Ez történt a draft második napján

 

A péntek a legfényesebb tehetségekről, a szombat a csiszolatlan gyémántokról szólt az NHL draftján. Sem magyar, sem szlovák játékost nem választottak ki.

Összesen 181 játékost vittek el, többségében természetesen Észak-Amerikából. Az európai nemzeteket Svédország képviseli a legnagyobb számban, 24 játékost foglaltak le a csapatok az északi országból. A második helyen Oroszország áll 15 játékossal, a harmadikon Finnország 11-gyel. A csehek négy, a dánok három, a svájciak két tehetséggel szerepeltek a drafton. Érdekesség, hogy Szlovákiából egyetlen hokist sem láttak alkalmasnak a feladatra, míg a belga kapust, Wouter Peeterst a Salzburg második számú csapatából vitte el a 83. helyen a Chicago Blackhawks. Egy-egy játékos Németország, Lettország és Fehéroroszország is adott az idei draftra. Hiába reménykedtünk, Galló Vilmos iránt sem volt csillapíthatatlan az érdeklődés, bár mint azt a csatár blogunknak elmondta, ennek sok jelentősége nincs, Linköpingben is a legjobb helyen van.

A mezőny hátsó felében drasztikusan csökken annak az esélye, hogy a játékos valóban eljusson az NHL-be, de érdemes megemlíteni legalább három játékost, akiknek a legjobb sanszaik vannak arra, hogy a hátsó ajtón belépve is sikeresek legyenek. Közülük is az első helyre kívánkozik Alexander DeBrincat, akit a második kör 39. helyén vitt el a Chicago Blackhawks. Az ő helyzete azért különleges, mert az összes draftolt közül ő szerezte a legtöbb gólt a CHL-ben, két egymást követő szezonban is 51 gólt szerzett, 104 és 101 pontot termelve. A junior világbajnokságon tagja volt a bronzérmes amerikai szelektnek, de ott 5 meccs alatt csak egy gólt lőtt. Hogy ilyen eredmények mellett miért csak a második körben kelt el, annak két főbb oka van. Egyrészt mindössze 171 centi magas, miközben az idei drafton jóformán párosával vitték el a 190 centi fölötti hokisokat, másrészt viszonylag sokat volt sérült a szezonban, idén például 60 meccset játszott az alapszakaszban. Legnagyobb erénye ugyanakkor, hogy a piszkos zónákban is kedvvel és sikeresen játszik, ez pedig egy olyan csapat számára, amely egy nappal korábban vált meg Andrew Shaw-tól, ritka nagy érték.

debrincat

A második kör legnagyobb hátvéd-tehetségét a Los Angeles Kings vitte el, Kale Clague személyében. A Brandon Wheat Kings bekkje a tavalyi évet a WHL-ben töltötte, ahol 71 meccsen hat gólt és 43 pontot szerzett, a Flyers által tavaly draftolt Ivan Provorov bekkpárjaként. A Wheat Kings tavaly megnyerte a WHL-t, amiben Clague-nak hatalmas szerepe volt, 21 playoffmeccsen hat gólt és 14 pontot szerzett. A 182 centis hátvéd legnagyobb erénye, hogy jól korcsolyázik, kivételesen jól lát a pályán és jóban van a koronggal, pár év töretlen fejlődés után a liga egyik legjobb támadó szellemű bekkje válhat belőle.

Tyler Bensont szintén a WHL-ből draftolták, ahol a Vancouver Giantsben szerepelt. A szélsőt a 32. helyen vitte el az Edmonton Oilers, bár szakértők egyetértenek abban, ha nem bajlódik sérüléssel a szezon során, feltehetően már az első körben elkel. Idén csak 30 meccsen léphetett pályára, ezeken 28 pontot szerzett. Tehetségéhez mindazonáltal nem férhet kétség, rendszeresen tagja a kanadai korosztályos válogatottaknak is.

A 2016-os teljes draftlistát itt találják meg.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT ÉLŐ
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum