Szorul a hurok Bettman nyaka körül

 

Donald Fehr egyértelműsítette a játékosok olimpiával kapcsolatos álláspontját. René Fasel IIHF-elnök pedig a szemezgetés ellen emelte fel a hangját.

A szakszervezeti vezető és a szövetségi elnök is okosabb annál, hogy a sajtón keresztül fenyegesse meg Gary Bettman ligaelnököt, de azért egy nehezen félreérthető üzenetet mindketten és nagyjából egy időben elhelyeztek a médiában arról, hogy mi várható, ha a tulajdonosok nem engedik meg a játékosaiknak a részvételt. Fehr a The National Postnak nyilatkozott még hétfőn: „Túl régóta vagyok már ebben a szakmában ahhoz, hogy az időzítéssel vagy bármi egyébbel kapcsolatban jóslásokba bocsátkozzam. Az a véleményem, most az a dolgunk, hogy kivárjuk, hogyan alakulnak a dolgok. Azt is gondolom ugyanakkor, hogy ha végül nem megyünk, akkor a játékosok reakciója – a határ mind a két oldalon – nem lesz pozitív. És azt gyanítom, hogy ez nagyon hosszú ideig így is fog maradni.”

Mint ismeretes, Bettman vár még egy visszautasíthatatlan ajánlatot, amitől a tulajdonosok úgy érzik majd, a pjongcsangi olimpia nem hagyható ki. Hogy ez a valami egy főszponzori státusz a NOB-tól, vagy a kollektív szerződés kétéves meghosszabbítása az NHL-es játékosok szakszervezetétől, esetleg mindkettő, teljes bizonyossággal nem tudható. Fehr mindenesetre jelezte, a játékosoktól hiába vár bármit, az NHL kollektív szerződése nem áru az olimpiai részvételről zajló alkukban.

bettman_fehr

A maga részéről Fasel a szponzoráció kérdéséről nem nyilatkozott, arról viszont igen, hogy mi a véleménye az egyes olimpiák közül szemérmetlen módon szemezgető álláspontról. Ő szintén hétfőn az ESPN-nek a következőket mondta: „Azt már korábban leszögeztük, hogy az NHL nem szemezgethet az egyes olimpiák közül, hogy melyiken óhajt részt venni és melyiken nem. A mostani megbeszéléseink során Pjongcsangra koncentrálunk, a Pekinggel kapcsolatos viták várhatnak addig, amíg ezeket nem rendezzük.”

Az NHL egyik legsűrűbben hangoztatott érve, hogy Korea kicsi piac, nem érné meg bezárni a boltot. Ezt az álláspontot tulajdonképpen senki nem osztja a tulajdonosokon kívül, most Fasel osztotta meg erről a véleményét: „Jelenlegi elnöki terminusom egyik legfontosabb mandátuma, hogy felépítsük a jégkorongot Ázsiában. Koreában egyre többeket érdekel ez a sport, óriási fejlesztési lehetőséget hagynánk veszni, ha a legjobbak nélkül kellene megrendeznünk ezt a tornát.” Fehr ugyanerről a következőket mondta: „Természetesen sokkal kisebbek a mértékek, mint Kínában. De ettől függetlenül ez egy nagy, modern és magasan fejlett piac. De már maga az ötlet, hogy bár be akarsz törni az ázsiai piacra és ennek ellenére kihagyod a legnagyobb lehetőséget, hogy a világ legjobb játékosait élőben, számukra megfelelő időpontban láthassák játszani a nézők, akiknek korábban még soha nem volt részük ilyesmiben, de most biztosan megnézik, mert ez az Olimpia, mindez számomra sokkolóan szűk látókörű álláspont. Kínában 2022-ben lesz olimpia, evidens, hogy már 2018-ban is mindenki ezt fogja nézni.”

Bettman neheztel

Emlékezetes, hogy a szocsi olimpiai részvételről csak 2013 júniusában született döntés. Donald Fehrt arról is megkérdezték, lát-e hasonlóságot a két eset között: „Természetesen sokban hasonlít a kettő egymáshoz. Ha megnézzük az utazási és biztosítási költségeket, azok nagyjából ugyanazok és ezt a NOB és az IIHF is tudja. Tudják, mibe kerül oda vinni a játékosokat. De az NHL álláspontja különböző a négy évvel ezelőttihez képest. És ez a lényegi különbség. Az NHL szeretne kapni valamit azért cserébe, hogy elengedi a játékosait. Azok alapján, amiket nekünk és a NOB-nak javasoltak, nekik nagyjából teljesen mindegy ki fizeti ezt meg. Csak valaki fizessen nekik. Azt gondolom, hogy mindez inkább csalódást keltő, semmint meglepő. Az olimpiai játékokon való részvétel más dolog, mint szerepelni egy újabb nemzetközi tornán. Ebben ott van a hazafiasság, ami sokat jelent a játékosoknak. Nagyon fontos ez a számukra.

Cimkék: , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
május 22., vasárnap
VB 15:20 GBRLAT 3-4VÉGE
VB 15:20 KAZGER 4-5VÉGE
VB 19:20 SUIFRA 5-2VÉGE
VB 19:20 SWENOR 7-1VÉGE
  • SPORT 1
május 23., hétfő
VB 15:20 KAZITA 5-2VÉGE
VB 15:20 USACZE 0-1VÉGE
  • SPORT 2
VB 19:20 AUTGBR 5-3VÉGE
VB 19:20 CANDEN 2-3VÉGE
  • SPORT 2
május 24., kedd
VB 11:20 GERSUI 3-4 BVÉGE
VB 11:20 SWELAT 1-0VÉGE
VB 15:20 SVKDEN 7-1VÉGE
VB 15:20 USANOR 4-2VÉGE
VB 19:20 CANFRA 7-1VÉGE
VB 19:20 FINCZE 3-0VÉGE
  • SPORT 1
május 26., csütörtök
VB 15:20 GERCZE 1-4VÉGE
  • SPORT 2
VB 15:20 SWECAN 3-4 HVÉGE
  • SPORT 1
VB 19:20 FINSVK 4-2VÉGE
  • SPORT 2
VB 19:20 SUIUSA 0-3VÉGE
  • SPORT 2 (21:45)
május 28., szombat
VB 13:20 FINUSA 
  • SPORT 2
VB 17:20 CANCZE 
  • SPORT 2
május 29., vasárnap
VB 14:20 bronzm.
  • SPORT 2
VB 19:20 döntő
  • SPORT 2
Partnerünk
Archívum