Az elődöntőben megismétlődik az 1998-as döntő

   

A pjongcsangi döntőbe jutásért előbb a 20 évvel ezelőtti játékok két finalistája, Oroszország és Csehország csap össze.

Csehország és Oroszország egyaránt csoportgyőztesként jutott a legjobb 4 közé. A csehek őrzik a veretlenségüket, bár nehezen indult nekik a torna, csak 2-1-es sikernek örülhettek Dél-Korea ellen, aztán büntetőkkel 3-2-re legyőzték Kanadát. Svájc ellen a csoportelsőség volt számukra a tét, a 4-1-es győzelmük csalóka, ugyanis az utolsó két góljukat üres kapura érték el. A negyeddöntőben nagyot csatáztak az Egyesült Államokkal, végül Koukal büntetőjének és Francouz hibátlan teljesítményének köszönhetően behúzták a büntetőpárbajt. Utóbbi játékosnak sokat köszönhetnek a csehek, az eddigi 4 mérkőzésén csak 6 gólt kapott, miközben 94 lövés találta el a kapuját. Az ellenfelek meccsenkénti 23,5 próbálkozása miatt az egész csapatot is meg kell dicsérni, pláne úgy, hogy Kanadával és az Egyesült Államokkal is játszottak. A csatárok közül a 3+1 pontos Repík és a jól bulizó, 2-2 gólig és gólpasszig jutott Jan Kovárt érdemes kiemelni. Velük ellentétben Cervenkától többet várhatnának, a csehek 10-ese 17-szer lőtt kapura, de csak 1 gólt szerzett.

Az oroszok egy Szlovákia elleni, némileg váratlan, 3-2-es vereséggel indították a pjongcsangi tornát. Ezt követően Szlovénia és az USA ellen 8-2-re, illetve 4-0-ra nyert a csoportkör hátralévő két mérkőzésén. A legjobb 4 közé jutásért rendezett mérkőzésük nem tartogatott sok izgalmat, magabiztosan verték 6-1-re Norvégiát. A negyeddöntőben mindegyik góljukat más-más játékos lőtte, az egész keretben 3 olyan játékos van, aki még nem szerzett pontot: Zubarjev esetében a kevesebb jégidő miatt ez érthető, míg Sipacsov és Marcsenko annyira csalódást keltően játszott a szlovákok ellen, hogy azóta sem nevezte őket Znarok. Oroszországnál jól keveredik a rutin és a fiatalság, előbbit Kovalcsuk képviseli 4+2 ponttal, míg utóbbiak közül Guszev 1+6 ponttal és Kaprizov 4 góllal és 1 gólpasszal húzza a csapat szekerét.

A két válogatott története nagyon régre nyúlik vissza, de Oroszországként és Csehországként egyértelműen az 1998-as naganói olimpiai döntő volt az eddigi legnagyobb csatájuk. A japán városban Petr Svoboda góljával és Dominik Hasek 20 védésével 1-0-ra nyertek a csehek. Négy évvel később Salt Lake Cityben a negyeddöntőben találkoztak, az amerikai játékokon az oroszok győztek egygólos meccsen, a mindent eldöntő találatot Makszim Afinogenov szerezte, míg a túloldalon Nyikolaj Habibulin zárt shutouttal. A 2006-os torinói olimpián a bronzéremért csatáztak és 3-0-s cseh siker született. A vancouveri játékokon a csoportkörben 4-2-re nyertek az oroszok, de már a negyeddöntőben búcsúztak, akárcsak Szocsiban, ahol elkerülték egymást.

A 8:40-kor kezdődő mérkőzést az Eurosport 2 és az M4 Sport élőben közvetíti.

cze-og

Fotó: Andre Ringuette (HHOF-IIHF Images)

Oroszország–Csehország 3-0

 

Az oroszok a meccs közepén 27 másodperc alatt 2 gólt lőttek, ez pedig elégnek bizonyult a döntőbe jutáshoz.

Az első harmad érdekes játékot hozott. A csehek kezdték picit aktívabban az elődöntőt, aztán emberelőnyben is játszhattak, de nem éltek vele. Ezt követően az oroszok kerültek előnybe, innentől pedig meg is fordult a játék képe, a B csoport győztese vált kezdeményezőbbé. A játékrész végére óvatosabbá vált a játék, az első 20 perc nem hozott gólt.

Az első találtra a 28. percig kellett várni: Oroszország felállt 5 az 5 ellen, Dacjuk keresztpasszát Guszev lőtte be Francouznak. Jandac edzői challenge-et kért, kapusakadályozást látott, ám a játékvezetők nem, így elbukta az időkérési lehetőségét. Alig telt el fél perc, amikor egy eladott koronggal megindult Tyelegin, a 2 az 1 elleni akciót pedig egy jól előrelépő hátvéd, Gavrikov váltotta gólra. Alig fél perc múlva újabb említésre méltó esemény történt, Kovalcsuk letérdelte Kolárt, amiért 2 perces büntetést kapott. Csehország megnyomta az előnyt, ami Kovalcsuk újabb büntetésével gyakorlatilag 4 percen át tartott. A második játékrész vége is tompább játékot hozott az első végjátékához hasonlóan.

A harmadik húsz percre Jandac megvariálta a cseh sorokat, élesebbé vált a támadójátékuk, ám pontosabbá nem. Az oroszok kiválóan védekeztek, többször is csak a félpályáig mentek el, onnan pedig belőtték Francouz kapuja mögé a korongot. Francouz lekorcsolyázott a végjátékban, a csehek nem jutottak el érdemi lövésig 6 az 5 ellen, Kovalcsuk pedig egy üres kapus góllal beállította a 3-0-s végeredményt.

Oroszország 1998 után játszhat újra döntőt, míg Csehország a szombati bronzmeccsen lesz érdekelt.

PyeongChang 2018 Olympic Winter Games

Fotó: Matt Zambonin (HHOF-IIHF Images)

Olimpia, 2018. feb. 23., péntek.
Francouz: 90,5% (Furch)
K
Kosecskin: 100% (Szorokin)
Polásek, Nakládal, Kovár, Kubalík, Erat
1
Gavrikov, Vojnov, Andronov, Kalinyin, Kovalcsuk
Kolár, Mozík, Cervenka, Ruzicka, Mertl
2
Kiszelevics, Nyesztyerov, Kaprizov, Dacjuk, Guszev
Jordán, Kundrátek, Koukal, Radil, Sekac
3
Zub, Zubarjev, Sirokov, Prohorkin, Barabanov
Nemec, Birner, Zohorna, Horák, Repík
4
Jakovlev, Tyelegin, Mozjakin, Kablukov, Grigorenko
Josef Jandac
E
Oleg Znarok
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 27:47 RUS OL Guszev Dacjuk
0-2 28:14 RUS OL Gavrikov Tyelegin Grigorenko
0-3 59:39 RUS OL EN Kovalcsuk Zub Zubarjev
31 Kapura lövések száma 22
6 Kiállításpercek 10
Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum