A Penguinsnek nagy szüksége lenne Crosbyra

 

A harmadik meccset egyetlen lövés nélkül záró szupersztár általában szenved a Stanley Kupa-döntőkben. A Nashville-nek sem talált még be.

A Nashville behúzta első hazai meccsét, 2-1-re szépített a sorozatban. Az ilyen párharcokban minden azon múlik, mennyire képesek a csapatok menet közben igazítani a játékukon, mennyire képesek a bennük lévő tartalékokat mozgósítani. A harmadik találkozó előtt a Predators számára a legfontosabb kihívás az volt, hogy Rinne teljesítménye az átlagosan jóról klasszisra javuljon, illetve hogy a csapat ne essen össze egy-egy pszichológiailag rossz pillanatban bekapott góltól. Ezt a feladatot Peter Laviolette csapata parádésan oldotta meg. Jake Guentzel a 3. percben szerzett vezetést. A Penguins az idei rájátszásban 14 alkalommal szerezte meg az első gólt, és 12-szer meg is nyerte a mérkőzést. Ám a Preds most mégsem omlott össze, tette tovább a dolgát, és Crosbyék nem is tudtak több gólt szerezni. Mindebben óriási szerepe volt a közönségnek, amely nem pusztán reagált az eseményekre, hanem igyekezett pozitívan befolyásolni is a csapat teljesítményét. A bekapott gól után nem halkult el, hanem ? helyszíni beszámolók szerint ? az azt követő első reklámszünetben is hangosan éltette Pekka Rinnét.

A kapusnak amúgy is elmondhatatlanul fontos szerepe van az egész franchise identitásában. 2012-ben hét évre írt alá Nashville-ben, a klub hosszú távú terveiben rá és két hátvédtársára, Ryan Suterre és Shea Weberre alapozták a fejlődést. Azóta már Suter és Weber sincs a Nashville-ben, a szentháromságból egyedül Rinne maradt, és tényleg az ő vállán jutott be a Predators a döntőbe. A harmadik meccsre összekapta magát, 28 lövésből 27-et védett, ami 96,4%-os teljesítmény. A szombati győzelem azonban mit sem ér, ha kedd hajnalban nem sikerül megismételni.

Josi final 17

Ezzel együtt most a Penguinsen a sor, hogy azokat a bizonyos tartalékokat elővegye, amiért a sorozat előtt a szakírók toronymagas esélyesnek tartották. Kihasználatlan lehetőségekből bőven akad a pittsburghieknél. A legnyilvánvalóbb ezek közül az emberelőnyös játék. A sorozat előtt ez volt a csapat egyik fő erőssége. Az Ottawa elleni konferenciadöntő során 30% fölé tornázták mutatójukat, vagyis az előnyök közel harmadát váltották gólra, miközben az egész rájátszást tekintve is 25%-os volt a hatékonyságuk. A legjobban védekező Predators ellen azonban drasztikusan romlott ez a játékelem. Az első három meccsen 13 alkalommal kerültek emberelőnybe, és mindössze egyetlen gólt szereztek, ami 8% alatti mutató. A csapat a vasárnapi edzésen külön is gyakorolta ezt. Conor Sheary elmondta: ?Nagy nyomást helyeznek ránk, amivel arra kényszerítenek minket, hogy gyors döntéseket hozzunk,és ez megnehezíti a dolgunkat. Különösen így van ez a korongbeviteleknél.?

A másik elem, amiben a Pittsburghnek javulnia kell, az maga a csapatkapitány: Sidney Crosby. A világ egyik legjobb játékosa kimondottan szenved a Stanley Kupa döntőiben, nyilván nem függetlenül attól, hogy az ellenfél csapatában mindenki rá figyel olyankor a legjobban. Crosbynak az idei a negyedik döntője, 22 meccset játszott eddig, és mindössze három gólt szerzett. Az utolsó 19 mérkőzésen csak egyetlenegyet: még 2009-ben, a Detroit Red Wings elleni sorozat negyedik mérkőzésén. Az igazsághoz tartozik, hogy a gólokat ugyan nem lövi kettesével, de pontokban azért sokkal jobban áll, 22 meccsen 16-ot szerzett. Ez eltörpül nem csak az alapszakaszban mutatott 1,3-as pont/meccs átlagától, hanem a rájátszás 1,1-es mutatójától is. Négy extraklasszis hátvéd szorításában továbbra sem lesz könnyű dolga, de abban biztosak lehetünk, hogy mindent meg fog tenni, hogy megtörje a rossz sorozatot.

A Predators védelme mindenesetre elképesztő munkát végzett szombaton is. A világ talán két legjobb centerének kapura lövést sem engedélyeztek ? a másik: Jevgenyij Malkin ?, emellett a támadásokat is hatékonyan segítették. Közülük is kiemelkedett Roman Josi, aki gólt lőtt és két gólpasszt adott. A svájci bekk 14 pontnál tart a rájátszásban, csak Karlsson szerzett nála többet a bekkek közül, aki 18-cal esett ki a küzdelmekből. A 14 pontból hat volt gól, amivel Josi a leggólerősebb hátvéd a ligában. Matt Murray-t is igyekszik állandó nyomás alatt tartani, 19 meccsen 67-szer lőtt kapura, mindenki másnál többször a csapatból. A szombati mérkőzés megmutatta, miért olyan kemény a nashville-i védelem: úgy tudnak nagyon ponterős játékot produkálni, hogy közben szemernyit sem lazulnak fel hátul.

Ha ezt kedd hajnalban is tudják hozni, minden esélyük megvan arra, hogy kiegyenlítsék a párharcot. P. K. Subban szerint a közönség még hangosabb lesz.

Crosby PK Final 2017

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 1-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 4-3VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 2-0VÉGE
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 2-3VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 3-2 HVÉGE
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 4-2VÉGE
VB 16:00 ITAKOR 8-1VÉGE
VB 19:30 HUNSLO 2-1VÉGE
    • SPORT 2
május 7., kedd
VÁL 19:00 HUNCAN 0-4VÉGE
    • Duna World/M4 Sport+
Partnerünk
Archívum