A Fehérvár újabb utolsó esélye

   

Kilenc pont hátrányban fogadja a Fehérvár a VSV-t. A győzelem kötelező, ha nem akar korán kiesni a rájátszásra esélyesek közül a Volán.

Sajnos nem úgy tűnik, mintha szakaszhatárt jelentett volna az alapszakasz vége és a középszakasz kezdete Fehérváron. Tökéletes alkalom ennek tesztelésére az, hogy a 44 körös első etap végén ugyanúgy a Graz volt a Volán ellenfele, mint a 10 körös középszakasz első fordulójában. Mindkét alkalommal egyértelmű grazi győzelem született, ami tökéletesen beleillett a meglehetősen harmatos januári eredménysorba. Vasárnap újabb lehetőség kínálkozik lemérni az esetleges változást.

A Villach január 13-án 5-3-ra győzte le a Volánt, majd következett egy 3-0-s győzelem Innsbruckban, a középszakaszt pedig egy impresszív 8-2-vel nyitotta a teljesen széthullóban levő, ám a Fehérvárnak hagyományosan nagy gondot jelentő Olimpija ellen – ahonnan újabb játékos távozott, Sebastijan Hadzic a Jesenicében folytatja pályafutását. Egy jó formában levő csapat ellen kellene tehát bizonyítani, és megszerezni az első 3 pontot. Annál is inkább, mert a alsóház 2. helyén álló és a magyar csapathoz képest 7 pontos előnyben levő Graz Dornbirnba megy, az 5 pontos Znojmo pedig Ljubljanába, így egy esetleges újabb Volán-vereség esetén alakulhat úgy, hogy a mieink szempontjából a középszakasz hátralevő 8 fordulója gyakorlatilag formalitássá válik, még ha matematikailag persze marad is esély a negyeddöntőre.

Legutóbb Grazban a hatékonyság és a védelem stabilitása volt a fehérváriak legnagyobb hiányossága. Míg a graziak 33 lövésből 5 gólig jutottak, Sarauerék 47 kísérletből találtak be két alkalommal, ezzel ismét naggyá téve Sebastian Dahm kapust is. Bár a vezetést Sarauer révén a Volán szerezte meg, mindössze 2 percig és 10 másodpercig sikerült azt megtartani, aztán onnantól végig üldözői pozícióba kényszerült a csapat. Ráadásul a legutóbbi 5 mérkőzésen 23 gólt kapott a Fehérvár, ami az EBEL-ben rengetegnek számít. Amíg nem sikerül leszorítani a kapott gólok számát, nem is nagyon lehet reménykedni győzelemben, hiszen meccsenként kellene 5 gólt vágnia a csatársornak, hogy egálból induljanak a felek. Márpedig ilyen lőtt gól átlaga a mezőnyből senkinek sincs, még a Viennának, Linznek, Salzburgnak sem. A kettő persze nincs egymás nélkül, eredményes támadójáték enyhíti a védelemre nehezedő nyomást, stabil védelem segíti a csatársort az eredményes támadójátékhoz. Az összhang valahol elveszett, minél hamarabb meg kellene találni.

A villachiak komoly problémával találták szembe magukat. A legutóbbi meccsen megsérült első számú kapusuk, Olivier Roy. Azóta kiderült, számára véget ért az idény, közelítőizom-húzódása súlyos. Pótlását egyelőre házon belül oldják meg, a bő válogatott keretbe is behívott Lukas Herzog áll majd a kapuba, aki eddig 11 meccsen védett a szezonban. A tervek szerint a végleges rendezést egy másik válogatott kapus, René Swette leigazolása jelenti majd

“Grazban a helyzetkihasználás döntött – nyilatkozta Laporte mester a ligahonlapnak. – A Graznak, ahogy a Villachnak is, igazi gólvágói vannak. A mérkőzés kulcsa a jó kezdés lehet, megint egy rendkívül intenzív meccsre van kilátás. A támadójátékunknak javulnia kell, a meccsenkénti két lőtt gólnál többre van szükségünk.”

“Kemény feladat lesz – mondja ugyanott Jan Urbas, a Villach svéd és német elitligát is megjárt szlovén válogatott támadója. – A Fehérvár otthon egészen másképp játszik, mint idegenben. A védekezésre fektetjük a legnagyobb figyelmet. Ha ott kellően magabiztosak vagyunk, akkor elöl is megfelelő számú lehetőséghez jutunk. A cél a következő 3 pont megszerzése, ehhez az első pillanattól az utolsóig koncentrálnunk kell és tartanunk magunkat a játéktervünkhöz.”

Fehérvár–Villach 6-2

   

A magyar EBEL-csapat két és fél perc alatt 3 gólt lőtt az első harmadban, amivel gyakorlatilag eldöntötte a mérkőzést. Erdély Csanád 2+2 ponttal zárt.

A mérkőzés egyperces gyászszünettel indult a veronai busztragédiában elhunyt Vígh Balázs elmékére. A találkozó kezdő bedobását Horváth Imola, a női U18-as válogatott tagja végezte el. A meccs 2. percében emberhátrányba kerültünk, kiválóan kivédekeztük, sőt Bodo révén egyszer kontratámadást is vezethettünk. Beauregard visszatérése után inkább a Villach akarata érvényesült. A harmad felénél eljött az első fehérvári emberelőny, ám a magyar csapat nem tudott érdemben felállni. A 15. percben viszont gólt lőtt a Volán, Maylan kiválóan passzolt a jó ütemben érkező Sofronnak, aki egy szép csel után belőtte a korongot Herzog kapujába. A gól után belelkesült a Fehérvár, megnyomott néhány cserét, ami eredményre vezetett. Egy kapu mögötti korongért zajló küzdelem után Sarauer pakkot szerzett, éles szögből, közelről lőtt, a korong pedig utat talált a kapuvas és a kapus között. Egy percen belül hasonló szituációból megszületett a harmadik magyar gól, Kóger szinte ugyanonnan talált be, mint Sarauer, a korong Herzog vádlijáról ment be. A játékrész végén emberhátrányba kerültünk, ami nem húzódott át a második harmadra, Verlic szépített.

A második húsz perc óvatosabb játékkal indult, a csapatok fegyelmezettebben védekeztek, mint az előző harmad végén. A 26. percben emberhátrányba kerültünk, szerencsénk is volt, ugyanis egy kijátszott akció során kapuvasat lőtt egy VSV-játékos az üresen maradt kapura, de a hátrány krónikájához hozzátartozik, hogy a Volán két veszélyes kapura lövést is eleresztett. A játékrész hajrájában kétszer is előnybe került a Fehérvár, előbb Bacher letérdelte Sárpátkit, majd Kromp belekorcsolyázott Rajnába. A 39. percben Kóger botja felcsúszott, ezért magas bottal való játék miatt kiült a büntetőpadra, az osztrák kiegészülés után pedig megint Verlic talált be közelről emberelőnyben.

avsvsv-20170121

Fotó: Mudra László (jkb.hu)

A záró játékrészt kiválóan kezdte a Fehérvár, egy szemet gyönyörködtető akció végén Erdély visszaállította a kétgólos különbséget. Az 51. percben pedig egy újabb Volán-gól született, Sarauer gyönyörű passzt adott a kapu elé érkező Erdélynek, aki egy higgadt csellel átverte a kirontó Herzogot és az üresen maradt kapuba lőtt. A Villach-játékosok innentől kevésbé foglalkoztak a játékkal, az osztrákok kétszer is emberhátrányba kerültek, az utóbbi lehetőséget Sarauer révén kihasználtuk. A dudaszó pillanatában Hunter bepróbálkozott Reisznél egy verekedésre, ám a játékvezetők csírájában elfojtották a konfliktust. A Volán 6-2-re nyert, pénteken az Olimpija Ljubljana érkezik Székesfehérvárra.

Ez még mindig nem elég

 

A Fehérvár AV19 vezetőedzőjét nem győzte meg a siker, sok hibát, hiányosságot lát továbbra is.

Benoit Laporte (vezetőedző, Fehérvár AV19): “Úgy gondolom, hogy csak negyven percig játszottunk hatvan helyett. A playoffban nem elég, hogyha csak negyven percig nyújtod azt a teljesítmény, ami elvárható. A mai mérkőzésen jók voltunk az első és az utolsó játékrészben, de a második harmadban jobban kell teljesítenünk a következő mérkőzéseken. Az emberelőnyös játékunkkal még mindig nem vagyok elégedett, túlbonyolítottuk a támadásokat. A meccs végén be tudtunk találni fórból is, de ez még mindig nem elég, így továbbra is dolgoznunk kell az előnyök kihasználásán.”

Greg Holst (vezetőedző, Villach): “Nagyon jól játszottunk az első harmadban, de az egymás után kapott gyors gólok kicsit elvettek a lendületünkből. A Fehérvár egy nagyon jó csapat, ők hatot lőttek, mi csak kettőt. Úgy gondolom, dolgoznunk kell a második, harmadik és negyedik sorunkon, hogy kicsit többször találjanak be, mivel az első sorunk lövi a góljaink nagy részét. Sajnos az első számú kapusunkat elvesztettük egy sérülés miatt, de ilyen az élet, menni kell tovább. Pozitívnak kell maradnunk és készen kell állunk a pénteki találkozónkra.”

(Forrás: fehervarav19.hu)

EBEL, 2817 néző. Játékvezetők: Smetana, Siegel, Gatol, Németh.
Rajna: 94,1% (Hetényi)
K
Herzog: 84,6% (Schluderbacher)
Vernace, Schiestel, Sárpátki, Vas, Kóger
1
Schlacher, Wehrs, Verlic, Locke, Urbas
Manavian, Owens, Bodó, Sarauer, Erdély
2
Mühlstein, Labrecque, Johner, McGrath, Latendresse
Sagert, Szirányi, Beauregard, Maylan, Sofron
3
Kreuter, Bacher, Petrik, Hunter, Kromp
Szabó D., Orbán, Vincze, Reisz, Orban
4
Nageler, Platzer
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 14:37 FHA Sofron Maylan Manavian
2-0 16:11 FHA Sarauer Erdély Bodó
3-0 17:04 FHA Kóger Vas Manavian
3-1 19:51 VSV PP Verlic Urbas
3-2 39:49 VSV PP Verlic Locke Urbas
4-2 41:26 FHA Erdély Sarauer Bodó
5-2 50:03 FHA Erdély Sarauer Bodó
6-2 55:44 FHA PP Schiestel Maylan Bodó
39 Kapura lövések száma 34
8 Kiállításpercek 10

A Fehérvár–Villach képes összefoglalója

 

A Fehérvár–Villach góljai

 

Újra jó érzés megnézni egy Volán-összefoglalót. Erdély Csanád második gólja kihagyhatatlan.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 HUNSLO 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum