Az olimpiának semmi köze az NHL kollektív szerződéséhez

 

Folytatódik az üzengetés a médiában az NHL-es játékosok olimpiai szerepléséről. A szakszervezet újra állást foglalt a részvétel mellett.

Donald Fehrt, az NHLPA vezetőjét az ESPN kereste meg telefonon, hogy reagáljon Gary Bettman ligaelnök hét eleji szavaira. Akkor az NHL első számú vezetője azt mondta, hogy nincsenek tárgyalások, a liga újabb ajánlatra vár, amelytől azok elmozdulnak a holtpontról, de jelen állás szerint az NHL kihagyja a pjongcsangi játékokat. A szakértők egyetértenek abban, hogy mindez csak az alkufolyamat része, ha valóban nem akarna az NHL menni az olimpiára, ezt a döntést már régen meghozta volna, és nem csak lebegtetné az ügyet. Ha ez így van, akkor Bettman ezekkel a nyilatkozatokkal azon igyekszik, hogy nyomást helyezzen partnereire.

Két irányból jöhetne egy ilyen ajánlat, egyrészt a NOB-tól, amely kompenzálhatná a tulajdonsokat, amiért több hétre becsukják a boltot. Ennek számos formája lehetséges, Bettman legutóbb arról beszélt, hogy azt szeretnék, ha főszponzoroknak kijáró lehetőségeket kapnának, például hirdethetnék az olimpia alatt az NHL winter classic mérkőzéseit. Erre vonatkozóan a NOB-tól nem érkezett válasz, de aligha fognak ebbe belemenni, hiszen az NHL-nek egyértelmű célja, hogy konkuráljon a világ legnépszerűbb sportrendezvényével, ezért élesztették újra a világkupát is.

fehr2

A másik oldalon a liga a játékosoktól is remél némi engedményt, ennek kapcsán legtöbbször a kollektív szerződés két évvel történő meghosszabbítása kerül szóba. Ez éppen a világkupa miatt lenne fontos a ligának, hiszen a jelenlegi megállapodás 2020-ban jár le, vagyis a következő világkupa évében. A szakszervezet tárgyalási pozícióit jelentősen javítaná, ha ezúttal nem csak a tulajdonosok fenyegethetnék őket lockouttal, hanem ők is emelhetnék a tétet az NHL számára oly kedves és pénzügyileg is nagy lehetőségeket rejtő világkupa bojkottálásával.

Ez az a kontextus, amelyben Donald Fehr megszólalt. A szakszervezeti vezető legalább olyan rutinos tárgyalópartner, mint Bettman, egyszerűen visszadobta a labdát a liga térfelére: ?Nem tudom, mit várhatnak a játékosoktól. Mi természetesen nem fogunk belemenni abba, hogy a kollektív szerződéssel kapcsolatos alkuba bocsátkozzunk az olimpiai részvételért cserébe. A játékosok az olimpiáért nem kapnak fizetést, az egészen más természetű haszonnal jár számukra.? Fehr emlékeztetett arra is, hogy eredetileg a részvétel ügye a játékosok utazási és biztosítási költségeinek fedezése kapcsán merült fel, ezek a kérdések pedig azóta rendeződtek.

Fehr kitért arra is, hogy Bettman szerint nincsenek tárgyalások azóta, hogy a NOB, az IIHF, az NHL és az NHLPA vezetői múlt hónapban leültek egymással. ?Formális tárgyalások nincsenek ? mondta Fehr. ? De én azóta is rengetegszer beszéltem Renével (René Fasel, az IIHF-elnöke) erről, és biztos vagyok benne, hogy Gary (Bettman) és Bill (Daly, az NHL alelnöke) is így tett. Nincs újabb találkozó kitűzve jelenleg, René most leginkább oda-vissza utazgat Dél-Koreába. Meglátjuk, mi lesz.?

fehr1

Fehr azt is világossá tette, a játékosokat nem sürgeti az idő, ők bármikor készek játszani, ez inkább a ligának fontos a jövő évi naptár véglegesítése miatt és persze az IIHF-nek: ?A mi feladatunk most az, hogy tárgyaljunk, próbálkozzunk, gondolkodjunk, sürgessünk, könyörögjünk, cirógassunk, megtegyünk mindent, hogy elérjük a célunkat. A játékosok célja pedig nem más, mint részt venni az olimpián.?

Fehr szerint egyébként a ligának is érdeke a részvétel: ?Határozott szándékunk, hogy a liga nemzetközi népszerűségét növeljük, és azt gondolom, az NHL is osztja e nézetünket. Azt hiszem, hozzánk hasonlóan ők is úgy gondolják, hogy a részvételnek megvannak a maga előnyei, kiváló lehetőség erre. Ha ez így van, akkor minden adódó lehetőségből a legtöbbet kell kinyernünk ehhez. Öt éven belül két olimpia lesz Ázsiában, ami nem mindennapi lehetőség. Nem tudom, ez mennyire egyedi, de nem tudok elképzelni semmit, amiben akár csak közelítőleg ennyi potenciál rejlene a nézettség növelésére.?

A labda tehát tovább pattog, a felek között, miközben a döntés egyre sürgetőbbé válik. A nemzetközi szövetség azt kérte az NHL-től, hogy lehetőség szerint április végéig adjon választ a részvételre vonatkozóan. Nem csodálkoznánk, ha ezt a céldátumot sem sikerülne tartani. Azt azonban az NHL is tudja, hogy ha nemet mond, azzal alaposan felkorbácsolja a játékosok indulatait. Arról nem beszélve, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a ligának megvan a joga erre.

Donald Fehr egy másik interjúban minderről így nyilatkozott: “Egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy elfogadjuk azt a nézetet, amely szerint ez egyáltalán a liga hatáskörébe tartozó kérdés. Valószínűbb, hogy ez sokkal inkább a klubok egyéni döntésén múlik.” Hogy mit szólnának a játékosok, ha a liga mégis elzárkózna a részvételtől? “Nem lennének boldogok, nagyjából ez minden, amit mondhatok, de ez nyilvánvaló”. Fehr nem bocsátkozott további részletekbe, a megrekedt tárgyalások e szakaszában a fenyegetőzések nem vinnék előre a dolgokat. Azt azonban az eddigi lockoutok történetéből tudhatjuk, hogy Fehr joviális arca mögött egy kőkemény és egy hihetetlenül intelligens tárgyalófél rejtezik.

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 12., kedd
EL 17:30 SCCBJA 3-4 HVÉGE
EL 18:00 UTEGYE 0-4VÉGE
EL 18:30 DEBFTC 1-4VÉGE
EL 18:30 MISBRA 2-7VÉGE
március 13., szerda
EL 17:30 SCCBJA 4-3VÉGE
EL 17:30 UTEGYE 2-6VÉGE
    • M4 SPORT
EL 18:30 DEBFTC 3-2VÉGE
EL 18:30 MISBRA 1-4VÉGE
ICEHL 19:45 PUSAVS 4-2VÉGE
március 16., szombat
AL 15:15 ASPFTC 5-3VÉGE
EL 17:30 BRAMIS 5-4VÉGE
EL 17:30 FTCDEB 2-0VÉGE
ICEHL 17:30 AVSPUS 1-4VÉGE
EL 17:40 BJASCC 4-3 HVÉGE
AL 18:30 ETOWRM 9-2VÉGE
AL 19:00 SZGIKO 6-5VÉGE
AL 21:00 VASLHL 2-6VÉGE
március 18., hétfő
EL 17:30 MISBRA 1-2VÉGE
    • M4 SPORT
EL 17:30 SCCBJA 3-2 HVÉGE
március 20., szerda
AL 19:00 ASPFTC 
EL 19:00 BJASCC 
    • M4 SPORT
Partnerünk
Archívum