Végre legyőzné a KAC-ot a Fehérvár

   

A vendégek rossz sorozatból érkeznek, de szeretnék véglesen lezárni a felsőházba kerülés kérdését. Jarvenpaa először meccsel a KAC ellen.

Háromszor találkozott eddig egymással a Fehérvár és a Klagenfurt, és ezeken a mérkőzéseken három magabiztos klagenfurti siker született. Különösen fájó volt a hazai jégen elszenvedett súlyos 7-1, amelyet követően nem sokkal ki is telt Benoit Laporte ideje a klubnál. Az átmeneti időszakban megszületett a harmadik fehérvári vereség is, majd munkába állt a finn Hannu Jarvenpaa, akinek az érkezése óta határozottan javult a csapat teljesítménye. Csodát egyelőre ő sem tudott tenni, de az vezetésével eddig megvívott 14 mérkőzésen 5 győzelem, 2 hosszabbításos győzelem, 2 hosszabbításos vereség és 5 vereség a csapat mérlege, 44 lőtt és 48 kapott gól mellett, tehát 50%-os a teljesítménye miközben a gólkülönbsége majdnem teljesen kiegyenlítetté vált. Ez szignifikáns 30% körüli javulás a Laporte-korszakhoz képest, ha végig így játszott volna a Volán, akkor most 57-58 pontja és -10…-11-es gólkülönbsége lenne, és felsőházat érő helyen állna. Nagyjából ez a Jarvenpaa munkába állása óta tapasztalható javulás az, ami még versenyben tartja a csapatot a felsőházért folytatott küzdelemben, ahol a hátrány jelenleg 5 pont a 6. helyen álló, egy mérkőzéssel kevesebbnél tartó Medvescakkal szemben.

Ebben az évben két győzelme és három veresége van a Volánnak, ami jobb, mint amivel a Klagenfurt érkezik. Ők egy hosszabbításos győzelem mellett két rendes játékidős és két túlórában elszenvedett vereséggel állnak 2018-ban. Ennek ellenére a KAC pozíciója több, mint biztató, a hátralevő öt meccsükön mindössze két pontot kell gyűjteniük ahhoz, hogy biztosan a felsőház és így a playoff résztvevői legyenek a folytatásban. Nem is kérdés, hogy nagyon szeretnék rövidre zárni ezt az ügyet. Legutolsó három meccsüket elbukták, az utolsót a Rob Pallin által gardírozott Innsbruck ellen hazai jégen, 3-0-s vezetésről. Egyértelmű, hogy javítani szeretnének.

AVS-KAC-21_-900

fotó: Fehérvár AV19, Soós Attila

Ami az eddigi mérkőzések statisztikáit illeti, azokban kevés olyan dolgot lehet találni, ami a Fehérvár mellett szólna. Talán az egyetlen ilyen az, hogy a két csapat eddigi találkozóinak háromnegyedét a hazaiak nyerték. Ez az arány ebben az évben akkor teljesülne, ha most a Volán nyerne. Annál aggasztóbb, hogy a szezon eddigi három meccsén – amelyeken 9 pontot szerzett a KAC, 14 gólt lőtt és csak 2-t kapott – még nem szerzett egyenlő létszám mellett gólt a Fehérvár, miközben 11 ilyet kapott.

“Nincsenek varázslatok a hokiban – mondta Hannu Jarvenpaa a csapathonlapnak adott nyilatkozatában. – A Klagenfurtnak nagyon erős csapata van, ez nem is kérdéses. Tiszteljük őket, de nem félünk tőlük. Amit szeretnék, az egy nagyon jó hazai meccs, amibe talán egy kicsit több fizikai játékot kell beletennünk.”

 

Fehérvár–Klagenfurt 0-3

   

A fehérváriak lőtt gól nélkül maradtak a felsőházi szereplését bebiztosító KAC ellen.

A kezdés után rögtön megszerezhette volna a vezetést a magyar EBEL-csapat, ám hiába vezették három az egyben Madlener kapujára a korongot LoVecchióék, egy rossz passz miatt odalett a lehetőség. Ezután a Klagenfurt percei következtek. A vendégek játékán nem érződött, hogy szombaton még az Innsbruckkal játszottak hosszabbításos meccset, kőkeményen letámadtak és a megszerzett korongokkal azonnal megindultak a Volán kapuja felé. Jól működött a fehérvári védekezés, sokszor blokkoltak Manavianék, Carruth pedig főként könnyen hárítható, távoli lövéseket kapott. Háriék a harmad derekán kijöttek a szorításból: Kóger kétszer is megdolgoztatta Madlenert és LoVecchio szélről leadott lövése is veszélyes volt. A 13. percben Sárpátki húzott el a szélen, középre tett korongja akár az osztrák kapuba is pattanhatott volna. Két perccel később Kozek került ziccerbe, de Carruth egy reflexmozdulattal megóvta csapatát a góltól. A játékrész végén ismét fokozódott a klagenfurti nyomás, ráadásul Latendresse szabálytalanul állította meg a kilépő Stefan Geiert, így kiállították. Az emberhátrány első felében Carruth több nagy védést is bemutatott, majd sikerült többször is kiütni a korongot. Az első harmad gól nélkül zárult.

A középső húsz perc is vendégtámadásokkal indult, majd egy kiállítást is kiharcoltak a karintiaiak. A 22. percben Espeland kihasználta a fórt, a kék vonalról bombázott a hálóba (0-1). Carruth előtt takarták a kilátást, nem védhette a lövést. A gól után is lendületben maradt a rekordbajnok, jókor jött az első fehérvári emberelőny. Ha nehezen is, de sikerült felállni, Luttinen és LoVecchio is helyzetbe került, de egyenlíteni nem sikerült. Elcserélték magukat a vendégek, a 26. percben újabb fór következett, melynek utolsó másodperceiben Hári passzolt Vidmar elé, de a hátvéd lövése fölé szállt. A 30. percre csökkent az iram, csak egy-egy kiállítás borzolta a kedélyeket. Az emberhátrányt némi szerencsével átvészelte a Fehérvár, előnyben viszont felállni sem sikerült, végül a négy a négy elleni játék sem hozott gólt. A 37. percben Gilbert indította az egyedül kilépő Musicot, aki nem tudta góllal befejezni a szólót, de kiharcolt egy újabb emberelőnyt. Sőt, hamarosan bő egy percig 5 a 3 ellen támadhatott a Volán. Kettős előnyben Gilberté volt a legnagyobb helyzet, de kitűnően védekezett a Klagenfurt, a szimpla fórból sem sikerült egyenlíteni. Megérdemelt KAC-vezetéssel mehettek a második szünetre a csapatok.

A záró harmad elején is magabiztosan őrizte egygólos előnyét a vendégcsapat. Gyors és pontos passzokkal, könnyedén jutottak el Carruth kapujáig. A 43. percben újabb kiállítást harcoltak ki. Jól játszották meg a fórt, Bischofberger a kapu közvetlen előterében keresztbe passzolt, Lundmarknak már könnyű dolga volt (0-2). A második klagenfurti találat megzavarta a hazaiakat, érett a harmadik gól. Újra emberelőnybe kerültek Geierék, majd öt az ötben is több ziccert kialakítottak, de Carruthnak hála nem nőtt a távolság a csapatok között. Keményen küzdöttek Háriék, ez visszahozta a hitet, a harmad második felében többször is sikerült veszélyeztetni Madlener kapuját, a szépítés viszont nem jött össze. Az 58. percben végleg eldőlt a mérkőzés. Gyors kontrát vezettek a vendégek, Lundmark pedig visszaadta a kölcsönt Bischofbergernek, ezúttal ő volt az előkészítő, utóbbi a gólszerző (0-3). A Klagenfurt erősebb csapat a Volánnál, de az első negyven percben így is több lehetőség volt egyenlíteni vagy akár megfordítani a meccset, de a szólók és emberelőnyök – közte egy kettős fór is – kimaradtak. A KAC megérdemelten győzött és ezzel biztosan a felsőházban folytathatja, míg a Fehérvár célja az lehet, hogy a hátralévő négy alapszakasz-meccsen minél jobb pozíciót harcoljon ki a középszakaszra.

avskac-201801

Fotó: Soós Attila (Fehérvár AV19)

EBEL, 3180 néző. Játékvezetők: Smetana, Fichtner, Gatol, Kaspar.
Carruth: 92,7% (Rajna)
K
Madlener: 100% (Holzer)
Manavian, Stipsicz, Gilbert, Latendresse, LoVecchio
1
Fischer, Kapstad, Rheault, Harand, Richter
Vidmar, Uotila, Erdély, Hári, Kóger
2
Schumnig, Strong, Geier S., Talbot, Geier M.
Palin, Szabó B., Reisz, Music, Luttinen
3
Espeland, Robar, Lundmark, Koch, Bischofberger
Sárpátki, Kocsis, Szabó K.
4
Schnetzer, Ganahl, Brucker, Kozek
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 21:06 KAC PP Espeland Geier S. Schumnig
0-2 42:58 KAC PP Strong Bischofberger
0-3 57:07 KAC Bischofberger Koch Lundmark
18 Kapura lövések száma 41
12 Kiállításpercek 10

A Fehérvár–Klagenfurt góljai

 

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 1-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 4-3VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 2-0VÉGE
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 2-3VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN INFO
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA INFO
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 ITAKOR 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum