Matthews a draft első választottja

   

Az est nagy nyertesei az amerikai és a finn játékosok, a vesztesei a kanadai fiatalok. A börze ideje alatt komoly játékosmozgások is voltak. Összefoglaljuk a draft első körének eseményeit.

A draft kezdete előtt az első komolyabb hírek a Montrealtól és a New Jerseytől származtak. A Canadiens két cserét is nyélbe ütött, megszabadult Lars Ellertől és megszerezte a chicagói Andrew Shawt. A fiatal dán szélsőt Washingtonba passzolta el a Habs egy 2017-es és egy 2018-as második körös választásért. A Hawks kétszeres bajnok játékosáért, aki a sapka szorítása miatt nem fért, két idei második körös választást (39. és 45.) kapott Stan Bowman menedzser. A New Jersey is húzott egy cserét, lemondott a 11. választás jogáról a 12-ért cserébe, hogy a Senators hamarabb választhasson. Az Ottawának ez a feljebb lépés egy harmadik körös cédulájába került.

Ilyen felvezetések után kezdődhetett a draft, ahol nem volt meglepetés, a Toronto Auston Matthewst húzta be, aki Patrick Kane óta az első amerikai 1/1-es. A Winnipeg sem okozott csalódást, az idei vb legjobbja, a finn Patrick Laine mellett tette le a voksát. Az első felhördülést a Columbus okozta, amely kihagyta a másik finn csodagyereket, Jesse Puljujarvit és Pierre-Luc Duboist stoppolta le magának, akit már most az új Jamie Bennként emlegetnek és a draft legkomplettebb játékosának tartanak. Puljujarvi eggyel hátrébb szorult és az edmontoni játékostemetőbe került, ahol nem tudni, mit kezdenek ismét egy csiszolatlan gyémánttal Hall, Nugent-Hopkins és Jakupov után. Az ötödik helyen kelt el az első védő, a finn Olli Juolevi személyében, akit a Vancouver választott a nézők felhördülésének közepette. Tény, hogy a nagy többség, közte a Canucks szurkolói nem a junior bajnok London bekkjét várta. Az első ötben tehát három finn játékos kelt el, amelyre korábban nem volt példa, sőt a legjobb ötben mindössze öt játékos kelt el korábban, Kari Lehtonen, Aleksander Barkov, Aki Berg, Olli Jokinen és Joni Pitkanen.

2016 draft top 3

A Calgary jóvoltából a hatodik helyen kelt el Matthew Tkachuk, az NHL-ben 500 gólnál is többet szerző Keith Tkachuk fia. A draft érdekessége volt egyébként, hogy rengeteg korábbi nagy sztár foglalt helyet a lelátókon, a már említett Tkachuk mellett Michael Nylander, Brian Bellows, Jeff Chychrun és Jeff Brown, akik egyaránt abban bíztak, hogy fiúkat kiválasztja valamelyik franchise. Kijelenthetjük, hogy nem csalódtak. A hetedik helyre futott be Clayton Keller az Arizona jóvoltából, akinek a nevét a liga legfiatalabb menedzser-helyettese, a 27 éves John Chayka jelentett be. Csak összehasonlításképpen, az NHL-ben a menedzserek átlagéletkora 53 év, a játékosoké 28. A nyolcadik helyen jöhetett a Buffalo, amely a hazai fanok nagy örömére Alexander Nylandert választotta. A kilencedik helyen foglalták le az első orosz játékost, a hátvéd Mihail Szergacsov a Montrealhoz került. A top 10-et a Colorado zárta, amely Tyson Jost játékjoga mellett döntött, megmentve ezzel a kanadai játékosok becsületét. Az első tízben ugyanis Jost csak a második volt a juharfalevelesek között, amire korábban nem volt még példa, mint ahogy arra sem, hogy mindössze 11 játékos legyen az első körben.

A top 10 végére újabb két játékosmozgást jelentett be Gary Bettman komisszár. A kapust kereső Calgary, amely érdeklődött Fleury és Bishop után is, végül Brian Elliottot tudta megszerezni. A Blues egy 2016-os második és egy 2018-as draftcédulával gazdagodott. Az Arizona eközben megszerezte a KHL-be távozott Pavel Dacjuk játékjogát a Detroittól. Az orosz mellett a Red Wings első körös húzása (16.) ment a sivatagba, cserébe érkezett egy első (20.) és egy második körös (53.) választás, valamint Joe Vitale. A Coyotes a megszerzett pickkel a már említett Jeff Chychrunt foglalta le, a Detroit pedig Dennis Cholowskit stoppolta a Rangers korábbi választási jogával. Dacjuk elcserélésével gyakorlatilag mindkét csapat jól járt. A Coyotesnak szüksége volt az orosz fizetésére, hogy alulról elérje az alsó limitet, amitől még így majdnem 8 millióra van. Detroitban viszont fellélegezhetnek, hiszen Dacjuk fizetése így nem terheli a sapkát és hirtelen lett egy 20 milliós helyük. Ken Holland menedzser nem titkolt szándéka, hogy az autóvárosba csábítsa majd a szabadügynökpiac legkeresettebb, játékosát Steven Stamkost.

Innentől szépen csordogáltak az események mindenféle nagyobb esemény nélkül. Még egy apróbb csere kötettett a Jets és a Flyers között. A Winnipeg a 22. és 36. választás jogát adta a Phillynek a 18. és a 79. húzásért cserébe. A felcserélt jogok után a kanadai klub Logan Stanleyt, az amerikai German Rubcovot rendelte magához.

Számszerűsítve a draftot, a kanadai és a finn fiatalokról már volt szó. Az amerikaiakról viszont nem, akiknek 11 játékosa kelt el az első körben, több mint bármikor. A ligákat tekintve az OHL-ből vitték el a legtöbbet kilencet, míg a második helyen a két amerikai liga (USHL, USDP) és a WHL végzett 4-4 játékossal.

Az első napi események teljes listáját itt lehet megtekinteni, ahol rövid analízist is találnak a választott játékosokról.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR INFO
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum