Nem mennek az NHL-játékosok az olimpiára

 

Döntött a tengerentúli liga, a pjongcsangi játékokat a legjobbak nélkül rendezik meg. Mindenki Gary Bettman komisszárra mutogat.

1998-ban Naganóban szerepeltek először az NHL-játékosok az olimpián, az azóta eltelt négy eseményen mindig ott voltak a legjobb játékosok, ahogy legutóbb 2014-ben Szocsiban. A megegyezés már akkor is nehezen haladt, csak fél évvel az olimpia előtt sikerült megegyezni a részvételről. A most véget ért tárgyalássorozat sem ment könnyen, gyakorlatilag végig negatív hangnemben zajlott, az egyetlen biztató esemény csak annyi volt, hogy az NHL tavaly ősszel két versenynaptárat is készített a következő szezonra, egyet az olimpiai szünettel. Az idő azonban telt, az álláspontok nem közeledtek és végül az a döntés született, amit senki nem várt.

Gary Bettman komisszár a döntést azzal indokolta, hogy a két és fél hetes szünet hatalmas anyagi veszteséget okozna a tulajdonosoknak, ezért kompenzációt szeretne kicsikarni a NOB-tól és a IIHF-től. Utóbbi kettő erre most nem volt hajlandó annak ellenére, hogy az ezt megelőző öt olimpia előtt ezt a számlát rendezte a NOB és az IIHF. A nemzetközi szövetség később a játékosok utazási költségét magára vállalta, de ez olyan kicsi tétel volt a többi mellett, hogy nem befolyásolta jelentősen a tárgyalások kimenetelét. A másik érv a komisszártól az volt, hogy az olimpia idején, a naptári év ezen szakaszában szünetel az amerikaifutball-bajnokság (NFL) és a baseball-liga (MLB), csak a kosárlabdán (NBA) kell osztozni a nézők és a szurkolók kegyeiért, ami magában hatalmas pluszbevétel a ligának.

bettman

Az NHL tehát a maga részéről lezártnak tekinti az olimpiai kérdést, nem úgy a játékosok. Korábban ugyanis a legnagyobb sztárok úgy nyilatkoztak, akár lesz egyezség, akár nem, ők akkor is ott lesznek Pjongcsangban. A játékosok legnagyobb szószólója akkor a Washington kapitánya, Alekszandr Ovecskin volt, aki mögé négy éve is egységesen felsorakoztak a játékosok. Gary Bettman komisszár és az NHL akkor bizonyos szempontból kényszerhelyzetben volt, mert az ötkarikás tornát Oroszországban rendezték és a játékosok akkor kerek-perc kijelentették, hogy márpedig ők mennek saját hazájukba. Nyilvánvaló, hogy Bettman most nem lesz ilyen nyomás alatt és ha a szövetségeknek nem engedett, akkor néhány játékosnak sem fog és nem fog megtörni. Ennek ellenére lehet, hogy néhány játékos önként, a klub engedélyével elutazik Pjongcsangba, de ez aligha fogja pótolni a legnagyobb veszteseket. A szurkolókat.

Végül ne felejtsük el a játékosokat sem és az őket képviselő szakszervezetet (NHLPA). Az NHL mostani döntése ugyanis komolyan befolyásolhatja majd a jelenlegi kollektív szerződés (CBA) újratárgyalását. A CBA 2022-ben jár le, ám van benne egy opció, ami felmondásra ad jogot 2019 szeptemberében. Ebben az esetben a kollektív szerződés 2020-ban járna le és mivel az olimpiai tornán való részvétel egyik alkutárgya maga a CBA volt, biztosak lehetünk benne, hogy Bettman döntését nem felejtik el a játékosok, ami legrosszabb esetben egy újabb sztrájk lehetőségét is felveti. Jól látszik, hogy az NHL mostani döntése egy olyan cunamit indíthat el, ami abszolút negatív irányba viszik, vihetik el az egész tengerentúli jégkorongot. Amennyiben így lesz, akkor az lenne Bettman regnálásának negyedik sztrájkja, ez pedig csak egyet jelenthet, Bettmannek ideje lenne lelépni a pódiumról.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 12., kedd
EL 17:30 SCCBJA 3-4 HVÉGE
EL 18:00 UTEGYE 0-4VÉGE
EL 18:30 DEBFTC 1-4VÉGE
EL 18:30 MISBRA 2-7VÉGE
március 13., szerda
EL 17:30 SCCBJA 4-3VÉGE
EL 17:30 UTEGYE 2-6VÉGE
    • M4 SPORT
EL 18:30 DEBFTC 3-2VÉGE
EL 18:30 MISBRA 1-4VÉGE
ICEHL 19:45 PUSAVS 4-2VÉGE
március 16., szombat
AL 15:15 ASPFTC 5-3VÉGE
EL 17:30 BRAMIS 5-4VÉGE
EL 17:30 FTCDEB 2-0VÉGE
ICEHL 17:30 AVSPUS 1-4VÉGE
EL 17:40 BJASCC 4-3 HVÉGE
AL 18:30 ETOWRM 9-2VÉGE
AL 19:00 SZGIKO 6-5VÉGE
AL 21:00 VASLHL 2-6VÉGE
március 18., hétfő
EL 17:30 MISBRA 1-2VÉGE
    • M4 SPORT
EL 17:30 SCCBJA 3-2 HVÉGE
március 20., szerda
AL 19:00 ASPFTC 
EL 19:00 BJASCC 
    • M4 SPORT
Partnerünk
Archívum