Az Erste Liga első alapszakaszának tanulságai

 

Lezárult az Erste Liga idei alapszakasza, itt az ideje annak, hogy mérleget vonjunk, fél szemünket már a rájátszáson tartva.

A DVTK Jegesmedvék szereplése feltétlenül az élre kívánkozik. A háromszoros címvédő ismét teljesen új vezetőedzővel vágott neki a szezonnak, és bár Mikael Tisell múltja garancia volt arra, hogy Doug Bradley után ismét nagy tekintélyű mesterrel az élen folytatja a miskolci csapat, az ilyesmi mindig kockázatos. Ráadásul a felkészülés eleje nem is sikerült jól. Bár az eredményeket augusztusban mindig fenntartásokkal kell kezelni, a szlovák másodosztályú Dukla Michalovce büntetőkkel történő legyőzése, majd a bécsi farmcsapattól hazai pályán elszenvedett 4-2-es vereség után még a legoptimistább szurkolókban is kétségek támadhattak. Öt nappal később azonban elkezdődött a Visegrád Kupa és a helyére került minden.

Az Erste Liga alapszakaszát soha nem látott fölénnyel nyerték meg, 32 meccs alatt 17 pont előnyre tettek szert a második helyezett MAC-hoz képest. 28 pontot vertek rá a még felsőházba jutó UTE-ra. Tavaly és tavalyelőtt a MAC-ot négy, illetve hat ponttal előzték, a 2014/15-ös szezonban a DAB-bal szemben mindössze egyetlen pont döntött a javukra a végelszámolásnál. Ilyen fölény kiépítésére korábban csak a legszebb éveiben járó DAB volt képes, amely 2012/13-ban 15, a 2009/10-es szezonban, J.P. MacCallum érkezésének évében, pedig 23 ponttal nyerte az alapszakaszt. Előbbit 48 meccs, utóbbit 24 meccs alatt építette fel a csapat. Tulajdonképpen csak az UTE jelentett a Jegesmedvék számára megoldhatatlan feladatot, a lilákat végül csak az utolsó egymás elleni meccsükön tudták legyőzni 4-3-ra. A mezőny alsó felét viszont oda-vissza verték, még ha olykor szorosabban is. Mindemellett a nemzetközi versenyben is végre kijött számukra a lépés, a Kontinentális Kupában hajszálra voltak a final fourba jutástól, a Visegrád Kupában pedig imponáló játékkal harcolták ki, hogy kedvező helyzetből várhatják a döntő nyitrai visszavágóját. Mindezt úgy vitték végbe, hogy egyrészt gyakorlatilag különösebb hullámvölgy nem törte meg a hazai bajnokságban nyújtott teljesítményüket, másrészt nem bérelték ki a pontlista első helyeit, ehelyett mindig volt valaki, aki győzelemre tudta segíteni a csapatot.

Fotó: Mudra László - MAC

Fotók: Mudra László

Ha már a kanadai táblázat szóba került, gyorsan rögzítsük, hogy az Erste Liga alapszakaszának legponterősebb játékosa Vas János lett, 32 meccsen lőtt 21 gólt, összesen 40 pontot gyűjtött. Tőle csak a gólok számában maradt el Anze Ropret, az UTE kiváló szlovén légiósa, Kelin Ainsworth, akinek kiemelkedő szerepe volt a Titánok idei helytállásában 39 ponttal lett a harmadik. Az alapszakasz gólkirálya a szezont új csapatában kissé nehézkesebben kezdő Keegan Dansereau lett, akit szorosan követett a pontlistán két MAC-os csapattársa Jared Brown és Tomás Klempa, illetve a miskolciak legeredményesebb légiósa, Peter Sakaris. Pavuk Attilának a pontszámokat nézve volt már jobb szezonja, az idei 33 pont értékét növeli, hogy ezzel ő lett a második legponterősebb Magyarországon született játékos, az újpesti Benk András és csapattársa, Magosi Bálint előtt. A kapusok közül Adorján Attila emelkedett ki, 94,3%-os teljesítménye és meccsenként 1,7 kapott gólja egyedülálló az első számú hálóőrök között. Cseréje, Kiss Bence sem maradt el sokkal mögötte, 93,8% és 1,8 a két legfontosabb mutatója. Igaz, előttük a liga legjobb védelme zárja el az utat. Ugyanez nem mondható el Duschek Dávidról, aki a DAB sikereiben vállalt oroszlánrészt, 93,7%-os védési hatékonysággal és meccsenként 2,6 kapott góllal, neki is jár a taps.

A fiatalok közül Odnoga Mátyás és Rokaly Szilárd külön elismerést érdemel. A még mindig csak 19 éves Rokaly Fehérvárról költözött haza Erdélybe, és a váltás nagyon bejött neki. A Csíkszereda második legeredményesebb magyar játékosa lett Antal Zsombor mögött, és a légiósok közül is csak olyan tapasztalt rókák tudták megelőzni, mint Fabus, Valchar, Taratuhin és Szcsasztlivij. Első felnőtt idényének 27 meccsén elért 22 pontja megsüvegelendő. Odnoga Mátyás helyzete kicsit más volt, a 22 éves fiatalember harmadik szezonját tölti Dunaújvárosban és az áttörésre egészen mostanáig kellett várni. Az elmúlt két szezonban 85 meccsen 14 pontot ért el, idén 32 találkozón csak gólokból szerzett ennyit, 25 pontjával csapata kanadai táblázatának élén végzett.

Maradva a DAB-nál, a dunaújvárosiak voltak a szezon meglepetése. A DAB a nyáron első ránézésre ütős csapatot rakott össze, és bár a távozók oldalán jelentős veszteségeket voltak kénytelenek elkönyvelni, hiszen Becze, Cseter és Dansereau is klubot váltott, úgy tűnt, sikerülhet előrébb lépni a tavalyi negyeddöntőnél. Aztán a szezonkezdet nem sikerült jól, az első tíz meccsen 9 pontot hoztak össze Azariék, amit a rövidebb alapszakasz miatt sem nézhetett tovább tétlenül a szakvezetés. Érkezett Jason Morgan, akivel szempillantás alatt összekapta magát a csapat. A MAC ellen ugyan kikaptak az első meccsen, de ezt követően 11 meccsen nem találtak legyőzőre. A sorozat a DVTK ellen tört meg, majd a karácsonyi szünet előtt közvetlenül a Titánoktól is kikaptak. De a lendület azóta újfent töretlen, az alapszakasz utolsó nyolc meccsén 19 pontot gyűjtöttek a lehetséges 24-ből. 116 lőtt góljuk alig valamivel marad el a DVTK 124-étől, a szezon hátra lévő részében egyértelműen a védekezésben kell az elemeket a helyükre illeszteni ahhoz, hogy a playoffban is hozni tudják azt az eredményt, amit az alapszakaszban.

Fotó: Mudra László - MAC

Az Erste Liga első kiírásának egyik legnagyobb kérdése egyértelműen az lesz, hogy mennyire válik be az új lebonyolítási rendszer. A magyar bázisú bajnokságban még sosem volt középszakasz, nagy kérdés, hogy a korábbi évekhez képest viszonyítva jelentősen rövidebb alapszakaszból mennyire lehet következtetni a további esélyekre. Véleményünk szerint túlzottan messzemenő következtetéseket levonni nem érdemes. Az nyilvánvaló, hogy a DVTK Jegesmedvék komolyan gondolják, hogy sorozatban negyedszer lennének bajnokok. A legtöbb tartalék egyértelműen az UTE csapatában maradt. Szilassy Zoltán fiai tavaly bronzérmet szereztek, idén az ezüstöt célozta be a szakvezetés. Ehhez rendelkezésre áll a megfelelő keret, amely egészen a legutóbbi időkig is erősödött, hiszen az utolsó, Titánok elleni meccsen bemutatkozhatott Kovács Csaba, aki a jelenleg is aktív jégkorongozók közül az egyik legnagyobb nemzetközi rutinnal rendelkező játékos, a válogatott oszlopa. De az a csapat, amelyik a szezonban egymaga 7 pontot hoz el a DVTK-val szemben, miközben a liga másik hét csapata összesen nyolcat, ettől függetlenül is megérdemli a tiszteletet. A MAC egyelőre több kérdőjelet, mint bizonyosságot hagyott maga után. Az nem kérdés, hogy Majoross Gergely csapata idén is a legerősebbek között van, de szezon közben a tavalyihoz képest jóval több volt a meglepő botlás, a második helyüket is csak az utolsó fordulóban tudták bebiztosítani.

De, mint mondtuk, az idei lebonyolítási rend más, mint az eddigiek, a szakvezetők nyilván ehhez igazították a szezonbeli felkészülést is. A Jegesmedvéknek a nemzetközi szereplés miatt muszáj volt az egész szezonban egyenletesen magas teljesítményt nyújtaniuk, Jason Morgan szezon közben érkezett, az időhiány és a lemaradás miatt túl sokat ő sem tétovázhatott, de a két fővárosi csapatra egészen más körülmények voltak a jellemzők. Az alsóház csapatai közül kiemelkedik a Csíkszereda, 12 pontot vert a mögötte jövő és jelentős gödörbe kerülő Ferencvárosra. A Brassóban szilveszter környékén történt edzőcsere hatását felmérni lehetetlen, miközben a Fehérvár az utolsó hónapban jelentősen közelebb került a mezőny aljához. A szezon egyetlen nagy csalódását a bécsi farmcsapat szereplése okozta, de ezt nyilvánvalóan az illetékesek is újra kívánják gondolni. Most az a legfontosabb, hogy alig egy hét múlva kezdődik a középszakasz, és vele egy új időszámítás, hiszen a tovább vitt 4, 2, 1 pontok önmagukban nem sokat érnek majd. Nem kis izgalmak várnak még tehát ránk.

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 12., kedd
EL 17:30 SCCBJA 3-4 HVÉGE
EL 18:00 UTEGYE 0-4VÉGE
EL 18:30 DEBFTC 1-4VÉGE
EL 18:30 MISBRA 2-7VÉGE
március 13., szerda
EL 17:30 SCCBJA 4-3VÉGE
EL 17:30 UTEGYE 2-6VÉGE
    • M4 SPORT
EL 18:30 DEBFTC 3-2VÉGE
EL 18:30 MISBRA 1-4VÉGE
ICEHL 19:45 PUSAVS 4-2VÉGE
március 16., szombat
AL 15:15 ASPFTC 5-3VÉGE
EL 17:30 BRAMIS 5-4VÉGE
EL 17:30 FTCDEB 2-0VÉGE
ICEHL 17:30 AVSPUS 1-4VÉGE
EL 17:40 BJASCC 4-3 HVÉGE
AL 18:30 ETOWRM 9-2VÉGE
AL 19:00 SZGIKO 6-5VÉGE
AL 21:00 VASLHL 2-6VÉGE
március 18., hétfő
EL 17:30 MISBRA 1-2VÉGE
    • M4 SPORT
EL 17:30 SCCBJA 3-2 HVÉGE
március 20., szerda
AL 19:00 ASPFTC 
EL 19:00 BJASCC 
    • M4 SPORT
Partnerünk
Archívum