A hoki istenei a mi oldalunkon legyenek

 

Rich Chernomaz pénteken 40 fősre szűkítette a Szentpétervárra készülő magyar válogatott keretét, majd intenzív médiamunkába kezdett, délután a Magyar Jégkorong Szövetség honlapjának adott interjút, este az M4 Sport stúdiójában beszélgetett. Mi pedig jól összegyúrtuk a legfontosabb részeket.

Nem maradtunk meglepetés nélkül a válogatott közvetlen felkészülésének első keretszűkítése után sem. Talán az egyik legnagyobb pozitív meglepetést Garát Zsombor keretben maradása okozta. Rich Chernomaz szövetségi kapitány a tehetséges hátvéd kapcsán általános érvényű megállapításokra jutott: “Három éve nagyjából húsz-huszonkét játékosból válogathattunk, de a tudatos és jó utánpótlás-nevelés mostanra hozta meg az eredményét, és jóval több fiatalra számíthatunk, mint korábban. De egy edzőnek soha nem lehet elég opciója. Amikor az elmúlt pár évben értékeltük a játékosokat, mindig úgy éreztük, hogy van mit fejleszteni a védekezésen. Garát, aki ezen a héten került be, félelem nélkül és aktívan játszott, nagyon kiegyensúlyozott volt a teljesítménye. Ez egyébként a legtöbb fiatalról elmondható volt.”

Az azonban egyáltalán nem biztos, hogy a szűkítés további fázisait is ilyen arányban élik majd túl a fiatalok. Az icehockey.hu-nak erről Chernomaz ezt mondta: “Az edzőmeccsek jelentették az első értékelési szintünket, a másodikat pedig a felkészülési mérkőzések jelentik majd. Az még korai, hogy azon gondolkodjunk, a benmaradt újoncoknak mekkora az esélyük a vb-keretbe kerülésre, mert éppen a felkészülési meccsek válaszolják meg, hogy a játékosaink miként teljesítenek nyomás alatt, nagyobb és erősebb ellenfelekkel szemben, mint amilyenekkel a felkészülés első hetében itthon találkoztak.”

Chernomaz HUNAUT

Fotó: Mudra László

Vincze Péterről a szövetségi kapitány a televízióban elmondta, hogy ő is az elmúlt években tapasztalható nagyobb versenynek esett áldozatul. Tavaly megérdemelte, hogy ott legyen a Lengyelországban harcoló keretben, az idei éve és a válogatottal töltött első hete azonban nem úgy sikerült, ahogy a szakvezetők vagy akár ő maga is elvárta volna, így nem élte túl a szűkítés első hetét: “Az a filozófiánk, hogy az aktuálisan 22 legjobb játékost válasszuk ki, akik a szelekció idején a legjobban játszanak.”

A keretben továbbra is jelentős bizonytalansági tényező a két sérült alapember, Frank Banham és Kóger Dániel állapota. A két játékos továbbra sem léphet jégre, visszatérésük időpontja és játékuk minősége is bizonytalan, nem biztos, hogy felépülnek és visszanyerik a formájukat a világbajnokság kezdetéig. Egyelőre nincs B-terv a pótlásukra, Chernomaz úgy véli, erre még van ideje.

A felkészülési meccseken az egyik legfontosabb cél, hogy mentálisan is készen álljunk az előttünk álló feladatokra: “Most olyan csapatok ellen fogunk játszani leginkább, akikkel egy szinten érezzük magunkat, és akikről úgy gondoljuk, hogy az elért eredmények növelhetik az önbizalmunkat. Nem csak fizikailag és taktikailag, de mentálisan is fel kell készülnünk a világbajnokságra, ezt pedig esetleg negatívan befolyásolhatná, ha a felkészülés során a világelitbe tartozó országok ellen kellene játszanunk.”

Rich Chernomaz

Arra a kérdésre, ha egyet kívánhatnak a vb-n a mester, akkor mi lenne az, Chernomaz egyértelműen fogalmazott: “Azt kívánnám, hogy maradjunk a legjobb 16 között. Ugyanakkor az idei év speciális lesz, hiszen a csoportunkban Németország és Franciaország is védettséget élvez, így a bentmaradáshoz a szokásosnál több pontra lesz szükség. Ez azonban nem szabad, hogy kedvünket szegje, bátran és félelem nélkül kell vállalni a harcot a céljainkért, a válogatottért, Magyarországért. A tavalyi évben szerzett tapasztalatokra és az önbizalomra lehet építeni, bár életemben először örülhettem második helyezésnek. A célunk az tehát, hogy ugyanolyan mentalitással képviseljük az országot a jégen, ahogyan azt tavaly is tettük, hogy a hoki istenei a mi oldalunkon legyenek és kivívjuk a következő évi részvétel jogát.”

Az esélyekről szólván Chernomaz szintén az M4 Sportnak azt emelte ki, hogy a világelithez tartozó csapatok hajlamosak lebecsülni az alsóbb régióban játszó válogatottakat: “A lényeg azonban az, hogy mindenkor a saját játékunkat kell játszani, nem szabad, hogy az ellenfelek ránk erőltessék a harcmodorunkat.” A kapitány két válogatottat emelt ki, akik ellen meglepetést szerezhetünk: a nyitónapon Szlovákia, majd Franciaország ellen is lehet esélyünk, akik ellen novemberben már játszottunk felkészülési mérkőzést, amelyből sok értékes tapasztalatot szereztünk.

A kapitány a szövetség honlapjának jövő heti legfontosabb feladatokról, is beszélt: “Sok egyéni képzés, egy az egy, kettő a kettő, három a három elleni és az alapvonal mögötti feladat lesz. Fegyelmezetté kell válnunk, mert novemberben Norvégiában a négy csapat közül mi gyűjtöttük a legtöbb kiállítást, mert nem voltunk hozzászokva a sebességhez, amin az ellenfeleink játszottak. Márpedig lesznek nálunk jobb és gyorsabb csapatok Oroszországban is…”

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 1-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 4-3VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 2-0VÉGE
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 2-3VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 3-2 HVÉGE
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 4-2VÉGE
VB 16:00 ITAKOR 8-1VÉGE
VB 19:30 HUNSLO ÉLŐ
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum