Vay Ádám júliusban kezd a Minnesotánál

   

A Calgary, a Chicago és az Edmonton is szerződtetni akarta, de ő Frank Banham tanácsára kivárt, és végül a legjobb lehetőséget választotta, így került a Minnesotához. Az NHL- újoncnak járó maximális fizetést kapja.

“Kétéves, egyirányú NHL-szerződés ? mondta Vay Ádám az icehockey.hu-nak arra a kérdésre, hogy milyen szerződést írt alá Szentpéterváron, a szállodában. ? Júliusban kell majd kimennem a rookie campre ismerkedni, és utána az igazi táborba.”

A 25. életévüket be nem töltött játékosok első NHL-szerződése csak és kizárólag entry-level lehet. Ennek az időtartama is kötött. A 18-21 év közötti játékosok esetében hároméves, a 22-23 éves játékosok esetében kétéves ? Vay Ádám 22 éves, ezért kapott kétéves szerződést ?, míg a 24 éves játékosok egyéves entry-level kontraktus jár.

A szerződések összege minden esetben limitált, éves szinten nem lehet magasabb 925 000 dollárnál. Különböző szabályok és klauzák betartásával kaphatnak bónuszt a játékosok ? Vay kap is ?, ám ezek együttes összege nem haladhatja meg a 2 850 000 dollárt. Utóbbihoz Connor McDavid szintű sztárnak kell lenni.

Az NHL-ben majd minden nyilvános, a fizetések pedig kiváltképp azok. Az egyik szakportál máris megírta Vay Ádám szerződésének a részleteit. Eszerint kapusunk a maximumot kapta, éves 925 ezer dolláros fizetést. Ez azonban csak akkor jár, ha az NHL-ben véd. Az alsóbb ligákra 70 ezer dollár jár, per szezon.

Vay HUNUSA

Fotó: Mudra László (MJSZ/jkb.hu)

Lássuk, kik lehetnek Vay Ádám ellenfelei Minnesotában. A magyar hálóőrnek jelen állás szerint négy kapussal kell megküzdenie a két NHL-helyért. A két helyet és a négy ellenfelet egyetlen mozdulattal le is szűkíthetjük. A Wild első számú kapusa az a Devan Dubnyk, akinek 2021-ig élő szerződése van, évi 4,3 millió dollárt keres. Az ő kiszorítása rövid távon természetesen lehetetlen, így Vaynak a második számú poszt az első célpont. A legnagyobb ellenfele a 26 éves Darcy Kuemper lehet, aki évente 1,25 milliót tesz zsebre és július 1-jén korlátozott szabadügynökké (RFA) válik. Ez azt jelenti, hogy bizonyos feltételek mellett maradhat, vagy mehet másik csapathoz.

A farmrendszerben két kapus található, a 25 éves Brody Hoffman és a 23 éves Steve Michalek. Hoffman tavaly nem is védett az AHL-ben, csak a harmadik ligának számító ECHL-ben, a Quad City Mallards csapatában. Hoffmannak is lejár a szerződése, RFA válik belőle. A fiatalabb Michaleknek 2017-ben jár le a kontraktusa, és a tavalyi szezon nagy részét szintén az ECHL-ben töltötte, de 14 meccs erejéig szerepet kapott a második vonalban is, az AHL-es Iowa Starsban.

A statisztika alapján nem rossz az esély arra, hogy Vay már az első éveadban bemutatkozzon az NHL-ben. Az NHL.com statisztikája szerint ebben a szezonban 92 kapus kapott kisebb-nagyobb szerepet a világ legjobb ligájában. A legtöbbet Jonathan Quick volt a jégen, a Kings hálóőre valamivel több mint 4000 percet védett, a legkevesebbet a Blues kapusa, Jordan Binnington kapta, akinek 13 perc sem jutott az idei évadból.

Tovább vizsgálva a csapatokat az NHL-ben, 54 olyan kapust találunk, akinek entry-level szerződése volt a 2015/16-os szezonban. Ebből a valamivel több mint félszáz hálóőrből 19-en léptek jégre az NHL-ben, ami 35%-os arányt jelent. Ezt az sanszot kell Vaynak meglovagolnia és realizálnia.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum