Vay Ádám minden lövést megfogott

   

A magyar NHL-kapus lehetőséget kapott, és azonnal élt is vele! Az NHL-reménységek legnagyobb tornáján az első meccsen a harmadik harmadban állhatott be, miután kollégája megsérült, kilenc lövésből kilencet védett.

Traverse Cityben, a Detroit Red Wings nyári edzőtáborának helyszínén, 1998 óta rendezik meg az NHL-tehetségek tornáját. Idén a a Dallas Stars, a Carolina Hurricanes a New York Rangers, a Detroit Red Wings, a St. Louis Blues, a Columbus Blue Jackets, a Chicago Blackhawks és a Minnesota Wild kapott meghívót, utóbbi csapattal Vay Ádám is ott van. Nagyon fontos lehetőség ez számára, hiszen egészen alulról indult az NHL ostromára. Ahogy egy elemzésben olvashattuk, sem a WSHL, sem a MOL Liga nem számít a világ legerősebb bajnoksága bevett utánpótlásbázisának. A szakvezetésnek ezért élesben kell tesztelnie, mit tud friss szerzeményük. A világbajnokság ugyan jól sikerült, de két és fél meccsből messzemenő következtetéseket nem lehet levonni. Egy kapusnál pedig a konzisztencia a legfontosabb, vagyis nem elég egyszer-egyszer kiugró teljesítményt nyújtani, tudni kell egy stabil alapot hozni, amire a csapat minden körülmények között számíthat tőle.

A torna tehát pénteken kezdődött, a Minnesota első ellenfele a Dallas Stars volt. A várakozásoknak megfelelően a Wild kapujában az a Steve Michalek kezdett, aki tavaly megosztva őrizte az AHL-es Iowa Wild és az ECHL-es Quad City Mallards kapuját. Michalek egy évvel idősebb Vaynál, öt centivel alacsonyabb nála. Három évet védett az NCAA-ben, de játszott Stipsicz Bence és Garát Zsombor jelenlegi csapatában, a USHL-es Cedar Rapids Roughridersnél is. Ez azért jóval megbízhatóbb pedigré egy NHL-es szakember számára, mint az El Paso Rhinos vagy a DHK. Vayt azonban soha nem érdekelték az esélyek, neki feltett szándéka, hogy az NHL-ben védjen.

Lalonde Traverse

Ehhez pénteken újabb lépést tett a Stars csapata ellen. A Wild szerzett vezetést a 11. percben, annak ellenére, hogy ellenfele dominált a meccsen. A második harmad 7. percében aztán megszületett az egyenlítés, majd a záró periódus legelején a vezetést is megszerezték. Mindkét gól buli elhozatala után született. Derek Lalonde, aki a Wild csapatát dirigálja a tornán, egyébként pedig az AHL-es farmcsapatot, az Iowa Wildot vezeti és maga is kapus volt, elégedett volt a meccsen látottakkal, egyedül arra panaszkodott, hogy ezek talán elkerülhető gólok voltak, a bedobások körüli helyezkedéseken meglátszott, hogy csapata mindössze két edzésen van túl. A gól után Michalek apróbb sérülést szenvedett, így jöhetett Vay. Nem volt könnyű dolga a magyar kapusnak, hidegen beállva azonnal két Stars-csatár tört rá egyetlen Wild-védőtől sem zavartatva, de Vay meccsben tartotta csapatát. Később két óriási helyzetben is ő kellett ahhoz, hogy ne legyen kétgólos a differencia. Összesen 9 lövést kapott és mindet fogta. A végén a Wild lehozta őt az egyenlítés érdekében, ekkor lőtte meg harmadik gólját a Stars, beállítva a 3-1-es végeredményt.

Az első próbán tehát parádésan teljesített az egyik legcéltudatosabb magyar jégkorongozó, a következőre sem kell sokat várnia, szombat este a Carolina Hurricanes ellen ő lesz a kezdő. Michaleknek egyébként nem lett komolyabb baja, elvileg akár már szombaton védhetne, az eredeti terveknek megfelelően kapja meg az esélyt.

A meccs magyar idő szerint hajnali egy órakor kezdődik, a Red Wings oldalán streamen is lehet követni az eseményeket.

Vay HUNFIN

Fotó: Mudra László (MJSZ/jkb.hu)

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
május 15., szerda
VB 16:20 CZEDEN 7-4VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:20 GERLAT 8-1VÉGE
VB 20:20 SUIGBR 3-0VÉGE
VB 20:20 SVKPOL 4-0VÉGE
május 16., csütörtök
VB 16:20 FINAUT 2-3VÉGE
VB 16:20 KAZSWE 1-3VÉGE
VB 20:20 CANNOR 4-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 20:20 USAFRA 5-0VÉGE
május 17., péntek
VB 16:20 GBRDEN 
VB 16:20 GERKAZ 
VB 20:20 CZEAUT 
VB 20:20 POLUSA 
    • SPORT 2
május 18., szombat
VB 12:20 DENSUI 
VB 12:20 LATSWE 
VB 16:20 CANFIN 
    • SPORT 2
VB 16:20 GERPOL 
VB 20:20 CZEGBR 
VB 20:20 FRASVK 
Partnerünk
Archívum