha két olyan csapat találkozott, amelyek nem egy konferenciába tartoztak. A másik szempont lényegesebb: ezek az eredmények adják a különböző tabellák állásait, de nagyban megnehezítik a hivatalos NCAA-rekordok rögzítését és a tornaversenyekre való kiválasztás kritériumait.

NCAAFrozenFour

Az NCAA azonban alig egy hónappal a döntés után visszatáncolt, és ismét a konferenciák kezébe adta a jogot, amely alapján maguk dönthetnek a lebonyolításról, egyet kivéve. Két különböző konferencia csapatának a mérkőzésén a hosszabbítás 5 az 5 ellen folyik majd 5 percig, amit nem követnek szétlövések. Joe Bertagna, a Hockey East komisszárja és a döntőbizottság tagja így nyilatkozott az NCAA váratlan lépése után: “A folyamat mindig lehetővé tette a felülvizsgálatot. A tagság megkapta a lehetőséget, hogy megjegyzéseket tegyen közzé azután, hogy a döntésünk nyilvánosságra került. Megvizsgáltuk az összes érintett véleményét, és arra a következtetésre jutottunk, hogy életben hagyjuk a korábbi rendszert, mert az működőképes.”

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy hogyan tovább. Az NCAA ebben az egy hónapban inkább komikus, mint profin működő szervezetnek nézett ki az ügy abszurditása miatt. A jelenlegi rendszer ordít az egységesítésért, de ezt képtelenek voltak megoldani. Szakértők szerint az NCAA-nek maximálisan figyelembe kellene vennie az NHL-t és a többi alsóbb ligát is (AHL, ECHL). A NCAA vezetősége azonban még tehet módosításokat az ügyben, a szabályalkotó testület a héten ismét összeül.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 1-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 4-3VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 2-0VÉGE
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 2-3VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN INFO
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA INFO
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 ITAKOR 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum