Vay Ádám újra válogatott lehet

   

A kiváló kapus nincs százszázalékos állapotban, de csapata elengedte a válogatottba, ahol Rajnával, Duschekkel és Bálizzsal kell megküzdenie a vb-keretbe kerülésért.

Vay Ádám március 23-án játszott utoljára mérkőzést az ECHL-es Rapid City Rush csapatában. Arról érdeklődtünk nála, hogy mi az oka a pihentetésének. A magyar válogatott kapusa elmondta, egy hónapja szenvedett apróbb sérülést a térdszalagja, de ez egészen a legutóbbi időkig nem akadályozta a védésben. Két hete azonban szólt a stábnak, hogy a problémái nem szűntek meg, így az ilyenkor szokásos orvosi és MRI-vizsgálatok következtek, aminek a végén kiderült, hogy a szalagok sérültek. Jelenleg fizioterápiára jár, de nem sokáig, hiszen pénteken hazautazik, hogy csatlakozzon a válogatott kerethez. Természetesen minden további attól függ, hogy mennyire jön rendbe a térde.

Vay Ádám idén az ECHL-es Rapid City Rush első számú kapusa volt, 35 mérkőzésen 90,7%-os teljesítménnyel védett. A Rush az ECHL egyik legkevésbé acélos csapata, 69 meccsen szerzett 50 pontja nemcsak a Mountain-divízióban a legkevesebb, hanem az egész ligában is, így Vaynak egyáltalán nem volt könnyű dolga. Ehhez képest két mérkőzésen szóhoz jutott az AHL-ben is. Külön pech, hogy a Chicago Wolves és a Tucson Roadrunners volt akkor a két ellenfél, amelyek keddi állás szerint a Központi és a Csendes-óceáni divíziót vezetik. 76 lövésből 10 gólt kapott a magyar kapus, ami 86,8%-os teljesítmény.

2016 IIHF Ice Hockey World Championship
Fotó: Minas Panagiotakis/HHOF-IIHF Images

Vay Ádám a szentpétervári világbajnokságon robbant be a nemzetközi köztudatba, ahova Hetényi Zoltán és Rajna Miklós mögött harmadik számú kapusként érkezett. Az A-csoportban nincs könnyű meccs, de neki triplán kijutott a jóból, hiszen Kanada ellen állhatott először a vasak közé. A meccs felénél már 6-1-re mentek a juharlevelesek, ekkor jött a kapuscsere, és Vay első felnőtt világbajnoki percei. Hibátlanul oldotta meg a feladatot, 12 lövést kapott 27 perc alatt, és csak egy megpattanó korongból lett gól. Következett a finnek és az amerikaiak elleni találkozó, amelyek közül különösen az első sikerült emlékezetesre, Koivuék 51 alkalommal próbálkoztak kapura lövéssel, és mindössze három jutott el a hálóig, ami 94% feletti teljesítmény volt. Az USA ellen csapatszinten nem sikerült megismételnünk ezt a játékot, 8 kapura lövésünk volt, összességében 5-1-es vereséget szenvedtünk. Vay Ádám produkciója elnyerte a Minnesota Wild helyszínen lévő játékosmegfigyelőinek tetszését, akik szerződést ajánlottak a magyar kapusnak.

Vayt azóta nem is láthattuk válogatott mezben, a mostani az első alkalom, hogy elengedik őt a tengerentúlról.

Ezen a poszton tehát aligha lesz gondunk, hiszen a fehérvári Rajna Miklós bármikor képes klasszis teljesítményre, a DAB-os Duschek Dávid egész évben megbízhatóan védett, a MAC-os Bálizs Bence pedig az Erste Liga döntőjének legértékesebb játékosa lett ? teljesen megérdemelten. Az ő versengésükből csak profitálhat a magyar válogatott. A Divízió 1/A-s világbajnokságra két kapus nevezhető.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum