A HK Beograd jöhet a MOL Ligába, a Medvescak nemigen

   

A MOL Liga-indulás lehetősége gátakat tört át a szerb hokiban, az ősi rivális Partizan és Crvena Zvezda is teljes mellszélességgel a projekt mellé állt. A szerb válogatottal közel egyenértékű csapattal nevezne a HK Beograd. Marko Milovanovic, a szerb szövetség novemberben megválasztott elnöke kulcsfontosságú lépésnek tartja a csatlakozást. A horvát Medvescak viszont aligha indul a MOL Ligában.

A legutóbbi MOL Liga-ülésen az a határozat született, hogy a két új érdeklődő, a horvát Medvescak Zagreb II és a szerb csapat számára június végéig adnak időt. Ezalatt a konkrét kérdésekre is választ kaphatnak a liga csapatai, így felelős döntést tudnak hozni arról, hogy valamelyik új külföldi csapatot felveszik-e már a 2016/17-es szezonra. A tárgyalások nagy erővel zajlanak. Időközben kiderült, hogy a szerbek HK Beograd néven kivánnak indulni, ezt az egyletet a szerb jégkorong-szövetség menedzseli, úgy néz ki, ők nagyon komolyan gondolják a projektet. Nem úgy a horvátok, a Medvescak Zagreb csatlakozási szándéka nem tűnik elég erősnek ahhoz, hogy a héten le lehessen zárni velük a kérdést.

Az MJSZ és a ligavezetés ennek megfelelően járt el, amikor tájékoztatták a csapatokat a kialakult helyzetről. A szerbektől beérkező anyagot rendszerezve megkapta minden érintett, a MOL Liga tagjainak szerdáig van módjuk állást foglalni abban a kérdésben, támogatják-e a HK Beograd felvételét.

A jkb.hu információit a szerb projekt vezetője, aki egyben a szövetség elnöke, Marko Milovanovic is megerősítette. Milovanovic igazi álláshalmozó, jelenleg az előző címei mellett még a szerb felnőtt válogatott játékosa és a Partizan Beograd pontkirály csatára is. 1988-ban született, a Partizan játékosaként megjárta az összes jugoszláv, szerb-montenegrói és szerb korosztályos válogatottat, stabil tagja a szerb felnőtt nemzeti csapatnak. Részt vett a Partizan mindhárom Slohokej idényében, egyszer ezüstérmes, kétszer bajnok lett. Szerbiában összesen 10 bajnoki címe van eddig. 2009/10-ben a Slohokej legjobb csatárának választották. Amióta a szlovén bázisú bajnokság megszűnt és a szerb hoki visszasüllyedt az amatőrizmusba, az üzleti ügyek felé is fordult, a játék mellett sikeres üzletember lett. 2015 őszén indult a szerb szövetség elnöki pozíciójáért, amelyet el is nyert. Úgy tűnik, erős Partizan-kötődése ellenére egy óriási dolgot már sikerült elérnie azzal, hogy ősi riválisokat tudott felsorakoztatni egy közös projekt, a MOL Liga-indulás mögé. Az elnök a 2016-os divízió 2/A csoportos vb-n még játszott, a válogatott csapatkapitánya volt, ám valószínűleg mostantól figyelme elsősorban a szerb jégkorong hátterének biztosítása felé kell forduljon.

Készségesen adott bő tájékoztatást a Jégkorongblognak.

marko milovanovic SRB

“Hosszú idő után ismét olyanok irányítják a szerb jégkorongot, akik korábban játszottak is ? mondta Milovanovic. ? Megválasztásomat követően legfontosabb feladatomnak azt tartottam, hogy a szerb hoki legutóbbi lefele szálló periódusának véget vessek. Olyan lehetőséget kerestünk, amely előreviheti a szerb hoki ügyét, segítheti a játékosokat és a válogatottat a fejlődésben. Nem kellett messzire mennünk, vannak jó példák a közelünkben. Nem szégyellünk tanulni, nem akartuk mi is újra feltalálni a meleg vizet, hiszen Magyarországon és Szlovéniában is sokkal jobb a hoki, mint nálunk. Úgy gondoltuk, ha igyekszünk eltanulni tőlük, amit ők megtettek és megtesznek, és igyekszünk részt venni abban, amit ők csinálnak, az a mi hasznunkra is válik. A földön akarunk maradni, nem akarunk egyszerre túl sokat, lépésről lépésre akarunk haladni, egyszerre annyit csinálni, amennyire képesek vagyunk, azt viszont jól. Az első lépés, amelyet szeretnénk megtenni, az, hogy egy közös belgrádi csapattal részt vegyünk egy komoly bajnokságban. A lehetőségeket felmérve egyértelműen a MOL Ligára esett a választásunk, hiszen itt van a szomszédunkban, és ez a legjobb bajnokság a régiónkban.

Többéves projektben gondolkodunk, tehát ha felvesznek bennünket, akkor hosszú távon számolhatnak szerbiai csapattal a ligában. A csapat a szerb szövetség égisze alatt játszana. Igazán kegyelmi pillanatokat élünk most meg a szerb hokiban, ugyanis mint azt talán mindenki tudja, a két nagy belgrádi klub, a Partizan és a Crvena Zvezda óriási riválisok minden téren, azonban ezt a projektet egyöntetűen, teljes mellszélességgel támogatják. Amióta ismert, hogy a MOL Liga-részvételen dolgozunk, gyakorlatilag minden játékostól kapjuk a jelzéseket, hogy szeretnének részt venni ebben és a közös belgrádi csapatban játszani. Törekvésünket támogatja a két klub vezetése és a szponzoraik is, tényleg úgy tűnik, hogy a MOL Liga gátakat törhet át, a fejlődés és a részvétel érdekében mindent félretéve óriási összefogás bontakozott ki a szerb hokin belül, így biztosítható a csapat megfelelő háttere is.

Nagyon lényeges, hogy nem szeretnénk ezt a csapatot egyik nagy belgrádi klubhoz sem kötni. A legfontosabb, hogy a játékosok megfelelő játéklehetőséghez jussanak, amire az elmúlt években, a Pannonia Liga és a Slohokej Liga megszűnése óta nem volt lehetőségük. Másrészt azzal, hogy nem a Partizan vagy a Zvezda neve alatt indulna a csapat, úgy gondoljuk, segítünk megteremteni az egységet és a pozitív, jó szurkolói légkört is a csarnokunkban. Mindenkit várunk a lelátókra, aki szereti a hokit. Ugyanis az is nagyon fontos célunk, hogy minőségi szórakozást és sportélményt tudjunk nyújtani sportszerű légkörben a nézőknek, a hokikedvelőknek. Ezzel is népszerűsíteni akarjuk a sportágunkat, jó jégkoronggal be akarjuk hozni az embereket a csarnokba. Szeretnénk, ha a lelátón is jó hangulat uralkodna.

Marko_Milovanovic

A szerb szövetség elnökeként kissé fáj a szívem, hogy ez a csapat HK Beograd néven kell elinduljon, és így látszólag kimarad Szabadka és Újvidék is. De mint mondtam, ezt csak az első lépésnek tekintjük a jó irányba. Ha ennek a felnőtt csapatnak az ügye sínre kerül, szeretnénk a figyelmünket elsősorban a fiatalok felé fordítani, az ő megfelelő fejlődésüket elősegíteni. A felnőtt csapat perspektívát adhat a játékosoknak. Megadja nekik azt a biztosítékot, hogy ha megfelelően fejlődnek, akkor minőségi bajnokságban vehetnek részt, ott megmutathatják magukat, és ha megfelelő teljesítményt nyújtanak, akkor elindulhat a profi karrierjük. Ha a fiatalok fejlődésével lesz elegendő játékos, akkor természetesen szóba kerülhet újabb csapatok indulása is, hogy kinek az égisze alatt, azon majd akkor kell elgondolkodnunk, ha eljutunk addig. Argo-drive boats – born for adventure, ready for extreme

Most a legfontosabb dolgunk, hogy biztosítsunk minden feltételt a közös belgrádi csapat számára. Tudjuk, hogy a MOL Ligában komoly szervezési feltételeknek kell megfelelnünk, tudjuk, hogy jó csapatok játszanak ott, és mi semmilyen téren sem szeretnénk csalódást okozni. Versenyképes gárdával szeretnénk részt venni a küzdelemben, amelynek gerincét a szerb válogatott játékosai és a legtehetségesebb juniorjaink adnák, kiegészítve olyan import játékosokkal, akik viszonylag rövid időn belül honosíthatók, és a szerb válogatott rendelkezésére is tudnak állni a jövőben. A szakmai munkát külföldi vezetőedző irányítaná. Minden téren kihívást jelent a MOL Liga szereplés számunkra, és mi szeretnénk ennek a kihívásnak megfelelni. Sőt azt szeretnénk, ha mi is kihívást jelenthetnénk ellenfeleink számára.”

Jelenleg tehát úgy tűnik, az a kérdés, hogy 10 vagy 11 csapatos MOL Ligát látunk-e a 2016/17-es szezonban. A kérdést minden valószínűség szerint még ezen a héten lezárják a csapatok, a liga és az MJSZ.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum