Üres tankkal fognak hazajönni, az egyszer biztos

 

“Az első skalp megvan, így már nem kell izgulnunk, lehet menni előre a következő pontokért.” Ladányi Balázs elemez.

Szakértőnktől először azt kérdeztük, gondolt-e a győzelemre előzetesen: “Természetesen. Ha a nagyhatalmaktól eltekintünk, akkor minden mérkőzésben benne van a meglepetés. Vasárnap a dánok győzték le Csehországot, a németek az USA-t. Ezért is imádjuk a jégkorongot, mert nincsenek lefutott meccsek. Nem tudom, miért, de inkább gondoltam volna, hogy Franciaország ellen szerezzük meg első pontjainkat, mint Fehéroroszország ellen. De ez már mindegy, a lényeg, hogy megvan az első A csoportos sikerünk. A srácok megérezték a győzelem ízét, most már látják, milyen recept kell, hogy a jó játék mellé eredményesség is társuljon. Az is lehet, hogy öt mérkőzés kellett ? illetve elég volt ? ahhoz, hogy felvegyük a ritmust, és egyszer-egyszer kijöjjön nekünk a lépés. Ahhoz, hogy erre huzamosabb ideig is képesek legyünk, stabilan tudjuk tartani a formánkat, sok-sok hasonló összecsapásra van szükségünk. A kisebbik csodát végrehajtottuk azzal, hogy meccset nyertünk, de egy nagyobb csoda is lehet még a zsákunkban.”

Az 5-2-es magyar?fehérorosz első harmadában négy magyar kiállítás is volt, ám utána fegyelmezetten játszottunk, egészen az utolsó előtti percig nem került újból előnybe ellenfelünk. Ladányi szerint az edzők tudatosan hívhatták fel erre a játékosok figyelmét: “Valószínűleg az elején elkapta a srácokat a hév, de a kiállítások helyrebillentették a dolgokat. Az edzők elmondhatták, hogy próbálják minimalizálni a kiállításokat, mert a büntetőpadról nehéz meccset nyerni. Bár két emberhátrányos is gólt ütöttünk, nem ez a győzelem fő jellemzője, különösen nem egy magasabban rangsorolt ellenfél ellen. Megvolt nálunk a fiatalos lendület, a gólörömök pedig magukért beszélnek, minden ott volt a képernyőn. Az összes gólnak annyira tudtak örülni, mintha az lenne az első, vagy éppen a mindent eldöntő találat. Nagyon egyben van a csapat, a sugárzik a kohézió a játékosok között, igaz, ezzel sohasem volt probléma.”

ml_160513_139_resize

Fotó: Mudra László (MJSZ/jkb.hu)

A magyar jégkorong-történelem legnagyobb mérkőzései között most már az Ukrajna elleni szapporói győzelem mellett ez a diadal is ott van. De mi a hasonlóság a történelmi tettek között? A fontos emberhátrányos gólok. 2008-ban Vas Márton, 2016-ban testvére, János talált be hátrányban, utóbbi ráadásul kétszer is: “Ez a két találkozó így alakult, de azért nem ez a siker titka. Mégis rávilágít arra, hogy mekkora a küzdőszellem a magyar jégkorongosokban, egyetlen szituációban sem adjuk olcsón a bőrünket. Lehet, hogy a szovjet utódállamok ellen ez a magyar recept. Gondoljunk bele: tavaly az a Kazahsztán vert minket 5-0-ra, amely most sem volt képes bent maradni az elitben, újra liftezésre kényszerül. Ezt a Fehéroroszországot hosszú-hosszú ideje nem láttuk a divízió 1-ben. Tavaly simán kikaptunk a kazahoktól, most a magasabban rangsorolt beloruszokat elkaptuk. Érett ez az eredmény, mert a szlovákok ellen is nagyon jól játszottunk, Kanada ellen is voltak remek periódusaink, a finnek ellen is jól mentek a lábak. Meg kell értenünk, hogy nem szabad pluszterhet rakni a srácok vállára, mert az csak görcsösséget eredményez, mint a franciák ellen. Az a csapat vagyunk, amelynek nincs veszíteni valója, elképesztően tudunk örülni egy-egy győzelemnek, de ha nem jön össze, akkor sincs probléma. Hagyni kell a játékosokat, hadd csinálják a dolgukat, mert ők úgyis mindent megtesznek, nem fog rajtuk múlni semmi.”

A magyar válogatottnak már csak egy mérkőzése van hátra, hétfő este Németországgal csapunk össze. Mennyi maradhatott a csapatban? “Látva ezeket a meccseket, teljesen mindegy, hogy mennyi van bennük, a maximumot fogják kitenni a jégre a srácok. Üres tankkal fognak hazajönni, az egyszer biztos.”

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO INFO
VB 16:00 HUNJPN INFO
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA INFO
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 
VB 16:00 HUNSLO 
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum