Csütörtökön döntenek az EBEL-bővítésről

   

A MAC Budapest és a szlovén Jesenice maradt állva a féltucatnyi jelentkező közül. Hogy lesz-e létszámemelés ? vagy változás ? a 12 csapatos mezőnyben, az Salzburgban derül ki két nap múlva.

A korábbi hat jelentkezőből kettő maradt az EBEL erre a hétre ígért döntése előtt. A tét nem kicsi, a legfeljebb 14 csapattal tervező osztrák bázisú nemzetközi bajnokság teljesen feltöltheti a mezőnyét. Az osztrák jelentkező, a Kapfenberg már visszavonta ? hivatalosan: későbbi időpontra halasztotta ? csatlakozási igényét, és az olasz “falusi csapatok” sem lesznek részei az esetleges idei bővítésnek. A Slovan Bratislava érdeklődéséről időről időre felröppenő hírek ? vagy inkább: osztrák vágyak ? ezúttal sem bizonyultak igaznak, ahogy a Medvescak Zagreb visszatérésébe vetett remények is csak ábrándok voltak. Mint a hockeyfans.at írja, a Miskolc a szlovák ligába akar menni, és az EBEL már tudatta is a DVTK-val ? ez áll Egri Gergellyel készített interjúnkban is ?, hogy egyelőre nem tervez vele.

Két csapat maradt fent a rostán, a MAC Budapest és a Jesenice. Mint az osztrák portál írja, a MAC elsősorban remek utánpótlás-nevelő munkájáról ismert Ausztriában, ezen felül az esélyeit növelheti, hogy Budapest mint versenyhelyszín évek óta az osztrák liga kívánságlistáján szerepel. Jesenice az EBEL-ben nem ismeretlen, az Acroni volt a liga első külföldi csapata, amely rendkívül pozitív benyomást keltett játékával. Ám az a klub csődbe ment, visszalépett az EBEL-től, és a megmaradt egyetlen szlovén alakulat, az Olimpija Ljubljana is évek óta csak anyagi gondjaival hívja fel magára a figyelmet. Emiatt elképzelhető, hogy a jelenlegi tagok tartózkodva fogadják a jesenicei csapat csatlakozási szándékát.

EBEL Art Logo

A 12 tag arról szavaz elsőként csütörtökön, hogy bővüljön-e a liga, és ha igen, akkor kivel vagy kikkel. Azt egyelőre nem lehet megtippelni, mekkora a két csapat esélye.

Az EBEL-hez közel álló források szerint az első számú esélyes a budapesti csapat, a MAC-ot mindvégig a lista első helyére tették a kandidálók között az osztrákok. A kétmilliós magyar főváros és az impozáns Tüskecsarnok mellett elsősorban az utánpótlás-bajnokságban mutatott stabil és erős szereplés miatt népszerű az osztrák klubok körében a MAC jelentkezése. A Jesenicéről tudni kell, hogy ez a csapat nem az, amelyik csődbe ment és visszalépett az EBEL-től korábban. A fent ismertetett kételyek mellett jó ajánlólevél lehet részükre, hogy jelenleg 2-1-re vezetnek az EBEL-es Olimpija Ljubljanával vívott szlovén bajnoki döntőben.

Az EBEL-ülésre csütörtökön kerül sor Salzburgban. Ide már csak a két esélyes csapatot hívták meg prezentálni. A Dab.Docler esete óta tudjuk: önmagában ez még semmi nem jelent, néhány éve az újvárosiak is eljutottak eddig a lépcsőig.

Igazából senki nem tudja biztosan megmondani, hogy milyen döntés születhet. Mivel nincs bővítési kényszer a ligában, ezért sokan arra tippelnek, hogy idén nem változik a létszám. Ha így lesz, az sem feltétlen jelenti azt, hogy a 12 csapat listája sem módosul.

Több teóriát hallani arról, hogy miért hívta meg az EBEL a MAC-ot a pályázók közé. A korábbi éveknél több a bizonytalanság a bajnokság jövőjével kapcsolatban. A kiváló színvonalú, de nagyon drága pontvadászatban a többiek csak nagyon nehezen tartják a lépést anyagilag a hazai csapatokkal . Elég a Bolzano és a Ljubljana példáját említeni, amelyeknek évről évre komoly gondot okoz az indulás. Utóbbi komoly, egymillió eurót is meghaladó tartozást görget maga előtt, és sajnos a Volán szakosztály-igazgatója, Ocskay Gábor is a finanszírozás nehézségeiről kénytelen beszámolni időről időre.

Bár a 2015/16-os szezon összes csapata beadta a nevezését, nem elképzelhetetlen, hogy közülük valamelyik végül nem tud elindulni, legalábbis erre utalt Egri Gergely, a DVTK menedzsere a boon.hu-nak adott nyilatkozatában. Azt mondta, egyes hírek szerint a mezőnyben akad klub, amely csak nehezen tudja tartani az általa korábban beadott költségvetési tervet. Ha ez a forgatókönyv valósul meg, akkor maradna a 12 csapat, de a visszalépő helyét feltöltenék a két esélyes közül az egyikkel.

Sokan azért tartják nehezen elképzelhetőnek, hogy most 14 csapatosra bővítsék a ligát, mert úgy tudják, a bécsi központ nem tett le róla, hogy a KHL-ben induló Medvescakot mégis visszacsábítsa az EBEL-be, ha nem is idén, jövőre. Ennek alapja, hogy a lejáró szerződések és az orosz gazdasági nehézségek miatt nem lesz egyszerű összeszedni Zágrábban a KHL-szerepléshez szükséges 9-10 millió dollárt. Emellett előbb-utóbb egy szlovák részvevő is jól mutatna a portfólióban. E két bővítési megfontolás számára fenn kell tartani a csatlakozás lehetőségét, szólnak az érvek. Márpedig a ligavezető Christian Feichtinger a Jégkorongblognak nemrég azt nyilatkozta, 14 csapatnál többet nem bír el a bajnokság. Ugyanakkor az is megfontolandó eshetőség, hogy a kiváló szereplés és a döntőbeli impresszív játék ellenére az osztrák csapatok között rendkívül népszerűtlen Znojmo is előbb-utóbb hazatalál, ha esélye nyílik a cseh Extraliga-szereplésre. Ez persze aligha ezen a nyáron következik be.

Ha a liga 12 csapata a bővülésre szavazna, akkor a tervek szerint elhagynák a csapatok által nem ideálisnak tartott középszakaszt, és az 52 fordulós alapszakasz után közvetlenül a rájátszás jönne.

Nagyon sok az ismeretlen, sem a szavazók, sem a jelöltek nem tudnak még biztosat mondani a játszma kimeneteléről, az eredményre csütörtökig várni kell.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 1-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 4-3VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 2-0VÉGE
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 2-3VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 3-2 HVÉGE
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 4-2VÉGE
VB 16:00 ITAKOR 8-1VÉGE
VB 19:30 HUNSLO 2-1VÉGE
    • SPORT 2
május 7., kedd
VÁL 19:00 HUNCAN ÉLŐ
    • Duna World/M4 Sport+
Partnerünk
Archívum