Húszéves átkot törne meg az Anaheim

   

A Ducks legutóbb 1997-ben nyert mindent eldöntő meccset otthon. Nagyon mélyről kell felállnia.

Ahhoz képest, hogy az NHL idei rájátszásának első körében nem volt párharc, amely hetedik meccsen dőlt volna el, a másodikban két olyan elődöntő is van, amely hetedik meccsen dől el, ráadásul mindkettőt szerdáról csütörtökre rendezik. A Washington?Pittsburgh csatáról már írtunk, most a Nyugati Konferencia elődöntőjével foglalkozunk, amelynek tétje, hogy az Edmonton vagy az Anaheim meccselhet-e a Nashville-lel.

Az első négy meccset kivétel nélkül az idegenben játszó csapat nyerte, és nem sok kellett, hogy az Edmonton folytassa a sort az ötödiken. Kevesebb mint négy perccel a rendes játékidő előtt még három góllal vezettek McDavidék, de aztán jött az NHL történetének egyik legnagyobb feltámadása, a Ducks egyenlített, majd a második hosszabbításban a mindent eldöntő gólt is megszerezte. Ezzel a győzelemmel Randy Carlyle csapata egyetlen győzelemre került a továbbjutástól. A 11 éve rájátszásba sem kerülő Edmonton azonban elképesztő karakterről tett tanúbizonyságot, és a szakadék szélén megszerezte a sorozat legnagyobb arányú győzelmét, 7-1-re lépte le az Anaheimet.

Most tehát a kaliforniaiaknak kell mélyről felállniuk, ráadásul azért is főhet a vezetőedző feje, hogy csapatát sérülések tizedelik. A két szélső, Patrick Eaves és Logan Shaw mellett a hátvéd Kevin Bieksa játéka is kérdéses. Ráadásul az Eaves pótlására érkezett Ondrej Kase is megsérült, így a hatodik meccsen hét hátvéddel állt fel az Anaheim, és a német Korbinian Holzer játszott a negyedik sor szélén, aki idén debütál az NHL rájátszásában. A keddi edzésen a három felsorolt játékos csak könnyített edzést végzett, így elképzelhető, hogy Carlyle ismét hét hátvédet küld a jégre.

oilers ducks

A sérüléseken túl a demoralizáló hét gól után nyilvánvaló, hogy külön is kell foglalkozni John Gibson kapus lelkével. A rájátszásban addig kiválóan teljesítő hálóőrt lecserélték, miután 20 perc alatt ötöt rámoltak be neki. Gibsonnak külön foglalkozást is tartott Sudarshan Maharaj kapusedző az elmúlt két napban, aki elmondta, hogy tanítványa túl sokat volt takarásban, emiatt gyorsabban kell mozognia, hogy lássa a játékszert.

A történelmi tapasztalatok alapján kijelenthetjük, a hetedik meccs nem az Anaheim világa. A Ducks az előző négy szezonban mindig játszott hetedik meccset, de mind a négyet elbukta: sorrendben a Detroit (2013), a Los Angeles (2014), a Chicago (2015) és a Nashville (2016) ellen. Sőt, összességében nyolcból csak kettőt nyert, hazai pályán pedig egyet, még 1997-ben a Calgary ellen.

Ahogy az lenni szokott, ha az egyik oldal megborul, az a másikon csupa jót jelent. Todd McLellan a győzelem mellett annak is örülhet, hogy felgyógyult az első számú hátvédpárban játszó Oscar Klefbom, aki az ötödik találkozón sérült meg, és emiatt a hatodikat is kihagyni kényszerült. Az egyetlen dolog, ami aggasztó lehet számára, az a rutin, pontosabban annak hiánya. Az Oilers játékosai között alig-alig akad olyan, aki játszott már hetedik meccset, ketten vannak, Milan Lucic és Mark Letestu. Az Edmonton rajongói erre viszont kapásból rávághatják, hogy az Anaheim játékosai 43 hetedik meccset tudnak felmutatni összesen ? de eredmény nélkül.

Leon Draisaitlt, a párharcban eddig 13 pontot szerző szélsőt is megkérdezték az újságírók, hogy mit vár karrierje első hetedik meccsétől, illetve hogyan készülnek a társai. A német elmondta, hogy annyi mindent átéltek már ebben a playoffban, olyan látványosan nyertek és buktak, hogy gyakorlatilag mindenből kaptak leckét. Csak az számít, hogy idegesség nélkül menjenek jégre, és játsszák a játékukat. Ugyanezt a fonalat vitte tovább a hátvéd Adam Larsson, aki azt mondta, a kapkodás nélküli játék lesz a legfontosabb. A legfrappánsabb választ McLellan adta, aki annyit mondott: “Bármi is lesz az eredmény, nem számít, mert mi csak játszani fogunk. Nem számít a rutin, hiszen ennek a csapatnak nincs múltja csak jövője.”

Az Oilers 2006-ban játszott utoljára hetedik meccset, akkor a Stanley Kupa döntőjében bukott el a Carolina Hurricanes ellen. Az Edmonton örökmérlege 9 meccs és 6 győzelem a hetedik meccseken, idegenben öt találkozóból három siker. A történelemnél fontosabb a jelen, és az inkább az Oilers mellett szól. Ha megnézzük a sorozat statisztikáit, látjuk, hogy a Ducks sikerének titka az elképesztő mennyiségű lövés. A hat meccsen összesen 242-szer lőttek, ami negyven fölötti átlagot jelent. Ezzel szemben az Edmonton 187 lövést tud felmutatni, meccsenként 31-et. Ezen a 30%-os különbségen mindenképpen faragniuk kell a vendégeknek, ha nyerni akarnak. A jó hír számukra, hogy ehhez minden feltétel adott az eddigi játékuk alapján is: négy góllal többet lőttek, mint ellenfelük (23 vs. 19), jobban értékesítik az emberelőnyöket (28% vs. 9%) és jobban védekeznek hátrányban (91% vs. 72%). Óriási meccsre és elképesztő feszültségre van kilátás, már tényleg senki nem hibázhat többet.

draisaitl2

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR INFO
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA INFO
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 HUNSLO 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum