Zárul a Volán 9. EBEL-szezonja

   

Egy rendkívül viszontagságos évad utolsó epizódjára kerül sor az Ifj. Ocskay Gábor-jégcsarnokban vasárnap késő délután. A jelenleg utolsó előtti helyen álló Fehérvár már a MOL Liga-elődöntő árnyékában fogadja az utolsó Olimpija Ljubljanát. Banham búcsút int.

Máskor is előfordult már, hogy a rájátszás előtt befejezte szereplését a Fehérvár az osztrák bázisú ligában, de talán sosem voltak ennyire csalódottak emiatt a szurkolók, mint idén. Elmondhatjuk, hogy ami csak félresikerülhetett, az szinte mind félre is sikerült, ezért aztán a nüanszok szinte sosem döntöttek a mieink javára a mérkőzéseken. Ami még hátravan, az a lehető legjobb szezonzárás, ez pedig még azt is jelentheti, hogy a Fehérvár előrelép a 10. helyre. Reális esély van erre, hiszen a teljesen kiürült, légiósait, edzőjét és számos felnőtt játékosát vesztett Olimpija tejfölösszájú gyerekek tömkelegével áll ki a mérkőzéseire már hetek óta. Így a fehérvári hárompontos győzelem simán meglehet, és ha a Graz nem tud 2 pontot szerezni Klagenfurtban, amire szintén van esély, az a Fehérvár előzését jelenthetné. Igazából ez az a tét, amely ha megvigasztalni talán nem is tud már senkit a csapat hívei és tagjai közül, de mégis elviselhetőbbé tenné a szezon elején elképzeltnél lényegesen korábbi időleges, szeptemberig tartó búcsút az osztrák ligától.

A Graz ellen alig három sorral állt ki a szezon közben is sorozatos sérülésektől sújtott Fehérvár, többek között hiányzott Banham, Nagy Gergő, Rajna és Bodo, miközben Varga, Vincze, Sárpátki és Brance Orban az elmúlt 3 napban már 3 mérkőzésen van túl, és az EBEL-évzáró lehet nekik a negyedik. Ezzel együtt is a Volán az esélyesebb a két csapat összecsapásán, tekintve, hogy a Ljubljana az elmúlt fordulókban minden idők talán legalacsonyabb EBEL-pontértékű csapataival állt ki.

“A szlovén csapat teljesen kiszámíthatatlan ellenfél – nyilatkozta a ligahonlapnak Hannu Jarvenpaa, a Fehérvár vezetőedzője. – Az első pillanattól kezdve ott kell legyünk a meccsen, készen kell álljunk a csatára. Nagyszerű szurkolóinkat győzelemmel szeretnénk megajándékozni.”

A szlovénok már nem tudnak elmozdulni az utolsó helyről, sorozatban nyolc vereségnél járnak, és a legutóbbi két meccsükön gólt sem tudtak szerezni. A Fehérvár a legutóbbi öt meccset meg tudta nyerni ellenük a Raktár utcában. Lebecsülni mégsem lehet őket, hiszen akik a klubnál maradtak, becsülettel harcolnak. Ezt erősítette meg a ligahonlapon Andrej Tavzelj, a kevés megmaradt rutinos játékos egyike is, aki így vélekedett az esélyekről: “Ahhoz, hogy egyáltalán legyen esélyünk a győzelemre, a kapuba kell tudnunk találni. Mindenképpen jó eredményt szeretnénk elérni, mert önbizalmat szeretnénk szerezni a szlovén bajnoki címért folyó harchoz.”

Fehérvár–Olimpija 5-2

   

Másfél percen múlott, hogy győztes góllal búcsúzzon Frank Banham a klubhokitól. Az utolsó harmadra elfáradt a fiatal, háromsoros szlovén csapat. A Volán két győzelemmel zárta az EBEL-szezont.

Frank Banhamet búcsúztatta a csapat, a közönség és a liga is. Az EBEL emblematikus figurája 4 csapatban több 500 osztrák bajnokit játszott az elmúlt évtizedben.

A második percben folytatódott a fieszta, Francis révén vezetést szerzett a Volán. Ezt követően azonban a Ljubljana is megmutatta, meccselni érkezett Székesfehérvárra. A Fehérvár negyven percen át néma maradt, miközben a szlovénok még az első játékrészben egyenlítettek.

A harmadik harmadot aztán Hannu Jarvenpaa együttese alakította, a Volán-szurkolók legnagyobb örömére. Banham nagyon gyorsan vezetést szerzett, majd Bartalis és Wehrs nagyon gyorsan eldöntötte a meccset, a habot a tortára Kóger rakta, aki tíz perccel a vége előtt 5-1-re alakította az eredményt. 1:14-gyel a vége előtt Selan szépített, ez csak annyit jelentett, hogy nem Banham, hanem Bartalis neve mellé került a GWG, azaz a győzelmet jelentő találat.

A 41 éves kanadai-magyar csatár búcsúja így is fényesre sikeredett, győzött a csapata, ő pedig 1+1 pontot termelt.

A Fehérvár nem jó, de becsületes játékkal zárta az EBEL-szezont, nem engedte el a tét nélküli szakaszt sem, és végül két győzelemmel búcsúzott a csapat mellett minden nehézség ellenére mindvégig kitartó publikumtól.

Banham EBEL thx

Jarvenpaa a kudarc 49%-áért vállalja a felelősséget

   

Ez a meccs igazán szép módja volt Frank fehérvári EBEL-karrierje lezárásának.

Hannu Jarvenpaa (vezetőedző, Fehérvár): Rendkívül csalódott voltam az első és a második harmadot követően. A játékosok nem az egyszerű megoldásokat választották valamiért, amikor lőni kellett volna, akkor is passzoltunk, így több ígéretes lehetőség odalett. A második szünetben arról beszéltünk, hogy húsz percünk van, ezt a húsz percet Frankért játsszuk, mindazért, amit elért itt, Székesfehérváron. És milyen szép fordulata az életnek, hogy pont ő lőtte a harmadik harmadban az első gólt, amely aztán feloldotta a görcsöket, és elkezdtünk jégkorongozni. Ez igazán szép módja volt Frank fehérvári EBEL-karrierje lezárásának. Nem jutottunk be a rájátszásba, nyilván nincs nagyon okunk az örömre. Hat meccset vesztettünk zsinórban, ezért vállalom is a felelősség rám eső részét. Mondjuk úgy, hogy az én vállamat nyomja a felelősség 49%-a, a fennmaradó 51% a játékosoké. A legnagyobb problémánk, és egyben a kiesésünk fő oka az volt, hogy nem voltunk képesek elég gólt szerezni. Ez a tizedik hely sajnálatos, de meggyőződésem, hogy a szurkolók erős Fehérvár AV19-et láthatnak jövőre.

Forrás: Volán-honlap

EBEL, 3153 néző. Játékvezetők: Kellner, Trilar, Zgonc, Plattner.
Hetényi: 94,1% (Rajna)
K
Trelc: 79,2% (Marinsek)
Martinelli, Varga, Sárpátki, Sarauer, Kóger
1
Logar M., Selan, Koblar, Pem, Pesut
Manavian, Wehrs, Sikorcin, Bartalis, Kovács
2
Planko, Tavzelj, Ropret, Music, Nagtzaam
Szaller, Orbán, Vincze, Francis, Benk
3
Hocevar, Groznik, Uduc, Kalan, Koren
Banham, Reiter, Kocsis, Nagy, Orban
4
Sotlar
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 01:45 FHA Francis Orbán Szaller
1-1 12:12 OLL Kalan Sotlar Music
2-1 41:10 FHA Banham Sarauer
3-1 46:45 FHA Bartalis Kovács Sikorcin
4-1 48:16 FHA Wehrs Sikorcin Kovács
5-1 50:14 FHA Kóger Wehrs Banham
5-2 58:46 OLL PP Selan Nagtzaam Ropret
24 Kapura lövések száma 34
6 Kiállításpercek 2

Banham búcsúztatása és utolsó gólja

   

A 38-as utolsó Fehérvár-meccse 7 képben.

A Fehérvár–Olimpija videó-összefoglalója

   

A Laola1 Tv összefoglalója.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 1-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 4-3VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 2-0VÉGE
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 2-3VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 3-2 HVÉGE
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 4-2VÉGE
VB 16:00 ITAKOR 8-1VÉGE
VB 19:30 HUNSLO 2-1VÉGE
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum