Ki viszi el Steven Stamkost?

 

Július elsején nyit a játékospiac, a holtszezon legnagyobb kérdése, hogy hol folytatja a Tampa 26 éves centere.

Steven Stamkost mind a 30 csapat szívesen látná soraiban, azonban csak kevesen engedhetik meg maguknak, hogy az érte járó pénzzel terheljék a keretüket. Sean O?Leary, a thescore.com munkatársa összeszedte, hogy mely klubok lehetnek képben.

Első helyre jelenlegi klubja, a Tampa Bay Lightning kínálkozik. A csapat kiváló formában van, tavaly döntőbe, idén konferenciadöntőbe jutottak, tehát Stanley Kupát legnagyobb valószínűséggel velük tudna nyerni. A problémát a fizetési sapka jelenti. Ugyan közel 19 millió dollárt költhetnek még el, de a sikercsapat keretében Stamkoson kívül is meghatározó játékosok egész sorának jár le a szerződése a következő két évben. Közéjük tartozik Nyikita Kucserov, Tyler Johnson, Victor Hedman és Ben Bishop. Az elmúlt két rájátszást csapatkapitányuk nélkül is jól abszolválták, elvileg tehát lenne értelme, hogy inkább a gerincet erősítsék meg hosszú távú szerződésekkel és ennek fejében lemondjanak legjobb játékosukról.

A Tampa egyik legerősebb kihívójának a Detroit Red Wingset tartják. A csapat évek óta a rájátszásba kerülésért küzd, ami 1990 óta minden évben sikerült is nekik, de az aranykorszaknak egy ideje már vége van. Stamkos érkezésével azonban újra erősebb versenytársa lehetnének mindenkinek, a center új lökést adhat a csapatnak. A klub pénzügyi helyzete azonban kérdéses, különösen mivel Dacjuk úgy hagyta ott őket, hogy 7,5 milliós szerződése jövőre terhelni fogja a bérkeretet. Ha ezt a szerződést sikerülne elcserélni néhány fiatal játékossal egy csomagban, akkor lenne elég hely a sapka alatt. Erre azonban maga Ken Holland sem lát túl nagy esélyt. Egy interjúban az általános igazgató arról beszélt, hogy van ugyan némi érdeklődés, de egy év maradt vissza Dacjuk szerződéséből és ők nem szívesen válnának meg a legnagyobb értéket képviselő fiatalok egyikétől sem csak azért, hogy egy évre felszabaduljanak a bérkeret nyomása alól.

stamkos

Sokáig a Toronto Maple Leafs számított a legesélyesebb célállomásnak. A masszív újjáépítésbe kezdő klubnál a szakvezetésben három nagy sztárt sikerült leigazolni: Shanahan az elnök, Lamoriello a GM, a liga legjobban fizetett edzője pedig Mike Babcock. A triumvirátus az elmúlt szezont arra fordította, hogy eldózerolják az újjáalakulás útjában álló akadályokat, minden valamire való játékosuktól megváltak. A torontói születésű Stamkos megszerzése lehetne az első jelentős tégla az új felépítményben. Ha a drafton ráadásul még Matthewst is megszerzik, akkor két világklasszis centerük lehetne, amivel jelentősen lerövidíthetnék azt az időt, ami egy ütőképes csapat felállításához szükséges. Azok után, hogy teljesen lecsupaszították a csapatot, természetesen a Stamkos megszerzéséhez szükséges erőforrások is rendelkezésre állnak.

A két legesélyesebb célállomásnak tehát Detroitot és Torontót tartják, de vannak még sötét lovak, akik a radar alatt repülve befutók lehetnek. Közéjük tartozik a New York Rangers. Nekik ugyan nincs sok helyük a fizetési sapka alatt, de Eric Staal szerződése lejár, Keith Yandle másfelé tart, Rick Nash pedig elég jó portéka a piacon, úgyhogy ha a szakvezetés akarja, akár helyet is lehet neki csinálni. A problémát az jelenti, hogy Kreider, Miller és Hayes szerződését is meg kellene újítani, márpedig ők emelésre számítanak. A Rangers mellett lehet a másik olyan klub, amelyről ugyan keveset beszélnek, de nagyot nyerhetne Stamkos megszerzésével. Azok után, hogy Connor McDavidet és feltehetően Auston Matthewst sem sikerült megszerezniük, Tim Murray általános igazgató a Lightning sztárjának leigazolásával húzhatna igazán nagyot. A Buffalo helyzete egyébként nagyon hasonlít a Torontóéhoz, tele vannak fiatal tehetségekkel, még több helyük van a bérkeretben, csak Girgensonsszal és Rostolainennel kell hosszabbítaniuk, de a két fiatal játékos nem kerül annyiba, hogy anyagilag kivitelezhetetlen legyen az ügylet.

stamkos

Ezek után már csak az a kérdés, hogy mit akar Stamkos. Mi arra látunk legnagyobb esélyt, hogy végül Torontóban köt ki és nem csak azért, mert decemberben kisebb botrány tört ki abból, hogy a Twitteren like-olt egy videót, amelyben azt boncolgatták, hogy a Maple Leafs meg akarja őt szerezni. Ilyen balesetek bárkivel előfordulnak, mindenképpen csak véletlenül nyomhatta meg a like-gombot, hiszen ha oda is tartana, feltehetően akkor sem ezen a csatornán szeretné ezt megüzenni az érintetteknek. Ennél sokkal nyomósabb érv, hogy a csatár torontói születésű, a Maple Leafs a leggazdagabb franchise, a hoki fővárosában csapatkapitánynak lenni jelentheti minden hokis álommelóját és szakmai csúcsát. A szakvezetés roppant felkészült és eltökélt, óriási projektnek lehetne a részese, amely ha sikerrel jár, azzal történelmet írna. Ezzel szemben ott van jelenlegi csapata és Steve Yzerman, akik szintén jelentős vonzerőt képviselhetnek a szemében, tehát a maradás lehet a második legesélyesebb opció, már ha a klub valóban meg tudja tartani. Akárhogy lesz is, nyáron nagy valószínűséggel újabb taggal bővül az évi legalább 10 millió dollárt kereső játékosok száma.

Cimkék: , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
május 16., csütörtök
VB 16:20 FINAUT 2-3VÉGE
VB 16:20 KAZSWE 1-3VÉGE
VB 20:20 CANNOR 4-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 20:20 USAFRA 5-0VÉGE
május 17., péntek
VB 16:20 GBRDEN 3-4VÉGE
VB 16:20 GERKAZ 8-2VÉGE
VB 20:20 CZEAUT 4-0VÉGE
VB 20:20 POLUSA 1-4VÉGE
    • SPORT 2
május 18., szombat
VB 12:20 DENSUI 0-8VÉGE
VB 12:20 LATSWE 2-7VÉGE
VB 16:20 CANFIN 5-3VÉGE
    • SPORT 2
VB 16:20 GERPOL 4-2VÉGE
VB 20:20 CZEGBR 4-1VÉGE
VB 20:20 FRASVK 2-4VÉGE
május 19., vasárnap
VB 16:20 NORAUT INFO
VB 16:20 USAKAZ INFO
VB 20:20 SUICAN INFO
VB 20:20 SVKLAT INFO
május 20., hétfő
VB 16:20 GBRNOR 
VB 16:20 SWEFRA 
VB 20:20 FINDEN 
    • SPORT 1
VB 20:20 KAZPOL 
május 21., kedd
VB 12:20 AUTGBR 
    • SPORT 1
VB 12:20 FRAGER 
VB 16:20 CANCZE 
    • SPORT 1
VB 16:20 LATUSA 
VB 20:20 FINSUI 
VB 20:20 SWESVK 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum