Budapesti rangadó lesz a Tüskecsarnokban

   

A pénteki nap legkésőbb kezdődő MOL Liga-meccsén a MAC fogadja a Ferencvárost.

A MAC tavaly nyert felvételt a ligába, és első évében meg sem állt a döntőig. Nem lehetett tehát elégedetlen a fővárosi újonc, de nem is elégszik meg ennyivel, az idei cél a kupa elhódítása. Ebben a legnagyobb fegyverük az ország egyik legszisztematikusabban építkező szakembere, Majoross Gergely, aki eddig egyszerűen nem tudott mellényúlni a légiósok kiválasztásánál. Ehhez képest mindet elküldte, a hat helyre eddig négyen vannak. Változás, hogy most nagyobb bevásárlást tartott a többi magyar csapatnál is, ezeket részletesebb beszámolónkban csapatrészenként elemeztük. A keret tehát már most is bombaerős, ha elkezdődnek a meccsek, és élesben folytatódhat a közös szakmai munka, akkor további fejlődés várható nemcsak a csapategységben, de a fiatalok új generációjának játékában is. Ha van kevésbé pontja a csapatnak, az a védelem, amely két játékos – Pozsgai és Mestyán – kivételével teljes egészében kicserélődött, nyilván időre lesz szükség, mire az új párok meglelik az összhangot. A hazaiaknál két komoly hiányzó lesz: Bálizs Bence Székesfehérváron szenvedett izomsérülést múlt szombaton, még nem épült fel belőle. Miként az ujjtörése miatt gipszet viselő Escobedo hátvéd bemutatkozására is várni kell.

A Ferencváros elsősorban magyar játékosokkal erősített, nagy kérdés, mire lesz ez elég a címvédő első számú kihívója ellen. Greg Lindqvist mester hasonló kihívásokkal szembesül, mint MAC-os kollégája, a rendkívül sokszínű társaságból kell ütőképes csapatot gyúrnia, a lehető legrövidebb időn belül. Ezzel már tavaly is meggyűlt a baja a svéd edzőnek, a Fradi adta talán le a legkiszámíthatatlanabbul hullámzó teljesítményt a ligában, szinte bárkit meg tudtak verni és bárkitől ki tudtak kapni. A MAC azonban megoldhatatlan feladatot jelentett a számukra, egyetlenegyszer sikerült pontot rabolniuk pénteki ellenfelükkel szemben. Idegenben különösen gyászos a mérleg, három meccsen 0 pontra és 17-4-es gólkülönbségre futotta. Az idei felkészülési meccsek azonban jól sikerültek, kezdésnek kis híján meglepték az extraligás Nyitrát, oda-vissza verték a Dunaújvárost és két szoros meccset játszottak a Titánokkal. Ezzel együtt meglepő lenne, ha a Tüskében sikerülne pontot szerezniük.

18

Fotó: Mudra László (MAC)

Majoross Gergely (MAC Budapest, vezetőedző): Amennyire fel lehet készülni egy szezonra, annyira felkészültünk. Tavaly nagyjából karácsonyra kerültek helyükre a dolgok, azt hiszem, idén hamarabb érjük el ezt az állapotot. Ez azt eredményezi majd, hogy több időnk és energiánk marad az egyéni képzésekre, a képességfejlesztésekre. A hétvégén játszott két mérkőzés alapján elégedett vagyok azzal, ahol jelenleg tartunk. Egy évvel ezelőtt hat hét alatt a semmiből állt fel a csapat, kevésbé ismerték a játékosok az elképzeléseimet. Ezen a nyáron kicserélődött ugyan a keret fele, a légiósállomány teljesen, de jobban ismerjük már egymást. Ki merjük mondani, hogy a MOL Liga-győzelem a célunk. De tavaly is az volt, hiszen ha valaki nem nyerni indul egy bajnokságban, ott baj van. Úgy gondolom, a másik tíz csapat is egytől egyig nyerni szeretne, mi is így vagyunk. Mélyebb a keretünk, mint egy éve volt, bizonyos gyengeségeinket talán eltüntettük az előző szezon óta, néhány értékünket viszont – legalábbis átmenetileg – elvesztettük. Például Stipsicz Bencét jó lett volna megtartani, de örülünk, hogy a segítségünkkel jó helyre került, és bízunk benne, hogy egyszer talán játszik még nálunk. A pótlását sikerült megoldanunk. Jó néhány olyan szegmensben javultunk, ami tavaly hátráltatott minket az első hely megszerzésében. Úgy érzem, a többi csapat kivétel nélkül erősödött, és a már eddig is nagyon erős DVTK idén is erős lesz. A tavalyinál nehezebb, de jobb bajnokságra számítok.

Greg Lindqvist (Ferencváros, vezetőedző): “Nagyon örülünk, hogy elkezdődik végre a bajnokság. Elsőre rögtön egy kiemelkedően nehéz feladat jutott nekünk, a MAC otthonában kell játszanunk. Aki ránéz a játékoskeretekre, az rögtön megállapíthatja, amióta a MOL Liga létezik, olyan erős kerete, mint a mostani MAC-nak, még senkinek nem volt. A felkészülésünk jól sikerült, a csapatunk gyorsabb lett, jobban korcsolyázik, mint korábban. Jobban odafigyeltünk a nyári felkészülés során is, úgy érzem, jobb a játékosok erőnléte, mint egy éve. Ahogy mondtam is, nem lesz könnyű feladatunk elsőre, de jó felkészülésen vagyunk túl, játszottunk szlovák élvonalbeli csapatok ellen, és bár nem nyertünk, de a fiúk megtapasztalhatták, például a bajnokok ligájára készülő Nitra ellen is tudnak jól játszani. Ezekből az élményekből is megpróbálunk táplálkozni. Idén hosszabb a kispadunk, de sok a fiatal. Lesznek néhányan, aki ma fogják lejátszani első felnőtt bajnoki mérkőzésüket. Ideje elkezdeniük a tapasztalatokat gyűjteni. Első meccsünk jön, hosszú a szezon, nem most kell feltétlenül csúcsformában lennünk, de mindenképpen viszont szeretném látni mindazt, amit a felkészülés során gyakoroltunk, és ehhez képest kell majd minden meccsen előrelépni egy kicsit. Három védősorral és négy csatársorral megyünk, lesz még két extra játékosunk is. Oda kell figyelnünk a kiállítások elkerülésére, mert ha sokat ülünk a büntetőpadon, azzal nagyon megnehezítjük a saját dolgunkat.”

MAC Budapest–Ferencváros 2-1

   

Csak nagyon komoly erőfeszítések árán tudta megnyerni a MOL Liga tavalyi döntőse az első meccsét. Könczei Áron bemutatkozásként duplázott.

A Ferencváros az első pillanatoktól jelezte, hogy nem ijed meg esélyesebbnek tartott ellenfelétől, nem feltartott kézzel szeretné végigjátszani a szezon első meccsét a Tüskecsarnokban. Ennek kifejezetten mozgalmas és nyílt sisakos játék lett a következménye, részben annak is köszönhetően, hogy mindkét oldalon előfordultak idény eleji bakik és pontatlanságok a védekezésben. A kapusok azonban résen voltak, ahogy Peter Sevela az egyik, ugyanúgy a fiatal Arany Gergely a másik háló előtt. Voltak szituációk, amikor bravúrokra volt szükség tőlük. A góltalanság a 12. percig tartott, ekkor a meglóduló Kovács Csaba kőkemény lövést eresztett meg középtávolról, a korong kipattant Seveláról, a jókor és jól érkező Könczei bepiszkálta. A továbbiakban is veszélyeztettek a hazaiak és a vendégek egyaránt, de a döntő pillanatokban mindig közbejött valami, 1-0-nál mehettek pihenni a felek.

A második harmadban sem változott a kép sokáig, a MAC többet támadott ugyan, de a Ferencváros kontráiban is volt veszély. Egy brutális Fradi-vas után a túloldalon Nagy Gergő beleérős korongját rúgta ki Sevela, utána megint nagyokat védett Arany is. A menet második felére már egyértelműen uralta a jeget a MOL Liga-ezüstérmes, többen is szép kunsztokkal játszották át a zöld védelmet, de újabb gól egészen a 37. percig nem született. Újfent az exdebreceni 17-es volt eredményes, Nagy Gergő remek visszapasszát ütötte be, 2-0.

A harmadik felvonás elején máris gólra váltotta az FTC az áthúzódó előnyét, Tommy Sumi talált be szép passzból. Innentől még a korábbinál is nyíltabb lett a meccs, és bár irányítani nem tudtak a zöldek, sok-sok esélyük adódott az egyenlítésre, igaz, a MAC is visszaállíthatta volna a közte kettőt többször. Ezzel együtt sem esett több találat, a zöld kapuslehozatal sem ért gólt, maradt a 2-1. Komoly tempójú meccs volt, viszonylag sok hibával, de még több izgalommal, nem panaszkodhatott az erős félháznyi néző, nem véletlen, hogy a vesztes szurkolói is szép volt, fiúkkal búcsúztak.

F71R0063_resize

Fotó: Mudra László (MAC)

Majoross Gergely (vezetőedző, MAC): Nem sokat láttunk abból, amit szerettünk volna. Kicsit szezon eleji, kicsit kaotikus volt a játékunk, de azt hiszem, ez érthető, nehéz ilyen hosszú kihagyás után tétmérkőzésen teljesíteni. Ennek megfelelően görcsösek voltunk, és viszonylag kevés energiát hoztunk, de a legfontosabb, hogy sikerült megszerezni az első győzelmet. Bízom benne, hogy ez oldottabbá fog tenni minket, jobban fogunk hasonlítani holnap és a jövőben ahhoz, amit saját magunktól elvárunk.

Greg Lindqvist (vezetőedző, FTC): Egyértelmű, hogy még idény eleji formát mutattunk, de sok pozitívumot is ki tudok emelni. Az első két harmadban játszottunk kifejezetten jól, akkor kellett volna belőnünk a százszázalékos helyzeteinket.

Erste Liga, Tüskecsarnok, 1100 néző. Játékvezetők: Vas, Mayer, Soltész, Berger.
Arany: 97,5% (Zaka)
K
Sevela: 95,3% (Soós)
Ruikka, Mestyán, Somogyi, Day Chief, Jubinville
1
Schwindt, Hietamaki, Tendler, Kiss, Sumi
Lakatos, Kovács B., Nagy K., Bödök, Terbócs
2
Jaborník, Erdélyi, Dubek, Rafaj, Szappanos
Pozsgai, Vokla, Nagy G., Könczei, Kovács Cs.
3
Gerencsér, Lengyel, Hardi, Fliszár, Gágyor
Silló, Tóth G., Roczanov, Tóth R., Keresztury
4
Üveges, Németh, Inglis, Farkas, Papp
Majoross Gergely, Svasznek Bence
E
Greg Kjell Lindqvist, Szakács Ferenc
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 08:56 MÚB Könczei Kovács Cs. Nagy G.
2-0 36:31 MÚB Könczei Nagy G. Kovács Cs.
2-1 40:37 FTC PP Sumi Tendler Schwindt
43 Kapura lövések száma 40
6 Kiállításpercek 6

A MAC–FTC képes összefoglalója

 

Videó-összefoglaló

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 HUNSLO 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum