A MAC Budapest MOL Ligát akar nyerni

   

Majoross Gergely csapatának idei kerete kétségkívül sokra hivatott. MOL Liga-előzetes, második rész.

A MAC Budapestnek a végső győzelem a deklarált célja a 2016/17-es idényben. Az EBEL-be vágyó budapesti csapatnak első nekifutásra az osztrák bázisú liga és a szlovák élvonal sem jött össze, vezetői ennek ellenére sem tétlenkedtek a csapat kialakításakor, a MOL Liga szintjén kiemelkedő minőségű, válogatottakkal teli játékoskeretet hoztak össze. Nagy volt a jövés-menés, az összes légiós elment, a hat helyre négyen érkeztek. Úgy tűnik első pillantásra, hogy hasonló karakterű vagy akár erősebb import játékosok érkezhettek, mint akikben tavaly annyi örömük volt a MAC-szurkolóknak. Ismerve Majoross Gergely rendkívüli céltudatosságát és körültekintését az érkezők kiválasztásánál, csodálkoznánk, ha bármelyikükkel is mellényúlnának a Tüskecsarnokban. A védelem nagy része kicserélődött, a csatársorba pedig szinte mindenkit össze tudtak gyűjteni Magyarországról, aki elérhető volt és kellett a csapatnak.

A keret:

edzők:
Majoross Gergely (vezetőedző)
Svasznek Bence (másodedző)
Jukka Kontsas (FIN, másodedző, kapusedző), DVTK Jegesmedvék (MOL)

Két felnőttidény van Majoross Gergely vezetőedző háta mögött, és máris a legeredményesebb MOL ligás trénerek egyikének mondhatja magát, egy győzelem és egy ezüstérem az eddigi termése. A fiatal szakember a feltörekvő hazai generáció egyik legtehetségesebbje, nagyszerű elméleti felkészültségéhez remek pedagógiai érzék párosul, kiválóan tudja kordában tartani csapatát. Taktikai, edzéselméleti tudását a válogatott mellett végzett feladatai során folyamatosan fejlesztheti, és él is ezzel a lehetőséggel, nyitott minden újdonságra. Segítői, Svasznek Bence és Jukka Kontsas ugyancsak fiatalok, ugyancsak korszerű tudással rendelkeznek, és szintén dolgoznak a különféle korosztályos válogatottak mellett. Kontsas révén a kapusok is állandó, célirányos képzéshez jutnak, amelynek jótékony hatása valószínűleg hamar észrevehető lesz a teljesítményükön.

Majoross MAC

Fotó: Mudra László (MAC)

kapusok:
Arany Gergely
Bálizs Bence
Zaka Norbert

Bár a válogatott Bálizs Bence vezeti a kapusok névsorát a csapatnál, mégis talán ez a leginkább sebezhető csapatrésze a MAC-nak. Ez azonban nem a három kapus kritikája, inkább a keret mélységét jellemzi. Bálizs igen tapasztalt kapusnak számít, ez lesz a kilencedik felnőttidénye, ezekből négyben az EBEL-ben is védett, összesen 64 meccsen. Néha sajnos túlidegeskedi a feladatát, ilyenkor hibákat követ el, ezek egy részéből gól lesz. A MAC-ban ez beleférhet a pakliba, hiszen a csatársor tud korrigálni, a válogatottnál viszont nem, valószínűleg nem véletlen, hogy bár minden évben a legjobb átlagok egyikét hozza a ligában, és számításba veszik, a világbajnokságokon szereplő keretbe sokszor nem fér be. Cseréje Arany Gergely, aki Újpesten tanulta az alapokat, és serdülőkora óta a MAC játékosa. Az előző idényben a mezőny legjobb kapottgól-átlagát és védési hatékonyságát hozta, igaz, a nagy rangadókon nem védett. Még csak 19 éves, rengeteg ideje van. A harmadik számú kapus Zaka Norbert, a MAC saját nevelésű, 20 éves játékosa, tavaly összesen egy harmad jutott neki a MOL Ligában, idén remélhetőleg előre fog tudni lépni. A benyomásunk az, hogy kapusposzton a MAC így is a legerősebbek egyike. Jukka Kontsas munkája kulcsfontosságú lehet, segítségével Bálizsék teljesítménye stabilabbá válhat, ez akár újabb vb-szereplést is érhet a szezon végén az első számú MAC-kapusnak.

Vokla MAC

hátvédek:
Sean Escobedo (USA), Manitoba Moose (AHL)
Fejes Nándor, MAC (U18)
Jászai Dávid
Kovács Bronson, Debreceni HK (MOL)
Lakatos Levente
Mestyán István
Pozsgai Tamás
Ryan Ruikka (USA), South Carolina Stingrays (ECHL)
Tóth Gergely
Vokla Roland, Fehérvár (MOL)

Az előző idényben a MAC védelme kapta a legkevesebb gólt. Ebből a csapatrészből Pozsgain és Mestyánon kívül minden alapember távozott. A két légiós helyére érkezett két újabb légiós, bár Escobedo egyelőre sérült. Tokaji visszavonult, az első felnőttszezonjában válogatottságig és vb-részvételig rakétázó Stipsicz pedig Amerikába igazolt, helyükre a Vokla, Kovács Bronson páros érkezett. Érzésünk szerint itt még nem ugyanaz a kaliber áll a szakvezetők rendelkezésére, mint egy éve. Bár Vokla Roland értő kezekben újabb Stipsiczcé válhat, Kovács Bronsonban egyelőre nem látjuk a tavalyi Tokaji Viktort, aki higgadtságával és tekintélyével képes volt nyugalmat és önbizalmat adni csapattársainak. Így vagy úgy ? vadonatúj hátsó alakzatot kell felépítenie Majoross Gergelynek és Svasznek Bencének. Hogy ez hogy sikerül, azt szezon közben fogjuk megtudni. Az edzőmérkőzések kicsit ijesztően indultak, nem volt szokásuk eddig a kék-fehéreknek 6 vagy 8 gólokat kapni 60 perc alatt. Az Ocskay-emléktornára viszont már összerázódni látszott a gépezet, a két EBEL-csapattól kapott 4, illetve 2 gól vállalható miként a mutatott játék is. A fiatalok közül Jászai tucatnyi, Lakatos és Tóth 3-4 MOL ligás meccsen van túl, Fejes abszolút újonc. Ha a klub nem hoz újabb védőket szezon közben, adott számukra a lehetőség, hogy fokozatosan megpróbálják bejátszani magukat a stabil csapattagok közé. Az előszezonban nyújtott teljesítménye alapján Lakatos Levente helyzeti előnyt harcolt ki négyük közül.

Somogyi MAC

csatárok:
Bödök Bence
Winston Day Chief (CAN), Rapid City Rush (ECHL)
Egyed Róbert
Felföldy Philipp
Jeff Jubinville (CAN), Sparta Sarpsborg (NOR-1.)
Keresztury Erik, Düsseldorf U19 (GER)
Könczei Áron, Debreceni HK (MOL)
Kovács Csaba, Fehérvár (EBEL)
Nagy Gergő, Fehérvár (EBEL)
Nagy Krisztián
Roczanov Dezső
Schmál Kristóf
Silló Arnold
Somogyi Balázs, DVTK Jegesmedvék (MOL)
Terbócs István
Tóth Richárd

Míg a védelemnél azt éreztük, hogy kicsit gyengült a MAC kerete, a csatársornál ellenkező a helyzet. Négy légiós ment el innen, és csak kettőt igazoltak, viszont a hazai választékból igazán figyelemre méltó erősítések érkeztek. Ketten, Kovács Csaba és Nagy Gergő közvetlenül az EBEL-ből és a válogatottból, ketten, Könczei Áron és Somogyi Balázs pedig a bő keretből érkezett, mindkettejüknek jobb idényük volt, mint a távozó és korábbi önmagát még mindig kereső Szappanosnak és Németh Attilának. Keresztury Erik a magyar és osztrák juniorbajnokságoknál jobb német U19-ben fejlődött, a korosztályos válogatottaknak évek óta törzstagja, egyik vezető játékosa. Az biztos, hogy a cserék révén a két jónak ígérkező légiós, Day Chief és Jubinville mellett Kovács Csaba, Nagy Gergő, Nagy Krisztián, Somogyi, Könczei, Terbócs és Keresztury révén hét olyan játékos is Majorossék rendelkezésére áll, akik mind esélyesek a válogatottságra, és akkor a tavaly szintén igen jó szezont futó Roczanovról még nem is beszéltünk. Nagyon nehéz dolga lesz annak a fiatalnak, aki szeretne stabil helyet kiharcolni magának mellettük ebben a támadóegységben. Tóth Richárd, Silló, Schmál, Egyed és Bödök az előző idényben együttesen több mint 160 alapszakasz- és 40 playoffmeccsen szerepelt, de idén keményen kell dolgozniuk ahhoz, hogy ennek a számnak a közelébe juthassanak. Ha elég vagányak, hogy elfogadják a kihívást, és sikerrel járnak, akkor szép jövő várhat rájuk. Innen nézve figyelemre méltó, hogy az utóbbi felkészülési meccseken Bödök Bence a két klasszis légióssal egy sorban jégkorongozhatott. Svetainės, teisiniai, finansiniai, techniniai, medicininių tekstų ir techniniai vertimai https://skrivanek.lt/vertimu-sritys/mechanine-inzinerija-ir-gelezinkeliai/

Repülőrajtot vett egy éve a MOL Ligában a MAC Budapest, és a lendület egészen a végéig kitartott. Az alapszakaszban a DVTK-val fej fej mellett haladva elléptek a mezőnytől, majd az elődöntőben a Volán elleni, sokáig emlékezetes párharcot megnyerve fináléba jutottak. Egyetlen ellenféllel nem tudott mit kezdeni a csapat: a Jegesmedvék ellen 10-ből 10-szer vesztesen hagyták el a jeget. Szerintünk idén ez már nem fog megtörténni, lesz fővárosi győzelem a miskolciak ellen. A MAC a rendkívül erősnek tűnő támadósorok révén közelebb került a nagy ellenfélhez. Bár a védelem picit gyengébbnek tűnik a tavalyinál, összességében erősebbnek érezzük a keretet, és ha nagyon muszáj, még mindig lesz lehetőség két légiós célirányos leigazolására a posztokra, ahol esetleg kritikus hiányosságokat éreznek a vezetők. A keret sokra hivatott, nem botorság arról beszélni a Tüskecsarnokban, hogy meg akarják vele nyerni a MOL Ligát.

Kovacs Cs MAC

A MAC Budapest felkészülési mérkőzései:

augusztus 19., Slavia Trebic (CZE-2.)?MAC (Trebic) 2-3
augusztus 20., Jestrábi Prostejov (CZE-2.)?MAC (Prostejov) 8-3
augusztus 23., Érsekújvár (SVK-1.)?MAC (Érsekújvár) 6-3
augusztus 30., MAC?Olimpija Ljubljana (EBEL) (Tüskecsarnok) 2-3 h.
szeptember 3., MAC?Graz (Ifj. Ocskay Gábor-emléktorna) 2-4
szeptember 4., Fehérvár AV19?MAC (döntő, Ifj. Ocskay Gábor-emléktorna) 2-0

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 1-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 4-3VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 2-0VÉGE
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 2-3VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 3-2 HVÉGE
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 4-2VÉGE
VB 16:00 ITAKOR 8-1VÉGE
VB 19:30 HUNSLO 2-1VÉGE
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum